23948sdkhjf

Digital bekämpning av halka

Digital informationsinsamling talar om när, var och hur halka ska bekämpas.

Sedan 2016 har Svevia tillsammans med VTI och B&M Systemutveckling systematiskt arbetat för att modernisera och effektivisera underhållet av vintervägar. Med facit i hand står det klart att frågor som när, hur och var halkan slår till kan besvaras i ett mycket tidigt skede med hjälp av avancerad digital informationsinsamling. Därmed blir det också möjligt att optimera och skräddarsy åtgärderna för halkbekämpning.

– Det är min övertygelse att det här bara är början på hur framtidens vägunderhåll kommer att se ut, säger Andreas Bäckström, projektledare och verksamhetsutvecklare på Svevia.

Utvecklingsarbetet har drivits i Blekinge, med så pass lyckat resultat att verksamheten i vinter utökas till att även omfatta driftområdena Enköping, Söderköping och Umeå.

Områdena är valda utifrån att vi vill bredda variationen i fler olika typer av geografier, säger Andreas Bäckström.

Det som möjliggör de tidiga prognoserna är den teknikutveckling som skett inom flera olika områden. Bland annat skapas ett omfattande flöde av data med hjälp av vägsensorer, information som sedan leds vidare och sprids till uppkopplade fordon och maskiner.

Vinsterna är många. Med högkvalitativa prognoser kan vi effektivisera vägunderhållet och skapa bättre förutsättningar för ökad trafiksäkerhet. Men vi minskar också den skadliga miljöpåverkan genom minskade transporter och minskad saltanvändning, säger Andreas Bäckström som också betonar att utvecklingen har stor betydelse för arbetsmiljön.

Systemet avlastar jourhavande driftledare som får ett bättre beslutsunderlag för när det är dags att kalla in resurser och minskar stressen för maskinförarna.

Projektet stöds finansiellt av SBUF (Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond) och Trafikverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094