23948sdkhjf

Biltillverkare tar strid mot vinterhalka

Volvo Cars och ingenjörsföretaget ÅF ska tillsammans ta fram en modell för att samla in halkinformation som sedan kan skickas vidare till Trafikverket.

När Volvo V90 Cross Country lanserades 2016 introducerades samtidigt ett system som övervakar vägens friktion och delar informationen med andra Volvoförare i närområdet. Lösningen togs emot positivt och har sedan dess införts även i företagets övriga modeller.

Det innebär att tekniken för såväl informationsinsamling som kommunikation finns. Nu är ambitionen att Volvo Cars och ÅF tillsammans ska utveckla metoden ytterligare. En huvuduppgift är att säkerställa att kunskapen snabbt även når Trafikverket som därmed kan använda den som beslutsunderlag för att avgöra när halkbekämpning ska sättas in.

För Volvos del inleddes arbetet som ett pilotprojekt 2015. Med från start var en flotta på 1 000 bilar och samarbete med trafikverken i Sverige och Norge. I och med ÅF:s insteg tas, med start innan årets slut, ett nytt kliv som omfattar alla Volvobilar i Sverige som är utrustade med halkvarningstekniken Slippery Road Alert.

Teknikutvecklingen med mängder av tillgänglig data innebär både stora möjligheter och nya samarbeten. För ÅF är detta bra exempel på hur vi digitaliserar inom en av våra kärnmarknader, säger Lena Engstedt, företagets sektionschef för Intelligent transport systems.

Tanken är att driva projektet i två år till att börja med, varefter en utvärdering av resultatet blir avgörande för vad som händer därefter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094