23948sdkhjf

Terränglastbil för B-körkort

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Terränglastbilen Unimog kan från och med i höst registreras som snabbgående traktor för B-körkort.

Mercedes-Benz klassiska terränglastbil Unimog kombinerar flera av lastbilens fördelar med traktorns. Med start i höst kan den registreras som snabbgående traktor för B-körkort, vilket betyder att den får köras utan speciella körkort eller YKB-bevis. Den får också dra släp och redskap enligt samma regler som en traktor.

– Den kan göra nästan allt som en traktor kan, och det mesta som en lastbil kan. Den enda nackdelen med traktorregistreringen är att maxfarten är 50 kilometer i timmen, säger Claes Fehling på den svenska generalagenten Swedmog.

Unimog UGE finns som snabbtraktor med totalvikt från 7,5 till 16 ton. Den är utrustad med Euro 6-motorer från 155 hk/650 Nm till 300 hk /1 200 Nm och fyrhjulsdrift som standard.

Transmissionen gör det möjligt att anpassa fordonet till olika typer av körning. Föraren kan välja mellan manuell växling, automatlåda och hydrostatisk drivning. Föraren kan vid behov även reglera däcktrycket från hytten.

Det som gör det terränggående fordonet speciellt är att det kan fås med trepunktslyft och kraftuttag både fram och bak, vilket gör den till en mycket användbar redskapsbärare. Samtidigt ingår ett tre meter långt tippflak med kapacitet att lasta sju ton i standardutrustningen.

Hytten ger plats för tre personer som bland annat kan räkna med att fjädring både fram och bak bidrar till ökad komfort. Lastavkännande broms och möjlighet att växla mellan höger- och vänsterstyrning är andra funktioner som inte minst underlättar det dagliga arbetet.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Rymden på Stockholms Kulturfestival

Rymden är årets tema på Stockholms Kulturfestival som går av stapeln 13-17 augusti – något att pricka in för temaresan till Stockholm under sensommaren.

Bäst i landet på avfallshantering

Nöjda kunder och bra miljövärden för förnybara drivmedel och matavfallsinsamling avgjorde när landets bästa bästa kommun på avfallshantering utsågs igår.

Peab bygger naturnära

Ett helt nytt bostadsområde ska byggas i Sollentuna.

Liten rigg med stor räckvidd

Sandviks nya topphammarrigg får plats på en släpvagn, enligt företaget tar aggregatet sig fram nästan överallt och den ska passa för både anläggningsjobb, tunneldrivning och stenindustrin.

Siktar på Bussförar-SM 2019

Regerande svenska mästaren i att köra buss, Anders Norell Bergendahl, siktar på deltagande i Bussföra-SM även i år – varvar läkarstudierna med helgjobb som bussförare.

SJ ska köra Öresundståg

Det blir SJ som ska köra och underhålla Öresundstågen från och med december 2020 – det beslutades av de regionala trafikhuvudmännen 21 maj.

Nyhetsbrev

Upptåget närmar sig Mälartåg

En integrering av Upptåget med Mälartåg, det kan bli resultatet av det beslut som Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade vid sammanträdet 20 maj.

Risk för brittisk stålkollaps

Busskuren som renar luften

Avancerad pålning för Sveriges första AC Marriott-hotel

Ibland är det trångt på riktigt – järnvägen dundrar förbi bara några meter från bygget och hela tomten går åt när Constrera bygger hotell tillsammans med Vi Invest i Solna.

Rottneros massa nu fossilfri

Klarsignal för nya E10

Peab asfalterar i Olofström

Klockan tickar för Bergnäsbron

Hon blir Wästbyggs nya Stockholmschef

Ny säckfabrik invigdes av näringsministern

Avfall Sverige avbryter samarbete kring förpackningar

Avfall Sveriges styrelse har beslutat att tills vidare avbryta arbetet med den samverkansplattform som skapats med Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

Samarbete ska minska matsvinn i livsmedelsbranschen

Nya krafter i Svenska Förpackningsgillet

1

Hon ska leda PE:s satsning på infrastruktur

PACK POINT NORDIC av stapeln – Konferensen i bilder

ÅI till Holmen: Låt oss inte sprida fake news

Holmen skapar förvirring kring klimat- och miljönyttan med återvunnet papper.

Fokus på rugby för Polarcool

Ny strategi att behandla tuberkulos

DSM gör förvärv

Växjö nästa för Hydroscand

Coromatic får ny ägare

Uppländskt uppdrag för Peab

De två bolagen går samman

Nytt bostadsområde byggs i Ale kommun

Ledare: Vårbudget utan svar

1

Stora bostadsbyggen på Slakthusområdet

Förändringar i producentansvaret riskerar snedvrida konkurrensen

SIS får nytt namn och utseende

Ny hållbarhetschef på Svevia

Vill ha mer tid att täcka deponi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.108