23948sdkhjf

Bauma närmar sig

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

8-14 april 2019 väntar Baumas numera 614 000 kvadratmeter utställningsyta på långt mer än en halv miljon besökare.

Världens största mässa för entreprenadmaskiner växer vidare.

Runt om i världen förbereder sig runt 3 500 utställare från ungefär 60 länder för Münchenmässan Bauma som slår upp portarna för uppskattningsvis 600 000 besökare 8-14 april 2019. Inte minst hos Liebherr torde verksamheten nu trappas upp inför monterbyggandet som inleds inom ett par veckor – ett halvår innan mässan öppnar.

Tiden kan verka väl tilltagen, men senast det begav sig var montern ungefär 14 000 kvadratmeter stor, vilket kan jämföras med två stora fotbollsplaner. Enbart den tyska maskinjättens monter skulle ha fyllt närmare än en tredjedel av den yta som fanns tillgänglig för Svenska Maskinmässan som arrangerades på Solvalla i våras.

I Sverige har det under senare år pågått en debatt om huruvida maskinmässorna blivit för stora. Frågan togs förstås med när Leveranstidningen Entreprenad fick en pratstund med Münchenmässans vd Klaus Dittrich när han besökte Sverige härom dagen. För Klaus Dittrich existerar dock inga som helst farhågor för att mässan ska växa sig för stor. Tvärtom ses storleken som ett bevis på styrka.

Bland annat berättade han att nästa års arrangemang växt med ytterligare 9 000 kvadratmeter jämfört med 2016. Det betyder totalt 614 000 kvadratmeter.

Mer kan vi inte åstadkomma, nu är all den yta vi har till vår disposition verkligen utnyttjad och kommer att vara fylld till sista kvadratmeter. Ingen kommer hit för att se allt på mässan och vi försöker hjälpa besökarna genom att placera leverantörer inom samma segment tillsammans. En sektor som ökat kraftigt i betydelse är gruvsektorn och den blir bara mer intressant i och med att gruvindustrin nu verkligen tycks ha återhämtat sig efter några svåra år. År 2016 kom 20 procent av utställarna och 24 procent av besökarna från gruvindustrin, säger Klaus Dittrich.

Storlekens betydelse märks också i den avdelning som helt enkelt fått namnet ”Tänk stort” och som bland annat visar vilka karriärmöjligheter dagens ungdomar har inom bygg- och anläggningsområdet. Även i Tyskland är det hård kamp om ungdomarna och det är ett mål i sig att bland annat öka antalet som söker sig till de tekniska utbildningarna. Bland de verktyg som kommer att finnas på mässan för att attrahera dagens unga lyfter Klaus Dittrich fram simulatorer, demonstrationer, videospel, maskinvisningar och en hel del interaktiva sysselsättningsmöjligheter.

En anledning till det enorma mässformatet är förstås också att flertalet maskiner är för stora för att rymmas i en monter på en mer konventionell mässa – en del av maskinerna ter sig närmast monstruösa. Däribland den största maskin som ställdes ut år 2016.

Det var Komatsus PC7000, en bandgrävare som väger cirka 685 ton. Det kan jämföras med världens största passagerarflygplan Airbus A380 som ”bara” har en startvikt på 560 ton, säger Klaus Dittrich.

För både tillverkare och besökare finns det dock helt andra fakta än storleken som spelar viktiga roller. De megatrender som identifierats är digitalisering, produktivitet och hållbarhet.

Digitaliseringen hjälper oss att integrera olika processer och förenas i omfattande nätverk med snabba kommunikationer och därmed effektivare kapacitetsutnyttjande. Parallellt skärps miljökraven, något som förändrar både maskinernas innehåll och användarnas beteende. Resultatet blir att både maskiner och tillverkningsprocess belastar miljön allt mindre liksom smartare användning av maskinerna.

Att nordiska maskinentreprenörer – inte minst svenska – står högt i kurs hos många tillverkare är ingen hemlighet. Dels betraktas de i allmänhet som både skickliga och synnerligen intresserade av teknikutveckling, men också krävande. Samtidigt utsätter det kyliga klimatet maskinerna för stora påfrestningar. Därför använder allt fler tillverkare gärna maskinförare i norra Europa som testpiloter i sitt utvecklingsarbete. Klaus Dittrich berättar att de undersökningar som gjordes bland utställare och besökare i samband med Bauma 2016 visade att svenskarna skiljer sig från de övriga även i andra avseenden.

Bland annat investerar svenskarna mer än genomsnittet i branschen. De ligger också långt över genomsnittet då de värderar utvecklingen inom exempelvis elektricitet som kraftkälla liksom självgående eller fjärrstyrda fordon.

Bauma må vara världens största mässa med inriktning på entreprenadmaskiner, men Münchenmässan har under 2000-talet försäkrat sig om att ta en väsentlig del av mässmarknaden även i andra världsdelar. Starten gick 2002 med Bauma China i Shanghai – en mässa som på kort tid vuxit från premiärårets 45 000 kvadratmeter till 300 000 kvadratmeter.

Efter hand har verksamheten kompletterats med arrangemang i Indien (tillsammans med AEM, den nordamerikanska motsvarigheten till Maskinleverantörerna som också är arrangör av Conexpo i Las Vegas), Sydafrika, Ryssland och Brasilien. Innan året är slut väntar arrangemangen i Shanghai, Delhi och Sao Paolo innan portarna för 32:a gången öppnas för Münchenmässans flaggskepp 8-14 april 2019.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Stavdal vill minska klimatpåverkan

Ökad användning av elektricitet är en av de viktigaste pusselbitarna när Stavdal nu höjer ambitionen att begränsa miljöutsläppen. I satsningen ingår bland annat fler eldrivna liftar samt ökad användning av miljöanpassad elektricitet i lokalerna.

”Vi måste bygga omvärldstryck”

För att få professionen, administrationen och politikerna att göra upp krävs omvärldstryck genom en samlad patientkår. Det menade Anders Lönnberg under första upplagan av mötet Fokus Patient.

Han blir ny chef för ABB Sverige

DSM gör förvärv

Stabilt läge för smittsamma sjukdomar – men gonorré ökar

Lämnar TLV för IVO

Sofia Wallström blir ny generaldirektör för IVO och lämnar därmed TLV.

Nyhetsbrev

Ny metod skyddar mot extrema solstormar

FOI har utarbetat en metod som bidrar till att skydda samhällskritisk infrastruktur vid extrema solstormar. Metoden kan bli ett kraftfullt verktyg för att förutsäga var i Sverige ett solutbrott kan påverka kraftnätet mest.

Volvo och Lego ställer ut framtidens maskiner

Självkörande och fossilfria fordon och maskiner finns redan. Men begränsningarna för hur entreprenadmaskiner konstrueras och utformas i framtiden tycks hela tiden flyttas framåt. Idéerna är många, vilket framgår av ett projekt Volvo CE driver med Lego Technic.

Coromatic får ny ägare

Milacron säljer av Uniloy

Plus

Kärnkraftens framtid

Kärnkraften har sedan förra sommaren seglat upp på den politiska agendan. Vi har tittat närmare på vad som händer med kärnkraften, vilka reaktorer som läggs ned och vilka som blir kvar.

Plus

Kameran som når in överallt

Termografören Jimmie Lindström har en tid testat en ny värmekamera. Han är helt såld och använder nästan bara det redskapet nu.

Svenskar skeptiska till AI i sjukvården

Svenskar anser att den ökade användningen av AI gynnar de allra flesta branscher. Post och logistik hamnar i topp. Sämre är det med sjukvården som hamnar i botten av Tietos undersökning över svenskarnas syn på AI.

1

Byggarbetsgivarnas nya ordförande ser behov av viss kursändring

Carin Stoeckmann, vd för Byggmästar’n i Skåne har utsetts till ny förbundsordförande för Sveriges Byggindustrier och identifierar omedelbart digitalisering och hållbarhet som nyckelområden inför framtiden.

Skattesmocka motverkar återbruk

Återanvändningen glömdes bort när skatten på kemikalier i viss elektronik infördes 2017.

”Bra blandning med något för alla”

Efter ett års uppehåll slår Maskinexpo åter igen upp portarna på Stoxa 23-25 maj. Bra variation i montrarna utlovas bland de i skrivande stund cirka 210 utställande företagen.

Cellcomb en "crème de la crème"

Global hållbarhetssuccé besöker Empack

Göteborg lockar dansk mätkonsult

De expansiva planer som finns för Göteborgsområdet de kommande åren lockar det danska mätkonsultföretaget LE34 som därför öppnat en ny avdelning i Kungsbacka.

Stor upprustning av tunnelbanan i sommar

Nya ägaren vill bredda paletten

Ny anläggning ska sortera fler plasttyper

Case satsar på gas i maskinerna

Dieseln är på väg ut även för Case, CNH hoppar dock inte på elektrifieringståget – de vill driva maskinerna med flytande gas och det ska inte ta mer än 1-2 år att förverkliga visionen.

”Man måste hitta lösningar som passar miljön man arbetar i”

Ett stort län som Norrbotten med långa avstånd sätter innovationsförmågan på extra prov. – På de mindre orterna är man van att klara sig utan närhet till hjälpmedelstekniker och hjälpmedelsförråd, förklarar hjälpmedelskonsulenterna Lena Nordgren Hansson och Inger Karkiainen.

De två bolagen går samman

Ledare: Vårbudget utan svar

Stora bostadsbyggen på Slakthusområdet

Förändringar i producentansvaret riskerar snedvrida konkurrensen

SIS får nytt namn och utseende

Ny hållbarhetschef på Svevia

Vill ha mer tid att täcka deponi

Här vill flest jobba

Nytt tjänsteföretag etableras i Sverige

Nytt bostadsområde byggs i Ale kommun

Uppländskt uppdrag för Peab

Förtätning i Umeå

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.122