23948sdkhjf

Fynda bland gamla brandbilar

17 brandbilar från 1930-talet och några årtionden framåt bjuds ut på auktion med start 11 oktober.

På en åker utanför Skara står nu en bred samling brandbilar av äldre modell, fordon som tidigare varit väl fördolda i en maskinhall, specialbyggd för ändamålet. Där finns rariteter som gjort tjänst i svenska brandkårer på 1930-, 40- och 50-talen -- mest Ford och Chevrolet, men bland de 17 fordonen finns också en Chrysler Fargo från 1948 och en väl använd Dodge LE 12C från 1937.

Samlingen har byggts upp av en privatperson som började köpa bilarna från brandstationer runt om i landet i mitten av 1970-talet. En efter en har de tagits in i den drygt 500 kvadratmeter stora maskinhallen som däremot inte tagit emot många besökare genom åren. Trots förfrågningar från bland annat museer lär det nu vara första gången samlingen visas upp offentligt.

Efter initiativtagarens bortgång har dödsboet valt att bjuda ut samlingen till försäljning. Och trots att fordonens körduglighet kan diskuteras, även om de som utryckningsfordon inte gått särskilt många mil, är förhoppningen om att hitta intresserade köpare stor, inte minst som auktionen vänder sig till en internationell marknad

Bilarna har inte rullat på många år och måste förstås betraktas som renoveringsobjekt, men vi tror att det kan finnas ett intresse. Det finns dokumentation om de flesta fordon, säger Robin Åsedal på PS Auction, som fått uppgiften att sälja fordonsparken med sitt innehåll av iögonenfallande detaljer som kylarprydnader, släckningsutrustning, grillar och sirener.

Brandbilarna har nu flyttats till en öppen utomhusyta i en första förberedelse för visningen.
– Det är en fantastisk samling som verkligen sätter fart på fantasin. Man kan tänka sig alla de drama de här bilarna har varit inblandade i, säger Robin Åsedal.

Försäljningen blir en del av en extrainsatt samlarbilsauktion 11 oktober som även omfattar en del andra veteranbilar. Bland utropen finns en Buick Lesabre 1965 med mätarställning på cirka 1 700 mil, en Rolls Royce Silver Spur 1981, Buick Century Touring 1937 och Bentley Serie S 1956.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156