23948sdkhjf

"Regeringen fördummar byggbranschen"

Regeringens ohämmade glorifiering av trä och misskrediterande av andra byggmaterial är att dumförklara hela byggbranschen, hävdar nu representanter för byggplåt.

Regeringen har i flera år målmedvetet hyllat trä som byggnadsmaterial. Den ensidiga glorifieringen av ett speciellt utpekat material har fått mycket kritik av branschen, primärt är det betongindustrin som tagit striden. Nu skärper även Svensk Byggplåt, branschorganisationen för tak- och fasadplåt, tonen.

I ett debattinlägg är budskapet att regeringens glorifiering av trä hotar det klimatsmarta byggandet och dumförklarar hela byggbranschen.

Representanter för branschorganisationen har tröttnat på att regeringen tagit sig rätten att bestämma att det bara finns ett miljöanpassat material och att det är trä. Kravet är att dagens regeringsstödda gräddfil för träbyggande ersätts med en inriktning för miljöanpassat byggande.

Enligt Svensk Byggplåt visar regeringen genom att helt fokusera på ett enda material att den bortser från den forskning, kunskap och de innovationer som kännetecknar andra material. Genom sitt ställningstagande för trä hämmar regeringen utvecklingen av klimatsmarta byggmaterial samtidigt som den befäster det som organisationen beskriver som felaktiga ”sanningar”. Bland annat lyfts den oberoende forskning som bedrivits i 20 år vid avdelningen för Yt- och korrosionsvetenskap på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm fram. Där slås fast att vattenavrinningar från tak och fasader i koppar, rostfritt stål och zink inte utgör en fara för miljön.

Trots det menar organisationen att många kommuner väljer att inte ta till sig den forskningen utan gå på hörsägen om att det är materialen på tak och fasader som förorsakar bland annat förhöjda kopparvärden.

Budskapet är att det är en okunnighetsbaserad smutskastning som lett till att byggmateriall med lång livslängd och 100 procent återvinningsbarhet förbjudits i flera kommuner.

Den passning Svensk Byggplåt skickar till regeringen är att den borde se till att hela branschen arbetar för ett miljöanpassat byggande med rätt material på rätt plats i stället för att tala om vad som är rätt och fel.

Regeringen borde ägna sina krafter till att lagstifta och säkerställa att inventeringen av miljövänliga byggmaterial görs korrekt samt att uppmuntra eller till och med kräva av branschexpertisen att utvecklingen som berör varje enskilt varje byggmaterial går snabbt och åt rätt håll.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078