23948sdkhjf

Bauma närmar sig

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

8-14 april 2019 väntar Baumas numera 614 000 kvadratmeter utställningsyta på långt mer än en halv miljon besökare.

Världens största mässa för entreprenadmaskiner växer vidare.

Runt om i världen förbereder sig runt 3 500 utställare från ungefär 60 länder för Münchenmässan Bauma som slår upp portarna för uppskattningsvis 600 000 besökare 8-14 april 2019. Inte minst hos Liebherr torde verksamheten nu trappas upp inför monterbyggandet som inleds inom ett par veckor – ett halvår innan mässan öppnar.

Tiden kan verka väl tilltagen, men senast det begav sig var montern ungefär 14 000 kvadratmeter stor, vilket kan jämföras med två stora fotbollsplaner. Enbart den tyska maskinjättens monter skulle ha fyllt närmare än en tredjedel av den yta som fanns tillgänglig för Svenska Maskinmässan som arrangerades på Solvalla i våras.

I Sverige har det under senare år pågått en debatt om huruvida maskinmässorna blivit för stora. Frågan togs förstås med när Leveranstidningen Entreprenad fick en pratstund med Münchenmässans vd Klaus Dittrich när han besökte Sverige härom dagen. För Klaus Dittrich existerar dock inga som helst farhågor för att mässan ska växa sig för stor. Tvärtom ses storleken som ett bevis på styrka.

Bland annat berättade han att nästa års arrangemang växt med ytterligare 9 000 kvadratmeter jämfört med 2016. Det betyder totalt 614 000 kvadratmeter.

Mer kan vi inte åstadkomma, nu är all den yta vi har till vår disposition verkligen utnyttjad och kommer att vara fylld till sista kvadratmeter. Ingen kommer hit för att se allt på mässan och vi försöker hjälpa besökarna genom att placera leverantörer inom samma segment tillsammans. En sektor som ökat kraftigt i betydelse är gruvsektorn och den blir bara mer intressant i och med att gruvindustrin nu verkligen tycks ha återhämtat sig efter några svåra år. År 2016 kom 20 procent av utställarna och 24 procent av besökarna från gruvindustrin, säger Klaus Dittrich.

Storlekens betydelse märks också i den avdelning som helt enkelt fått namnet ”Tänk stort” och som bland annat visar vilka karriärmöjligheter dagens ungdomar har inom bygg- och anläggningsområdet. Även i Tyskland är det hård kamp om ungdomarna och det är ett mål i sig att bland annat öka antalet som söker sig till de tekniska utbildningarna. Bland de verktyg som kommer att finnas på mässan för att attrahera dagens unga lyfter Klaus Dittrich fram simulatorer, demonstrationer, videospel, maskinvisningar och en hel del interaktiva sysselsättningsmöjligheter.

En anledning till det enorma mässformatet är förstås också att flertalet maskiner är för stora för att rymmas i en monter på en mer konventionell mässa – en del av maskinerna ter sig närmast monstruösa. Däribland den största maskin som ställdes ut år 2016.

Det var Komatsus PC7000, en bandgrävare som väger cirka 685 ton. Det kan jämföras med världens största passagerarflygplan Airbus A380 som ”bara” har en startvikt på 560 ton, säger Klaus Dittrich.

För både tillverkare och besökare finns det dock helt andra fakta än storleken som spelar viktiga roller. De megatrender som identifierats är digitalisering, produktivitet och hållbarhet.

Digitaliseringen hjälper oss att integrera olika processer och förenas i omfattande nätverk med snabba kommunikationer och därmed effektivare kapacitetsutnyttjande. Parallellt skärps miljökraven, något som förändrar både maskinernas innehåll och användarnas beteende. Resultatet blir att både maskiner och tillverkningsprocess belastar miljön allt mindre liksom smartare användning av maskinerna.

Att nordiska maskinentreprenörer – inte minst svenska – står högt i kurs hos många tillverkare är ingen hemlighet. Dels betraktas de i allmänhet som både skickliga och synnerligen intresserade av teknikutveckling, men också krävande. Samtidigt utsätter det kyliga klimatet maskinerna för stora påfrestningar. Därför använder allt fler tillverkare gärna maskinförare i norra Europa som testpiloter i sitt utvecklingsarbete. Klaus Dittrich berättar att de undersökningar som gjordes bland utställare och besökare i samband med Bauma 2016 visade att svenskarna skiljer sig från de övriga även i andra avseenden.

Bland annat investerar svenskarna mer än genomsnittet i branschen. De ligger också långt över genomsnittet då de värderar utvecklingen inom exempelvis elektricitet som kraftkälla liksom självgående eller fjärrstyrda fordon.

Bauma må vara världens största mässa med inriktning på entreprenadmaskiner, men Münchenmässan har under 2000-talet försäkrat sig om att ta en väsentlig del av mässmarknaden även i andra världsdelar. Starten gick 2002 med Bauma China i Shanghai – en mässa som på kort tid vuxit från premiärårets 45 000 kvadratmeter till 300 000 kvadratmeter.

Efter hand har verksamheten kompletterats med arrangemang i Indien (tillsammans med AEM, den nordamerikanska motsvarigheten till Maskinleverantörerna som också är arrangör av Conexpo i Las Vegas), Sydafrika, Ryssland och Brasilien. Innan året är slut väntar arrangemangen i Shanghai, Delhi och Sao Paolo innan portarna för 32:a gången öppnas för Münchenmässans flaggskepp 8-14 april 2019.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Höjd skatt på gruvdiesel slår mot glesbygd

Regeringen vill höja skatten kraftigt på den diesel som används i de svenska gruvorna redan 1 augusti i år.

Bättre avfallssortering med nudging

90 ton mindre avfall, bara på en enda byggarbetsplats. Det blev, enligt Wästbygg, resultatet när så kallad nudging infördes.

AirSon uppköpt av energijätte

Ny maskinlinje för klimatsmart mjölkförpackning

Ny branschorganisation bildad

Världspremiär för holografisk AI-mässvärd

På två mässor i Mölndal i mars används för första gången i världshistorien en holografisk mässvärd byggd på en artificiell intelligens.

Nyhetsbrev

Positivt för Camanio

Både intäkterna och omsättningen ökade närmast det dubbla för robotikbolaget.

Take away-boxar i Octabagasse

Ännu en hyresdepå i Skåne

Renta öppnar ännu en depå, den tredje i raden i år och den åttonde i Skåne.

Gasporox utvecklar med Ishida

Uppkopplad byggplats testas

Fyra parter har inlett ett samarbete kring digitalisering av byggplatser.

1

Smarta plåster för skidlandslaget

EU skärper utsläppskraven rejält

EU skärper utsläppskraven rejält på tunga fordon – men EU-parlamentet måste först rösta om saken vilket sker i mars.

Motormännen varnar för bristande konstruktion hos Volvo-motorer

Polarbröds Anna Borgeryd avliden

Var huvudägare tillsammans med systern Karin Bodin.

Fossilfritt arbetsfordon på spår

Boxaren in i andra ronden – planerar 30-40 nya produkter

…Och förbereder ett intåg i nya kategorier.

Säkerhetsskandal på 1177

Miljontals samtal till vårdguiden låg oskyddade på internet, avslöjar tidningen Computer Sweden.

SRS lanserar ny halvpall

Svevia drar till fjälls

Åklagaren överklagar inte

Åklagaren kommer inte att driva fallet vidare, men står fast vid att maskinförarna gjorde fel när de grep dieseltjuven.

Myndigheten varnar: Mässling i Alperna

Kognitiv träning skyddar dåligt mot demens

Att träna kognitiva förmågor ger inte skydd mot demens. Inte heller ger träningen någon generell förbättring utan man blir bra på det man tränar.

Ny svensk cykelkedjesatsning

Flybmi i konkurs

Plastföretag i konkurs

Stopp för kontanter på grund av rån

AstraZeneca slår förväntningarna

Tvärstopp för Odd Molly

Peab bygger i Falkenberg

Nyupptäckt sjukdom viktigt för diabetiker

NCC tryggar i Kalmar

Framgång för Gasporox

Ny USA-topp i Recipharm

NCC bygger i Helsingborg

Spridning av RS-virus tar fart

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.106