23948sdkhjf

Rätt maskin på rätt plats

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Totalkostnaden för ägandet blir allt viktigare för maskinägarna - och därmed även för tillverkarna.

Eskilstuna. Produktiviteten är viktig liksom bränsleeffektiviteten. Men det räcker inte. Nu erbjuder Volvo CE en verktygslåda som ska ge maskinägarna en fingervisning om var tid och pengar kan sparas. Nu står totalkostnaden för ägande i fokus.

Total Cost of Ownership – TCO – har blivit ett allt viktigare begrepp för tillverkare av entreprenadmaskiner. I många år har det stått klart att de flesta kunder inte bara köper en maskin – de köper en funktion. Till att börja med kunde det handla om att maskinvalet påverkades av exempelvis tillgången till service och reservdelar liksom finansieringsmöjligheter. I dag är bilden betydligt mer komplicerad. Den totala kostnaden för ägandet har blivit allt mer betydelsefull, något som inte minst Volvo tagit till sig.

Ambitionen är att kunna erbjuda lägst TCO i EMEA-regionen och vi har nu en hel rad verktyg som ensamma eller tillsammans kan bidra till att användaren får maximalt utbyte av våra maskiner, säger Stefan Pettersson, application engineer på Volvo CE.

Företaget har länge verkat för att förarna ska ha rätt utbildning och hantera maskinerna på ett sätt som är både produktivt och minskar belastningen på miljön.

Det spelar ingen roll hur många hästkrafter maskinen har om inte föraren kan sitt jobb, säger Stefan Pettersson.

Men verktygslådan är betydligt bredare – där finns allehanda tekniska finesser som ger föraren ovärderlig hjälp i det dagliga arbetet, där finns information samlad från alla de maskiner som i dag knyts samman i ett globalt nätverk och där finns möjligheter att analysera arbetet på olika arbetsplatser och därigenom med stor exakthet bedöma hur valet av maskiner påverkar produktiviteten.

Vi har mycket bra hjälp av våra kunder både vid insamlandet av informationen och när vi försöker hitta de bästa sätten att tillämpa de erfarenheter vi har. Det samlade resultatet blir bland annat minskad stilleståndstid och lägre ägandekostnader för de som använder våra maskiner, säger Stefan Pettersson.

Nu har vi tagit fram en serie verktyg som kan hjälpa våra kunder att utnyttja den information som finns på ett sätt som de verkligen kan dra fördel av. Att samla in information är en sak, att tolka den på rätt sätt är dock inte alltid helt lätt. Vi bygger hela tiden på den kunskap vi har med nya tillämpningar och nya sätt att presentera informationen för användarna. Resultatet är att vi i dag verkligen kan visa var tid och pengar kan sparas.

Framför allt lyfts fyra verktyg fram:

  • Förarutbildning;
  • Statusrapporter;
  • Utvärdering av arbetsplatser;
  • Co-Pilot.

På Bauma 2016 lanserades rapporter som klargjorde bränsleeffektiviteten. På årets Intermat breddades statusrapporteringen och i dag kan återförsäljaren exempelvis övervaka larm och felkoder på kundens maskin. Detta tillsammans med information om bland annat bränsleförbrukning, väntetid, tomgångskörning och koldioxidutsläpp kan användas för att fjärrdiagnostisera en enskild maskin eller en hel maskinflotta och därmed underlätta planering av underhåll eller flagga för problem till följd av felaktig användning. Därigenom finns goda förutsättningar till minskad stilleståndstid och sänkta reparationskostnader.

Vi kan till exempel se om en maskin eller en hel flotta har problem med långa tomgångstider. Det kan kosta användaren stora pengar, men en enkel lösning kan vara att byta ut en eller flera maskiner, säger Stefan Pettersson.

På Intermat var det även Europapremiär för Haul Assist och Dig Assist – tillämpningar i det så kallade Co-Pilotprogrammet som utlovas öka produktiviteten, effektiviteten och säkerheten genom att i realtid visa relavanta data på operatörens display i ramstyrda dumprar respektive grävmaskiner. Haul Assist-funktionen inkluderar dessutom information från företagets vågsystem som finns som tillval. Därmed får operatör och arbetsledare betydligt lättare att kontrollera laststatusen.

Co-Pilot monteras med fördel direkt i fabrik, men kan även eftermonteras. Utöver Haul Assist och Dig Assist finns sedan tidigare Load Assist, Pave Assist och Compact Assist.

Därmed kan vi säga att programmet är komplett, säger Stefan Pettersson.

Assistfunktionerna erbjuds i tre olika nivåer beroende på önskad noggrannhet. Alternativen är 2D, 3D och mellannivån In Field Design, som tagits fram av Volvo och som hamnar någonstans mitt emellan.

3D-lösningen lämnas i samarbete med Topcon, men i framtiden ska även 3D-programvara från Trimble och Leica finnas bland alternativen.

Utvärderingen av arbetsplatser är även det en färsk tjänst som inte minst kan användas för att bryta den slentrian som baseras på vanans makt. Genom att bland annat klocka arbetscykler, mäta upp arbetsplatsen, analysera maskinval och redskap tas en kostnad per ton fram. Utifrån de data som tas fram ges förslag till såväl stora som små förändringar som förväntas effektivisera arbetet.

Vi kan bland annat ”testa” olika maskinalternativ. I grunden handlar det helt enkelt om att använda rätt maskin till rätt jobb . Användaren får ett kvitto på hur maskinerna utnyttjas samtidigt som det blir lättare att sätta upp mätbara mål för både den enskilda maskinen som hela maskinflottan, säger Stefan Pettersson.

Andra exempel på teknikutvecklingen är hur 5G banar väg för autonoma maskiner (läs mer här) och hur säkerheten kan förbättras med hjälp av artificiell intelligens (läs mer här).

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Digitalisering ska öka säkerheten inom bygg

Ett nystartat utvecklingsprojekt hoppas kunna öka säkerheten i byggbranschen med hjälp av Internet of Things.

Tuffa norska krav på alla aktörer i städbranschen

Alla leverantörer av städtjänster ska vara godkända av myndigheten Arbeidstilsynet.

Effektivare ståltransporter med nya lok

Green Cargos transporter av stål för SSAB:s räkning fortsätter med start 2020 och minst fem år framåt.

Lucka 14 - vem finns här?

Fortsatt stabilt för maskinbranschen

Fortsatt stabilt för maskinentreprenörerna trots nedgång i bostadsbyggandet.

Tredubblat RUT-avdrag i ny budget

På onsdagen röstades Moderaternas och Kristdemokraternas budget igenom i riksdagen, med stöd av Sverigedemokraterna (SD).

Nyhetsbrev

Stora Enso gör miljöinvestering

Siemens fixar kontrollsystem i förbifarten

Förbifart Stockholms infrastruktur för kommunikation och övervakning levereras av Siemens Mobility för cirka 800 miljoner kronor.

EU-domstolen återupptar mål?

Häromdagen meddelade Högsta förvaltningsdomstolen sin dom i målet mellan Konkurrensverket och de skånska kommuner som direktupphandlat avfallstjänster utan att annonsera dessa. En dom som kan leda till att EU-domstolen återupptar ett mål mot Sverige.

Flygskatten slopas – men det dröjer

”Höghastighetståg nu!”

Thand Ringqvist till Skärgårdsstiftelsen

Revolutionerande genombrott för plaståtervinning

Tydliga krav ska bälta bussresnärerna

För att det ska bli lika självklart att använda bälte i buss som i bil behövs tydligare regler - det slår Transportstyrelsen fast efter att på regeringens uppdrag ha låtit utreda frågan.

I Tyskland finns elbilen med tillräcklig lastvolym

Jakten på en hyfsat stor eldriven transportbil tog Daniel Adolfsson till Tyskland och Streetscooter.

Lucka 13 - öppna och se

I dagens lucka förutspås att en ketchupeffekt väntar bakom hörnet...

Ikea ska bli självförsörjande på sallad

Som en del i Ikeas hållbarhetsstrategi börjar nu arbetet mot att bli självförsörjande på sallad.

Bellman Group får fäste i Göteborg

Bellman Group har köpt  Samgräv Holding AB, ett göteborgsföretag som ska stärka hela Bellmangruppen i Västsverige.

Nya juryn i Pentawards utsedd

Datainspektionen granskar SL:s kroppskameror

Jästolja kan ersätta palmolja

Den olja, t ex palm- eller sojaolja, som används i fiskfoder kan ersättas med “fet jäst” som odlas på halmsubstrat.

Segt för EQT att köpa Karo

Intresset bland aktieägarna har varit lågt för EQT:s uppköpsbud. Efter Anders Lönners hastiga bortgång förlängs nu tidsfristen.

Nytt tunneljobb klart för NCC på Färöarna

Det är nu bekräftat att NCC får bygga Sandøyartunneln på Färöarna i ett uppdrag värt motsvarande 1,2 miljarder svenska kronor.

Varberg får simhall

Serneke rekryterar regionchef från NCC

Colombia-avtal för plåsterbolag

Vd-byte och besparingar

Ny metod för att studera ALS bättre

HSB bygger i Visby

Lucka 10 - se vem som döljer sig här

Han blir vd på Svenska Metallkretsen

Samma koncept under nytt namn 

Lucka 9 - vem där?

VD-byte hos Avfall Sverige

Lucka 7 - kika in här

Byggstart i Södertälje

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.181