23948sdkhjf

Bauma närmar sig

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

8-14 april 2019 väntar Baumas numera 614 000 kvadratmeter utställningsyta på långt mer än en halv miljon besökare.

Världens största mässa för entreprenadmaskiner växer vidare.

Runt om i världen förbereder sig runt 3 500 utställare från ungefär 60 länder för Münchenmässan Bauma som slår upp portarna för uppskattningsvis 600 000 besökare 8-14 april 2019. Inte minst hos Liebherr torde verksamheten nu trappas upp inför monterbyggandet som inleds inom ett par veckor – ett halvår innan mässan öppnar.

Tiden kan verka väl tilltagen, men senast det begav sig var montern ungefär 14 000 kvadratmeter stor, vilket kan jämföras med två stora fotbollsplaner. Enbart den tyska maskinjättens monter skulle ha fyllt närmare än en tredjedel av den yta som fanns tillgänglig för Svenska Maskinmässan som arrangerades på Solvalla i våras.

I Sverige har det under senare år pågått en debatt om huruvida maskinmässorna blivit för stora. Frågan togs förstås med när Leveranstidningen Entreprenad fick en pratstund med Münchenmässans vd Klaus Dittrich när han besökte Sverige härom dagen. För Klaus Dittrich existerar dock inga som helst farhågor för att mässan ska växa sig för stor. Tvärtom ses storleken som ett bevis på styrka.

Bland annat berättade han att nästa års arrangemang växt med ytterligare 9 000 kvadratmeter jämfört med 2016. Det betyder totalt 614 000 kvadratmeter.

Mer kan vi inte åstadkomma, nu är all den yta vi har till vår disposition verkligen utnyttjad och kommer att vara fylld till sista kvadratmeter. Ingen kommer hit för att se allt på mässan och vi försöker hjälpa besökarna genom att placera leverantörer inom samma segment tillsammans. En sektor som ökat kraftigt i betydelse är gruvsektorn och den blir bara mer intressant i och med att gruvindustrin nu verkligen tycks ha återhämtat sig efter några svåra år. År 2016 kom 20 procent av utställarna och 24 procent av besökarna från gruvindustrin, säger Klaus Dittrich.

Storlekens betydelse märks också i den avdelning som helt enkelt fått namnet ”Tänk stort” och som bland annat visar vilka karriärmöjligheter dagens ungdomar har inom bygg- och anläggningsområdet. Även i Tyskland är det hård kamp om ungdomarna och det är ett mål i sig att bland annat öka antalet som söker sig till de tekniska utbildningarna. Bland de verktyg som kommer att finnas på mässan för att attrahera dagens unga lyfter Klaus Dittrich fram simulatorer, demonstrationer, videospel, maskinvisningar och en hel del interaktiva sysselsättningsmöjligheter.

En anledning till det enorma mässformatet är förstås också att flertalet maskiner är för stora för att rymmas i en monter på en mer konventionell mässa – en del av maskinerna ter sig närmast monstruösa. Däribland den största maskin som ställdes ut år 2016.

Det var Komatsus PC7000, en bandgrävare som väger cirka 685 ton. Det kan jämföras med världens största passagerarflygplan Airbus A380 som ”bara” har en startvikt på 560 ton, säger Klaus Dittrich.

För både tillverkare och besökare finns det dock helt andra fakta än storleken som spelar viktiga roller. De megatrender som identifierats är digitalisering, produktivitet och hållbarhet.

Digitaliseringen hjälper oss att integrera olika processer och förenas i omfattande nätverk med snabba kommunikationer och därmed effektivare kapacitetsutnyttjande. Parallellt skärps miljökraven, något som förändrar både maskinernas innehåll och användarnas beteende. Resultatet blir att både maskiner och tillverkningsprocess belastar miljön allt mindre liksom smartare användning av maskinerna.

Att nordiska maskinentreprenörer – inte minst svenska – står högt i kurs hos många tillverkare är ingen hemlighet. Dels betraktas de i allmänhet som både skickliga och synnerligen intresserade av teknikutveckling, men också krävande. Samtidigt utsätter det kyliga klimatet maskinerna för stora påfrestningar. Därför använder allt fler tillverkare gärna maskinförare i norra Europa som testpiloter i sitt utvecklingsarbete. Klaus Dittrich berättar att de undersökningar som gjordes bland utställare och besökare i samband med Bauma 2016 visade att svenskarna skiljer sig från de övriga även i andra avseenden.

Bland annat investerar svenskarna mer än genomsnittet i branschen. De ligger också långt över genomsnittet då de värderar utvecklingen inom exempelvis elektricitet som kraftkälla liksom självgående eller fjärrstyrda fordon.

Bauma må vara världens största mässa med inriktning på entreprenadmaskiner, men Münchenmässan har under 2000-talet försäkrat sig om att ta en väsentlig del av mässmarknaden även i andra världsdelar. Starten gick 2002 med Bauma China i Shanghai – en mässa som på kort tid vuxit från premiärårets 45 000 kvadratmeter till 300 000 kvadratmeter.

Efter hand har verksamheten kompletterats med arrangemang i Indien (tillsammans med AEM, den nordamerikanska motsvarigheten till Maskinleverantörerna som också är arrangör av Conexpo i Las Vegas), Sydafrika, Ryssland och Brasilien. Innan året är slut väntar arrangemangen i Shanghai, Delhi och Sao Paolo innan portarna för 32:a gången öppnas för Münchenmässans flaggskepp 8-14 april 2019.Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Fortsatt ökad försäljning för Volvo CE

God efterfrågan på flertalet marknader gör att Volvo CE i hög grad medverkar till att Volvogruppen gör sitt hittills starkaste resultat för tredje kvartalet.

Premiär för lösning mot förpackningsindustrin

Wemo Automation AB visade nya Xpacker, på Fakuma.

El allt viktigare för NCC i Oslo

Minskade miljöutsläpp och sänkta driftkostnader är målet när NCC Infrastructure i Osloområdet nu fasar ut sina traditionella bilar – i fortsättningen är det eldrift som gäller.

Risk för brist på PA66 fram tills 2021

Situationen är komplicerad och kommer så förbli ett bra tag till. 

Recipharm lägger inte ner i Höganäs

Förra året meddelande bolaget att de bommar igen företagets anläggningar i Höganäs och Stockholm. Nu kommer nya besked.

Lyckat hållbarhetsinitiativ till Göteborg

Nyhetsbrev

3

Dubbdäcksforskare står på sig

Samtliga påståenden om felaktigheter tillbakavisas.

Ludo Gielen ny VD för Schoeller Allibert

Rekordsiffror för ballast

Ballastproduktionen ökade med tio miljoner ton 2017 och produktionen är nu uppe i en nivå som enligt SGU är den största på nästan 30 år.

Dags för ABB Ability Tour

Plus

Sill på bordet kräver avancerad process

För att vi ska få sill på bordet krävs en processindustri med doseringssystem för starkt koncentrerade, ibland farliga vätskorna, blandningskärl och system med säkerhetsventiler om högt tryck skulle uppstå i processen. Vi har besökt sillfabriken.

Norrlands Miljövård blev Årets städföretag

Årets städföretag är ett helt nyinstiftat pris som delas ut av Almega Städföretagen, Fastighetsanställdas Förbund och Kommunalarbetareförbundet. Inspira, Norrlands Miljövård och HSB Städ hade nominerats till finalen som hölls den 18 oktober i samband med den av Almega arrangerade Stora städbranschdagen.

Verktyg för Smart Fabrik

Ny VD i Smurfit Kappa

Konferens om Physical Asset Management

Nästa vecka arrangeras en konferens om underhållets centrala roll för att öka värdet som de fysiska anläggningstillgångarna genererar.

Efter kaoset: Postnord släpper stort åtgärdspaket

Så ska logistikjätten klara Black friday-anstormningen.

Getinge säljer skadeståndshotat bolag

Det är största byggföretaget i Sverige

Det är små förändringar på tio i topplistan över Sveriges största byggföretag.

Tågaffär värd 6 miljader

Brittiska järnvägsaktören Go-Ahead Nordic har vunnit sitt första tågkontrakt i Norge – affärens värde uppskattas till 5,8 miljarder norska kronor eller 6,3 miljarder svenska kronor.

ABB Sverige bildar Digital Operations

Digital Operations är en ny ABB-funktion för utveckling och leverans av digitala projekt och tjänster från företagets samtliga fyra divisioner.

Rototilt skippar mineraloljan

Rototilt byter ut mineraloljan mot egenproducerad helsyntetisk olja, ett byte som ska maxa tiltrotatorernas livslängd hävdar företaget.

Världsrekord för Veidekke

Veidekke har flest VDC-certifierade medarbetare i världen och ser en tydlig koppling mellan VDC och en effektiv byggprocess.

Hon skrev bästa avhandlingen

Satsning på bussförarutbildning

Fler logopeder för bättre strokerehab

Snabbspår lyfter Hansa

Rusning efter Interrail-kort

Ny marknadschef

Hållbart för medvetna

Rättschef till E-hälsomyndigheten

Nya elbussar till Ale

Automatiserar i Lomma

Tiptapp överklagar

Global Handwashing Day 15 oktober

Koldioxid - så tungt väger resmålet

EU-förslag: 35 % återvunnet i plastflaskor

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.186