23948sdkhjf

Nyanlända missar bussförarjobben

| Av Thomas Dietl | RT-Forum | Tipsa redaktionen

Kommunernas bristande kunskap om nyanländas etablering gör att många missar chansen till säkert jobb som bussförare – detta tvingar branschens företag till drastiska åtgärder.

I en ny undersökning från Novus uppger endast tre av tio kommuner att privata företag är en av de viktigaste samhällsfunktionerna för nyanländas möjligheter att få ett arbete. Samtidigt framkommer det att kommunerna saknar kunskap om hur lång tid det tar för nyanlända att få jobb, trots att nyanländas etablering är kommunernas ansvar. Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Keolis.

En bransch med stort behov av ny personal är bussbranschen. Högre tryck på kollektivtrafiken i kombination med stora pensionsavgångar gör att man kommer behöva anställa tusentals nya medarbetare per år under de kommande åren. Men trots ett stort rekryteringsbehov och endast krav på svenska språket och en 12 veckors bussförarutbildning kämpar företaget för att hitta kandidater.

50 procent vet inte hur lång tid det tar

Hälften av landets kommuner uppger i undersökningen att de inte vet hur lång tid det tar för personer som är nya i Sverige att etablera sig på arbetsmarknaden.

Keolis ser det som en stor möjlighet att anställa fler personer som är nya i Sverige. Men samtidigt som vi vill ta ansvar så saknar vi beslutsfattare som tar tillvara på den möjligheten. Vi som privat företag skapar arbeten varje dag, men vi är beroende av att arbetsförmedlingen och kommunen hjälper oss med kandidater som vill och kan. För att det ska hända behövs en större förståelse för hur viktigt näringslivet är i arbetet med nyanländas etablering på arbetsmarknaden, säger Cecilia Jerneheim, HR- och Kommunikationsdirektör på Keolis. 

För att klara av den kompetensbrist som finns har Keolis tvingats ta saken i egna händer. Sedan tidigare driver man en egen trafikskola, utbildar förare åt Komvux samt har en egen intern utbildning i det svenska språket. Men det räcker inte och när företaget rekryterar i höst använder man sig för första gången av filmer på bland annat arabiska och farsi. I filmerna berättar Keolis egen personal om yrket på sitt modersmål. Förhoppningen är att de som ser filmerna och talar samma språk både ska få information om yrket och känna sig välkomna. 

Här har vi en stor grupp som står utanför arbetsmarknaden, samtidigt som samhället behöver flera tusen nya bussförare för att infrastrukturen ska fungera. Vi kan erbjuda utbildning och ett jobb med bra lön och kollektivavtal. Ändå bygger det på att vi som företag ska ta hela initiativet. Att kommunerna som kämpar med arbetslösheten hos invandrade personer inte samarbetar med näringslivet kring detta är ofattbart, säger Cecilia Jerneheim.

Undersökningen visar också att kunskapen ute i kommunerna om hur situationen ser ut är bristfällig. Företrädare från hälften av landets kommuner uppger att de inte vet hur lång tid det tar att få jobb efter avslutad SFI-utbildning.

Det är oroväckande att de politiker som ska skapar förutsättningar för nyanländas etablering inte vet hur verkligheten ser ut. Då riskerar man att komma med förslag som inte är förankrade i de behov vi i näringslivet ser när vi rekryterar, säger Cecilia Jerneheim.

FAKTA/Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Keolis, med syftet att undersöka kommuners attityd till några arbetsmarknadsfrågor. Målgruppen är beslutsfattare inom kommuner som har hand om arbetsmarknadsfrågor. Totalt har 100 intervjuer gjorts, en intervju per kommun (Totalt finns det 290 kommuner i Sverige). Undersökningen genomfördes under perioden 29 maj – 7 juni 2018. Deltagarfrekvensen var 36 %. Undersökningen är genomförd via telefonintervjuer som har genomförts av en nära samarbetspartner till Novus.

Keolis affärsidé är att genom lokalt anpassad och hållbar stadstrafik skapa värde för resenärerna, samhället och ägarna. Keolis Sverige finns i Stockholm, Göteborg, Jönköping, Dalarna, Östergötland och Värmland. Keolis är ett av Europas ledande kollektivtrafikföretag med verksamhet i 16 länder på fyra kontinenter.  www.keolis.seHåll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Har hittat tillväxtfaktor för fettceller

Viktuppgång beror både på att fettcellerna växer i storlek och ökar i antal. Nu har forskare identifierat en tillväxtfaktor som styr fettcellstillväxten. "Nu vill vi testa på människa".

Ny marknadschef

Hållbart för medvetna

Rättschef till E-hälsomyndigheten

Ny Skalax för flexibla material

Svagt bostadsbyggande oroar träindustrin

En kraftig minskning av antalet sökta och beviljade bygglov för bostäder skapar oro i träindustrin.

Nyhetsbrev

Ännu en rekordsäsong i Stockholm

Antalet kryssningspassagerare i Stockholms Hamnar ökar stadigt och slår även i år nytt rekord – det innebar mer körningar för bussföretagen.

VTI: så blir halkbekämpningen bättre

Nytt system ska underlätta både för entreprenörer och för maskinförare.

Santa Maria backar efter proteststorm

Ny look för Caterpillar

1920-talsrött när maskinjätten moderniserar.

Skånsk rivarfusion

Miljörivarnas expansion fortsätter nu med förvärvet av Lindqvist Sanering och Rivningsfirma i Malmö.

Extrem fetma - är vi beredda?

Beredskapen för att ta emot patienter med extrem fetma i sjukvården är väldigt dålig. – Detta är inte rimligt utan handlar om dålig planering, menar Kicki Reifeldt.

Nya elbussar till Ale

Automatiserar i Lomma

21 dog på septembervägarna

Tiptapp överklagar

Ett sista farväl i Malmberget

"Det är lite tragiskt men gruvan ger och gruvan tar."

Unga vill jobba på Sodexo

Svensk immunterapi prövas mot njursjukdom

I en stor internationell fas 3-studie prövas bolaget Calliditas kandidat mot njurinflammation. Tidigare resultat har varit mycket lovande.

Multidocker ökar försäljningen

2018 har försäljningsmässigt börjat bra för Multidocker, som även i höst ser en fortsatt god efterfrågan.

Slangfabrik på hjul

”Det rinner olja”. Ett telefonsamtal senare ska den fullastade verkstadsbussen vara på väg.

Byt slangarna i tid

"Genom att byta ut slangarna i tid minskar risken för driftstopp."

Getinge reserverar miljardbelopp för skadestånd

Stordalen satsar i Mölndal

Ett 22 våningar högt hotell ska byggas i Mölndal.

Global Handwashing Day 15 oktober

Koldioxid - så tungt väger resmålet

EU-förslag: 35 % återvunnet i plastflaskor

Genombrott för PEF

FTI-vd lämnar

Compass Group får ny vd

Inspira får ny affärsområdeschef

Procurator får nytt avtal med Statens inköpscentral

Tiptapp stöter på patrull

Veidekke köper borrfirma

H&M köper in sig i Klarna

Båt eller bil, samma återvinningsprocess

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.167