23948sdkhjf

Icehotel fick fint pris

Icehotel i Jukkasjärvi mottog 11 oktober Fonden för Exportutvecklings Export Hermes-pris för sina exportframgångar inom turism och för sitt internationella PR-arbete.

Export Hermes-priset har sedan år 1981 delats ut till svenska företag som genomfört exceptionella exportframgångar och därigenom bidragit till svenskt välstånd. I år delar Icehotel priset med Morakniv. Juryns motiveringar för årets pristagare lyder:

Morakniv och Icehotel har på olika sätt förnämligt fångat världens intresse för sina produkter och upplevelser genom en tydlig exportstrategi som inkluderar aktivt arbete via sociala medier o internationell PR.”

Priserna delades ut av Fonden för Exportutveckling vid Tendensdagen på Oscarsteatern i Stockholm.

På plats för att ta emot priset fanns Icehotels vd Christophe Risenius samt grundare av Icehotel, Yngve Bergqvist och Åsa Ribbing, marknadschef på Icehotel.

– Vi är enormt stolta och tacksamma att ta emot Export Hermes- priset och att vi efter snart 30 år medverkar  i allra högsta grad till att positionera Sverige med vår kristallklara iskonst, fantastiska natur och våra gästers upplevelser. Att få lov att vara ett fönster mot världen för Sverige gör oss mycket stolta, säger Christophe Risenius, vd  på Icehotel.

Sedan det första Icehotel skapades 1989 i byn Jukkasjärvi i norra Sverige har det återfötts i ny tappning varje vinter i snart tre decennier och lockat besökare, konstnärer och press från hela världen till det världsunika hotellet och konstutställningen av snö och is. Drivkraften är att på ett hållbart vis skapa livsberikande upplevelser för sina gäster.

Sedan 2016 är Icehotel också världens enda året runt öppna ishotell, och gästerna kan uppleva 20 rum av is och snö, Icebar by Icehotel Jukkasjärvi samt ett isgalleri varje dag året runt.  Varje år besöker runt 70 000 gäster ICEHOTEL, 70 procent av dem från utlandet, och tar med sig oförglömliga minnen ut i världen igen. Nyligen utsåg amerikanska TIME Magazine Icehotel till en av världens bästa platser att besöka i listan "World's greatest places 2018".  

FAKTA/Icehotel

Ishotellet som det hette på svenska i början öppnades för första gången i Jukkasjärvi till vintern 1989-1990, och är utöver ett hotell också en konstutställning med föränderlig originalkonst av is och snö. Idén till att bygga en jätte-igloo i Jukkasjärvi kom från framlidne Luleåprofilen Pär Granlund (1953-2017) som gav bort den till ishotellets grundare Yngve Bergqvist. Det var alltså under hans ledning som som den allra första versionen av ishotellet uppfördes för i det närmaste 30 år sedan.

Varje vinter skapas Icehotel i ny tappning, helt och hållet av is från Torne älv, en av Sveriges nationalälvar och sista orörda vattendrag. När vintersäsongens hotell av is och snö har smält tillbaka till älven om våren står en del av hotellet kvar, en plats där gästerna kan ta del av upplevelser av is och snö året om

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.178