23948sdkhjf

Nyanlända missar bussförarjobben

| Av Thomas Dietl | RT-Forum | Tipsa redaktionen

Kommunernas bristande kunskap om nyanländas etablering gör att många missar chansen till säkert jobb som bussförare – detta tvingar branschens företag till drastiska åtgärder.

I en ny undersökning från Novus uppger endast tre av tio kommuner att privata företag är en av de viktigaste samhällsfunktionerna för nyanländas möjligheter att få ett arbete. Samtidigt framkommer det att kommunerna saknar kunskap om hur lång tid det tar för nyanlända att få jobb, trots att nyanländas etablering är kommunernas ansvar. Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Keolis.

En bransch med stort behov av ny personal är bussbranschen. Högre tryck på kollektivtrafiken i kombination med stora pensionsavgångar gör att man kommer behöva anställa tusentals nya medarbetare per år under de kommande åren. Men trots ett stort rekryteringsbehov och endast krav på svenska språket och en 12 veckors bussförarutbildning kämpar företaget för att hitta kandidater.

50 procent vet inte hur lång tid det tar

Hälften av landets kommuner uppger i undersökningen att de inte vet hur lång tid det tar för personer som är nya i Sverige att etablera sig på arbetsmarknaden.

Keolis ser det som en stor möjlighet att anställa fler personer som är nya i Sverige. Men samtidigt som vi vill ta ansvar så saknar vi beslutsfattare som tar tillvara på den möjligheten. Vi som privat företag skapar arbeten varje dag, men vi är beroende av att arbetsförmedlingen och kommunen hjälper oss med kandidater som vill och kan. För att det ska hända behövs en större förståelse för hur viktigt näringslivet är i arbetet med nyanländas etablering på arbetsmarknaden, säger Cecilia Jerneheim, HR- och Kommunikationsdirektör på Keolis. 

För att klara av den kompetensbrist som finns har Keolis tvingats ta saken i egna händer. Sedan tidigare driver man en egen trafikskola, utbildar förare åt Komvux samt har en egen intern utbildning i det svenska språket. Men det räcker inte och när företaget rekryterar i höst använder man sig för första gången av filmer på bland annat arabiska och farsi. I filmerna berättar Keolis egen personal om yrket på sitt modersmål. Förhoppningen är att de som ser filmerna och talar samma språk både ska få information om yrket och känna sig välkomna. 

Här har vi en stor grupp som står utanför arbetsmarknaden, samtidigt som samhället behöver flera tusen nya bussförare för att infrastrukturen ska fungera. Vi kan erbjuda utbildning och ett jobb med bra lön och kollektivavtal. Ändå bygger det på att vi som företag ska ta hela initiativet. Att kommunerna som kämpar med arbetslösheten hos invandrade personer inte samarbetar med näringslivet kring detta är ofattbart, säger Cecilia Jerneheim.

Undersökningen visar också att kunskapen ute i kommunerna om hur situationen ser ut är bristfällig. Företrädare från hälften av landets kommuner uppger att de inte vet hur lång tid det tar att få jobb efter avslutad SFI-utbildning.

Det är oroväckande att de politiker som ska skapar förutsättningar för nyanländas etablering inte vet hur verkligheten ser ut. Då riskerar man att komma med förslag som inte är förankrade i de behov vi i näringslivet ser när vi rekryterar, säger Cecilia Jerneheim.

FAKTA/Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Keolis, med syftet att undersöka kommuners attityd till några arbetsmarknadsfrågor. Målgruppen är beslutsfattare inom kommuner som har hand om arbetsmarknadsfrågor. Totalt har 100 intervjuer gjorts, en intervju per kommun (Totalt finns det 290 kommuner i Sverige). Undersökningen genomfördes under perioden 29 maj – 7 juni 2018. Deltagarfrekvensen var 36 %. Undersökningen är genomförd via telefonintervjuer som har genomförts av en nära samarbetspartner till Novus.

Keolis affärsidé är att genom lokalt anpassad och hållbar stadstrafik skapa värde för resenärerna, samhället och ägarna. Keolis Sverige finns i Stockholm, Göteborg, Jönköping, Dalarna, Östergötland och Värmland. Keolis är ett av Europas ledande kollektivtrafikföretag med verksamhet i 16 länder på fyra kontinenter.  www.keolis.se

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Peab asfalterar i Olofström

Klockan tickar för Bergnäsbron

Hon blir Wästbyggs nya Stockholmschef

Ny säckfabrik invigdes av näringsministern

Avfall Sverige avbryter samarbete kring förpackningar

Avfall Sveriges styrelse har beslutat att tills vidare avbryta arbetet med den samverkansplattform som skapats med Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

Samarbete ska minska matsvinn i livsmedelsbranschen

Nyhetsbrev

Nya krafter i Svenska Förpackningsgillet

Hon ska leda PE:s satsning på infrastruktur

PACK POINT NORDIC av stapeln – Konferensen i bilder

ÅI till Holmen: Låt oss inte sprida fake news

Holmen skapar förvirring kring klimat- och miljönyttan med återvunnet papper.

Fokus på rugby för Polarcool

Ny strategi att behandla tuberkulos

Industrin orolig för fortsatt svag tillväxt

Stockholm vill införa avgifter

Stockholms stad efterlyser bättre samordning när det ska grävas och vill därför införa avgifter för ”trafikstörande” arbeten. "Det måste till någon form av incitament."

Förvärvar tre företag

Visolit expanderar och stärker sin position i Norden ytterligare med förvärvet av H2O Data AB, Aison AS och Netscenario AS.

Stavdal vill minska klimatpåverkan

Ökad användning av elektricitet är en av de viktigaste pusselbitarna när Stavdal nu höjer ambitionen att begränsa miljöutsläppen. I satsningen ingår bland annat fler eldrivna liftar samt ökad användning av miljöanpassad elektricitet i lokalerna.

”Vi måste bygga omvärldstryck”

För att få professionen, administrationen och politikerna att göra upp krävs omvärldstryck genom en samlad patientkår. Det menade Anders Lönnberg under första upplagan av mötet Fokus Patient.

Han blir ny chef för ABB Sverige

DSM gör förvärv

Stabilt läge för smittsamma sjukdomar – men gonorré ökar

Lämnar TLV för IVO

Sofia Wallström blir ny generaldirektör för IVO och lämnar därmed TLV.

Ny metod skyddar mot extrema solstormar

FOI har utarbetat en metod som bidrar till att skydda samhällskritisk infrastruktur vid extrema solstormar. Metoden kan bli ett kraftfullt verktyg för att förutsäga var i Sverige ett solutbrott kan påverka kraftnätet mest.

Volvo och Lego ställer ut framtidens maskiner

Självkörande och fossilfria fordon och maskiner finns redan. Men begränsningarna för hur entreprenadmaskiner konstrueras och utformas i framtiden tycks hela tiden flyttas framåt. Idéerna är många, vilket framgår av ett projekt Volvo CE driver med Lego Technic.

Coromatic får ny ägare

De två bolagen går samman

Ledare: Vårbudget utan svar

Stora bostadsbyggen på Slakthusområdet

Förändringar i producentansvaret riskerar snedvrida konkurrensen

SIS får nytt namn och utseende

Ny hållbarhetschef på Svevia

Vill ha mer tid att täcka deponi

Här vill flest jobba

Nytt tjänsteföretag etableras i Sverige

Nytt bostadsområde byggs i Ale kommun

Uppländskt uppdrag för Peab

Förtätning i Umeå

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.111