23948sdkhjf

Risk för brist på PA66 fram tills 2021

Situationen är komplicerad och kommer så förbli ett bra tag till. 

Sedan en tid tillbaka har det pratats mycket om bristen och prisstegringen på PA66. I samband med Fakuma fick Plastforum en pratstund med Nikolai Lamberts, produktchef för EMS-Grivory i Schweiz, om hur EMS-Chemie AG ser på situationen. 

-Det handlar mycket om långsiktiga avtal. Har man det med sin leverantör så får man också vad man behöver. Men visst känner även vi av situationen, vilket gör att även vi har problem att förse våra kunder med de volymer som de önskar, säger Lamberts.  

-Om kunden frågar oss om hur han kan lösa situationen, så rekommenderar vi att han går över till PA6 med ett högre glasfiberinnehåll om detta är möjligt, men så är ju sällan fallet.  

Vi undrar var flaskhalsen finns och vad det är för ingredienser som finns i PA66 men inte PA6, och därmed skapat problemet. 

-Det är försörjningen av insatsråvaran hexametylen diamine (HMD) som är problemet. Dessutom så har det varit flera force majeure vid några anläggningar som tillverkar insatsråvaran adiponitrile (ADN), till följd av att personalen strejkat. Och orkanerna i USA där andra fabriker tillverkar ADN, har också ställt till det, säger Lamberts.  

-Situationen har blivit väldigt komplicerad även för oss. Vi tillverkar inte HDM i egen regi, vilket en annan stor råvaruproducent gör. Men vi har ett flertal olika leverantörer av insatsråvara, så hittills har det ändå gått ganska bra att få fram PA66.  

-Dessvärre så är jag är rädd för att situationen gällande bristen på HDM och ADN kommer att hålla i sig till åtminstone 2020 eller 2021 till följd av ytterligare nedstängda anläggningar, avslutar Nikolai Lamberts. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078