23948sdkhjf

Fortsatt ökad försäljning för Volvo CE

God efterfrågan på flertalet marknader gör att Volvo CE i hög grad medverkar till att Volvogruppen gör sitt hittills starkaste resultat för tredje kvartalet.

Anläggningsmaskiner bibehöll de senaste kvartalens starka utveckling, med både försäljning och lönsamhet över fjolårets nivåer. God efterfrågan på de flesta marknader bidrog till att orderingången steg med 22 procent och leveranserna med 17 procent. Volvo CE förbättrade rörelseresultatet med 28 procent till 2,6 miljarder kronor, motsvarande en rörelsemarginal på 13,9 procent (13,4), säger Volvogruppens koncernchef Martin Lundstedt i en kommentar till den ekonomiska rapporten för årets nio första månader.

I synnerhet har utvecklingen i Europa tagit ett jättekliv. Orderingången under det tredje kvartalet var 4 462 maskiner, vilket är en ökning med hela 53 procent jämfört med samma period 2017. Den procentuella förbättringen för Nordamerika var nästan lika stor, från 889 maskiner till 1 305. Även i Sydamerika och på de allt viktigare asiatiska marknaderna ökar försäljningen, medan Afrika och Oceanien visar en liten tillbakagång.

Främsta anledningen till den kraftiga uppgången i Europa är stora order på små maskiner från uthyrningsföretag. Men företaget konstaterar också att även efterfrågan på större maskiner ökat. I Nordamerika är det främst de medelstora och stora maskinerna som driver utvecklingen.

Kinas betydelse för Volvo framgår tydligt, liksom det kinesiska bolaget SDLG. Försäljningen av maskiner från SDLG fortsätter att utvecklas synnerligen gynnsamt även om Volvo tar tillbaka sin position som mest sålda varumärke i koncernen, en position som, möjligen tillfälligt, lånades ut till det kinesiska bolaget under det förra kvartalet.

En försöksverksamhet som påbörjades nu i höst och som Martin Lundstedt lyfter fram som mycket betydelsefull inför framtiden är det koncept som fått namnet Electric Site. Konceptet testas tillsammans med Skanska i en bergtäkt i Göteborgsområdet under en tioveckorsperiod och innefattar eldrivna, autonoma och uppkopplade Volvomaskiner. Läs mer här.

Det förväntas ge en betydande minskning av både koldioxidutsläpp och total driftkostnad, säger Martin Lundstedt, som förutspår en fortsatt marknadstillväxt globalt under resten av året, men med stor risk för en nedgång under 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093