23948sdkhjf

Bauma närmar sig

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

8-14 april 2019 väntar Baumas numera 614 000 kvadratmeter utställningsyta på långt mer än en halv miljon besökare.

Världens största mässa för entreprenadmaskiner växer vidare.

Runt om i världen förbereder sig runt 3 500 utställare från ungefär 60 länder för Münchenmässan Bauma som slår upp portarna för uppskattningsvis 600 000 besökare 8-14 april 2019. Inte minst hos Liebherr torde verksamheten nu trappas upp inför monterbyggandet som inleds inom ett par veckor – ett halvår innan mässan öppnar.

Tiden kan verka väl tilltagen, men senast det begav sig var montern ungefär 14 000 kvadratmeter stor, vilket kan jämföras med två stora fotbollsplaner. Enbart den tyska maskinjättens monter skulle ha fyllt närmare än en tredjedel av den yta som fanns tillgänglig för Svenska Maskinmässan som arrangerades på Solvalla i våras.

I Sverige har det under senare år pågått en debatt om huruvida maskinmässorna blivit för stora. Frågan togs förstås med när Leveranstidningen Entreprenad fick en pratstund med Münchenmässans vd Klaus Dittrich när han besökte Sverige härom dagen. För Klaus Dittrich existerar dock inga som helst farhågor för att mässan ska växa sig för stor. Tvärtom ses storleken som ett bevis på styrka.

Bland annat berättade han att nästa års arrangemang växt med ytterligare 9 000 kvadratmeter jämfört med 2016. Det betyder totalt 614 000 kvadratmeter.

Mer kan vi inte åstadkomma, nu är all den yta vi har till vår disposition verkligen utnyttjad och kommer att vara fylld till sista kvadratmeter. Ingen kommer hit för att se allt på mässan och vi försöker hjälpa besökarna genom att placera leverantörer inom samma segment tillsammans. En sektor som ökat kraftigt i betydelse är gruvsektorn och den blir bara mer intressant i och med att gruvindustrin nu verkligen tycks ha återhämtat sig efter några svåra år. År 2016 kom 20 procent av utställarna och 24 procent av besökarna från gruvindustrin, säger Klaus Dittrich.

Storlekens betydelse märks också i den avdelning som helt enkelt fått namnet ”Tänk stort” och som bland annat visar vilka karriärmöjligheter dagens ungdomar har inom bygg- och anläggningsområdet. Även i Tyskland är det hård kamp om ungdomarna och det är ett mål i sig att bland annat öka antalet som söker sig till de tekniska utbildningarna. Bland de verktyg som kommer att finnas på mässan för att attrahera dagens unga lyfter Klaus Dittrich fram simulatorer, demonstrationer, videospel, maskinvisningar och en hel del interaktiva sysselsättningsmöjligheter.

En anledning till det enorma mässformatet är förstås också att flertalet maskiner är för stora för att rymmas i en monter på en mer konventionell mässa – en del av maskinerna ter sig närmast monstruösa. Däribland den största maskin som ställdes ut år 2016.

Det var Komatsus PC7000, en bandgrävare som väger cirka 685 ton. Det kan jämföras med världens största passagerarflygplan Airbus A380 som ”bara” har en startvikt på 560 ton, säger Klaus Dittrich.

För både tillverkare och besökare finns det dock helt andra fakta än storleken som spelar viktiga roller. De megatrender som identifierats är digitalisering, produktivitet och hållbarhet.

Digitaliseringen hjälper oss att integrera olika processer och förenas i omfattande nätverk med snabba kommunikationer och därmed effektivare kapacitetsutnyttjande. Parallellt skärps miljökraven, något som förändrar både maskinernas innehåll och användarnas beteende. Resultatet blir att både maskiner och tillverkningsprocess belastar miljön allt mindre liksom smartare användning av maskinerna.

Att nordiska maskinentreprenörer – inte minst svenska – står högt i kurs hos många tillverkare är ingen hemlighet. Dels betraktas de i allmänhet som både skickliga och synnerligen intresserade av teknikutveckling, men också krävande. Samtidigt utsätter det kyliga klimatet maskinerna för stora påfrestningar. Därför använder allt fler tillverkare gärna maskinförare i norra Europa som testpiloter i sitt utvecklingsarbete. Klaus Dittrich berättar att de undersökningar som gjordes bland utställare och besökare i samband med Bauma 2016 visade att svenskarna skiljer sig från de övriga även i andra avseenden.

Bland annat investerar svenskarna mer än genomsnittet i branschen. De ligger också långt över genomsnittet då de värderar utvecklingen inom exempelvis elektricitet som kraftkälla liksom självgående eller fjärrstyrda fordon.

Bauma må vara världens största mässa med inriktning på entreprenadmaskiner, men Münchenmässan har under 2000-talet försäkrat sig om att ta en väsentlig del av mässmarknaden även i andra världsdelar. Starten gick 2002 med Bauma China i Shanghai – en mässa som på kort tid vuxit från premiärårets 45 000 kvadratmeter till 300 000 kvadratmeter.

Efter hand har verksamheten kompletterats med arrangemang i Indien (tillsammans med AEM, den nordamerikanska motsvarigheten till Maskinleverantörerna som också är arrangör av Conexpo i Las Vegas), Sydafrika, Ryssland och Brasilien. Innan året är slut väntar arrangemangen i Shanghai, Delhi och Sao Paolo innan portarna för 32:a gången öppnas för Münchenmässans flaggskepp 8-14 april 2019.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Översvämningskartor ger falsk trygghet

Många människor är omedvetna om att de bor på mark där det finns risk för översvämningar, enligt Nancy Joy Lin, miljöforskare vid Högskolan i Gävle.

Lucka 18 - öppna och se

Larsen vann Bemötandepriset

Får finsk ägare

Mer sopsaltning på Stockholms cykelvägar

Trafikverket lovar lättare och säkrare cykeltransporter i Stockholm i och med att sopsaltning kommer att användas mer än tidigare.

Höjning vid årsskiftet

Nyhetsbrev

Hydroscand utökar i Mora

Ytterligare en servicebuss ska serva Dalarna.

Branschglädje över sänkt investeringsstöd

Den av riksdagen antagna budgeten innebär att investeringsstödet för nyproduktion av hyresrätter trappas av, till glädje för branschen.

De snackade hem pokalen i Lund

106 miljoner till hyresrätter

81 nya lägenheter ska byggas i Västerås

De är först i Sverige

När en brytare vid ett ställverk skulle bytas ut, enligt underhållsplanen, passade Siemens på att gå över till ny teknik istället för att sätta in en gasbrytare.

”Alla drömmer kanske inte om att sälja mest toapapper”

Magnus Groth valde att bli vd för Essity när SCA delade sin verksamhet i två delar.

Minskad snöstörningsrisk för Stockholmsflyg

Mer personal och fler fordon ska säkra flygtrafiken till och från Stockholm, även vid kraftiga snöfall.

Begär nästan halv miljon i vite

Krafttag mot fusk i däckåtervinning

Fusk med obetalda däck i återvinningssystemet hotar däckåtervinningen i Sverige eftersom en femtedel av alla däck som lämnas till återvinning saknar finansiering. 

Debatt: Nolltolerans mot tappade skopor

Engcons vd och grundare Stig Engström tycker att vi en gång för alla måste övergå från ord till handling för att öka säkerheten i anslutning till arbetande maskiner.

Dystra utsikter för bostadssökande

Situationen för de som behöver en bostad i Sverige blir allt mer besvärande, visar en färsk prognos från Boverket.

Skanska ska lösa platsbristen i svenska fängelser

Hög beläggning på landets kriminalvårdsanstalter gör att Hall kommer att byggas ut med start i början av 2020.

Ball säljer i Kina

Lucka 17 - vem där?

I dagens lucka hittar vi en direktör som laddar för det mest omfattade förnyelsearbetet någonsin i regionens historia...

Nya tobakslagen slår fast nya märkningsregler

Miljöfokus när E4 byggs ut vid Ljungby

En efterlängtad utbyggnad av E4 till motorväg mellan Ljungby och Toftanäs rycker allt närmare.

Ny digital biomarkör för beroendevård

Kontigo etablerar ny digital biomarkör för vård av alkoholberoende.

Sport och spa på hemmet

Till våren sätts skopan i backen för ett nytt livsstilsboende för äldre i Tynnered.

Maxhalt kan stoppa energidrycker

Lucka 14 - vem finns här?

Thand Ringqvist till Skärgårdsstiftelsen

Serneke rekryterar regionchef från NCC

Colombia-avtal för plåsterbolag

Vd-byte och besparingar

Ny metod för att studera ALS bättre

HSB bygger i Visby

Lucka 10 - se vem som döljer sig här

Han blir vd på Svenska Metallkretsen

Samma koncept under nytt namn 

Lucka 9 - vem där?

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.107