23948sdkhjf

Han blev Årets Kock

David Lundqvist, kökschef på Grand Hotel Saltsjöbaden, vann årets upplaga av tävlingen.

David Lundqvist, kökschef på Grand Hotel Saltsjöbaden, vann årets upplaga av Årets Kock.

Tävlingen avgjordes, efter två tävlingsdagar, på lördagen i Kungliga Tennishallen i Stockholm. I finalen tävlade David Lundqvist mot Martin Moses från SK Mat & Människor, Magnus Persson från Stureplansgruppen och Ludwig Tjörnemo från Operakällaren. David Lundqvist har tidigare stått som finalist i tävlingen.

- Ja hur känns det? Jag skrek mig hes. Det känns…  äntligen! Igår var det lite knackigt, det var roligt och så, men det var knackigt. Jag gick in övertaggad, jag pushade på lite för hårt och fick inte rätta känslan. Sen blev det en lång väntan på slutet, säger David Lundqvist i en kommentar till vinsten.

-Jag fick bromsa när klockan var halv elva ungefär, för att inte vara klar med allt och ha nåt kvar att göra efter råvarukorgen. Det känns som ett fantastiskt resultat och ett kvitto på att hårt jobb under lång tid lönar sig. Underbart att stå högst på pallen med tanke på konkurrensen.

Under finalen tävlade de från början åtta finalisterna i tio delmoment varav endast ett var känt för finalisterna i förväg och övriga var okända.

På fredagen var uppgiften att laga sin tränade rätt med hel kyckling, en vegetarisk rätt från hemlig råvarukorg, öppna 10 pilgrimsmusslor och slå en god majonnäs med bra konsistens på minst en liter olja. Lördagens uppgifter var att stycka ett lamm och ta ut sju detaljer, laga en rätt på valfri del av lammet, laga en rätt med pilgrimsmusslorna som öppnades på fredagen samt laga en rätt på hummer och majonnäsen från fredagen.

Vid prisceremonin på lördagen i Kungl. Tennishallen fick vinnaren ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip samt en prischeck på 250 000 kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096