23948sdkhjf

Global Handwashing Day 15 oktober

Trots kampanjer och larmrapporter slarvas det en hel del med handhygienen – endast 42 procent av svenskarna uppger att de tvättar händerna efter att ha snutit sig, hostat eller nyst. Och bara 87 procent tvättar händerna efter toalettbesök.

På måndag, den 15 oktober, är det den årliga dagen för god handhygien, Global Handwashing Day som startades av Global Handwashing Partnership. Syftet är att öka medvetenheten om, och förståelsen för, vikten av god handhygien.

Den som tvättar händerna noga bidrar inte bara till att hålla sig själv och andra friskare – det kan också göra människor runt omkring nöjdare. Det visar en undersökning som Essity har låtit göra med anledning av Global Handwashing Day, som i år sponsras av företaget. Hela 73 procent av de svenska respondenterna uppger att vetskapen om att andra tvättar sina händer ordentligt skulle påverka deras sinnesstämning positivt.

Trots det tillstår endast 13 procent av de tillfrågade svenskarna att de tvättar händerna efter att de bytt blöja eller hjälpt ett barn vid toalettbesök. Och bara 87 procent tvättar händerna efter egna toalettbesök. Kvinnor tvättar överlag händerna oftare än män. Svenska kvinnor gör det i snitt 10,6 gånger per dag, medan män tvättar händerna i snitt 7,3 gånger per dag.

Statistiken i detta pressmeddelande grundas på två undersökningar, båda utförda av United Minds på uppdrag av hygien- och hälsobolaget Essity. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078