23948sdkhjf

Nyanlända missar bussförarjobben

| Av Thomas Dietl | RT-Forum | Tipsa redaktionen

Kommunernas bristande kunskap om nyanländas etablering gör att många missar chansen till säkert jobb som bussförare – detta tvingar branschens företag till drastiska åtgärder.

I en ny undersökning från Novus uppger endast tre av tio kommuner att privata företag är en av de viktigaste samhällsfunktionerna för nyanländas möjligheter att få ett arbete. Samtidigt framkommer det att kommunerna saknar kunskap om hur lång tid det tar för nyanlända att få jobb, trots att nyanländas etablering är kommunernas ansvar. Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Keolis.

En bransch med stort behov av ny personal är bussbranschen. Högre tryck på kollektivtrafiken i kombination med stora pensionsavgångar gör att man kommer behöva anställa tusentals nya medarbetare per år under de kommande åren. Men trots ett stort rekryteringsbehov och endast krav på svenska språket och en 12 veckors bussförarutbildning kämpar företaget för att hitta kandidater.

50 procent vet inte hur lång tid det tar

Hälften av landets kommuner uppger i undersökningen att de inte vet hur lång tid det tar för personer som är nya i Sverige att etablera sig på arbetsmarknaden.

Keolis ser det som en stor möjlighet att anställa fler personer som är nya i Sverige. Men samtidigt som vi vill ta ansvar så saknar vi beslutsfattare som tar tillvara på den möjligheten. Vi som privat företag skapar arbeten varje dag, men vi är beroende av att arbetsförmedlingen och kommunen hjälper oss med kandidater som vill och kan. För att det ska hända behövs en större förståelse för hur viktigt näringslivet är i arbetet med nyanländas etablering på arbetsmarknaden, säger Cecilia Jerneheim, HR- och Kommunikationsdirektör på Keolis. 

För att klara av den kompetensbrist som finns har Keolis tvingats ta saken i egna händer. Sedan tidigare driver man en egen trafikskola, utbildar förare åt Komvux samt har en egen intern utbildning i det svenska språket. Men det räcker inte och när företaget rekryterar i höst använder man sig för första gången av filmer på bland annat arabiska och farsi. I filmerna berättar Keolis egen personal om yrket på sitt modersmål. Förhoppningen är att de som ser filmerna och talar samma språk både ska få information om yrket och känna sig välkomna. 

Här har vi en stor grupp som står utanför arbetsmarknaden, samtidigt som samhället behöver flera tusen nya bussförare för att infrastrukturen ska fungera. Vi kan erbjuda utbildning och ett jobb med bra lön och kollektivavtal. Ändå bygger det på att vi som företag ska ta hela initiativet. Att kommunerna som kämpar med arbetslösheten hos invandrade personer inte samarbetar med näringslivet kring detta är ofattbart, säger Cecilia Jerneheim.

Undersökningen visar också att kunskapen ute i kommunerna om hur situationen ser ut är bristfällig. Företrädare från hälften av landets kommuner uppger att de inte vet hur lång tid det tar att få jobb efter avslutad SFI-utbildning.

Det är oroväckande att de politiker som ska skapar förutsättningar för nyanländas etablering inte vet hur verkligheten ser ut. Då riskerar man att komma med förslag som inte är förankrade i de behov vi i näringslivet ser när vi rekryterar, säger Cecilia Jerneheim.

FAKTA/Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Keolis, med syftet att undersöka kommuners attityd till några arbetsmarknadsfrågor. Målgruppen är beslutsfattare inom kommuner som har hand om arbetsmarknadsfrågor. Totalt har 100 intervjuer gjorts, en intervju per kommun (Totalt finns det 290 kommuner i Sverige). Undersökningen genomfördes under perioden 29 maj – 7 juni 2018. Deltagarfrekvensen var 36 %. Undersökningen är genomförd via telefonintervjuer som har genomförts av en nära samarbetspartner till Novus.

Keolis affärsidé är att genom lokalt anpassad och hållbar stadstrafik skapa värde för resenärerna, samhället och ägarna. Keolis Sverige finns i Stockholm, Göteborg, Jönköping, Dalarna, Östergötland och Värmland. Keolis är ett av Europas ledande kollektivtrafikföretag med verksamhet i 16 länder på fyra kontinenter.  www.keolis.se

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Digitalisering ska öka säkerheten inom bygg

Ett nystartat utvecklingsprojekt hoppas kunna öka säkerheten i byggbranschen med hjälp av Internet of Things.

Tuffa norska krav på alla aktörer i städbranschen

Alla leverantörer av städtjänster ska vara godkända av myndigheten Arbeidstilsynet.

Effektivare ståltransporter med nya lok

Green Cargos transporter av stål för SSAB:s räkning fortsätter med start 2020 och minst fem år framåt.

Lucka 14 - vem finns här?

Fortsatt stabilt för maskinbranschen

Fortsatt stabilt för maskinentreprenörerna trots nedgång i bostadsbyggandet.

Tredubblat RUT-avdrag i ny budget

På onsdagen röstades Moderaternas och Kristdemokraternas budget igenom i riksdagen, med stöd av Sverigedemokraterna (SD).

Nyhetsbrev

Stora Enso gör miljöinvestering

Siemens fixar kontrollsystem i förbifarten

Förbifart Stockholms infrastruktur för kommunikation och övervakning levereras av Siemens Mobility för cirka 800 miljoner kronor.

EU-domstolen återupptar mål?

Häromdagen meddelade Högsta förvaltningsdomstolen sin dom i målet mellan Konkurrensverket och de skånska kommuner som direktupphandlat avfallstjänster utan att annonsera dessa. En dom som kan leda till att EU-domstolen återupptar ett mål mot Sverige.

Flygskatten slopas – men det dröjer

”Höghastighetståg nu!”

Thand Ringqvist till Skärgårdsstiftelsen

Revolutionerande genombrott för plaståtervinning

Tydliga krav ska bälta bussresnärerna

För att det ska bli lika självklart att använda bälte i buss som i bil behövs tydligare regler - det slår Transportstyrelsen fast efter att på regeringens uppdrag ha låtit utreda frågan.

I Tyskland finns elbilen med tillräcklig lastvolym

Jakten på en hyfsat stor eldriven transportbil tog Daniel Adolfsson till Tyskland och Streetscooter.

Lucka 13 - öppna och se

I dagens lucka förutspås att en ketchupeffekt väntar bakom hörnet...

Ikea ska bli självförsörjande på sallad

Som en del i Ikeas hållbarhetsstrategi börjar nu arbetet mot att bli självförsörjande på sallad.

Bellman Group får fäste i Göteborg

Bellman Group har köpt  Samgräv Holding AB, ett göteborgsföretag som ska stärka hela Bellmangruppen i Västsverige.

Nya juryn i Pentawards utsedd

Datainspektionen granskar SL:s kroppskameror

Jästolja kan ersätta palmolja

Den olja, t ex palm- eller sojaolja, som används i fiskfoder kan ersättas med “fet jäst” som odlas på halmsubstrat.

Segt för EQT att köpa Karo

Intresset bland aktieägarna har varit lågt för EQT:s uppköpsbud. Efter Anders Lönners hastiga bortgång förlängs nu tidsfristen.

Nytt tunneljobb klart för NCC på Färöarna

Det är nu bekräftat att NCC får bygga Sandøyartunneln på Färöarna i ett uppdrag värt motsvarande 1,2 miljarder svenska kronor.

Varberg får simhall

Serneke rekryterar regionchef från NCC

Colombia-avtal för plåsterbolag

Vd-byte och besparingar

Ny metod för att studera ALS bättre

HSB bygger i Visby

Lucka 10 - se vem som döljer sig här

Han blir vd på Svenska Metallkretsen

Samma koncept under nytt namn 

Lucka 9 - vem där?

VD-byte hos Avfall Sverige

Lucka 7 - kika in här

Byggstart i Södertälje

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.18