23948sdkhjf

Rätt maskin på rätt plats

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Totalkostnaden för ägandet blir allt viktigare för maskinägarna - och därmed även för tillverkarna.

Eskilstuna. Produktiviteten är viktig liksom bränsleeffektiviteten. Men det räcker inte. Nu erbjuder Volvo CE en verktygslåda som ska ge maskinägarna en fingervisning om var tid och pengar kan sparas. Nu står totalkostnaden för ägande i fokus.

Total Cost of Ownership – TCO – har blivit ett allt viktigare begrepp för tillverkare av entreprenadmaskiner. I många år har det stått klart att de flesta kunder inte bara köper en maskin – de köper en funktion. Till att börja med kunde det handla om att maskinvalet påverkades av exempelvis tillgången till service och reservdelar liksom finansieringsmöjligheter. I dag är bilden betydligt mer komplicerad. Den totala kostnaden för ägandet har blivit allt mer betydelsefull, något som inte minst Volvo tagit till sig.

Ambitionen är att kunna erbjuda lägst TCO i EMEA-regionen och vi har nu en hel rad verktyg som ensamma eller tillsammans kan bidra till att användaren får maximalt utbyte av våra maskiner, säger Stefan Pettersson, application engineer på Volvo CE.

Företaget har länge verkat för att förarna ska ha rätt utbildning och hantera maskinerna på ett sätt som är både produktivt och minskar belastningen på miljön.

Det spelar ingen roll hur många hästkrafter maskinen har om inte föraren kan sitt jobb, säger Stefan Pettersson.

Men verktygslådan är betydligt bredare – där finns allehanda tekniska finesser som ger föraren ovärderlig hjälp i det dagliga arbetet, där finns information samlad från alla de maskiner som i dag knyts samman i ett globalt nätverk och där finns möjligheter att analysera arbetet på olika arbetsplatser och därigenom med stor exakthet bedöma hur valet av maskiner påverkar produktiviteten.

Vi har mycket bra hjälp av våra kunder både vid insamlandet av informationen och när vi försöker hitta de bästa sätten att tillämpa de erfarenheter vi har. Det samlade resultatet blir bland annat minskad stilleståndstid och lägre ägandekostnader för de som använder våra maskiner, säger Stefan Pettersson.

Nu har vi tagit fram en serie verktyg som kan hjälpa våra kunder att utnyttja den information som finns på ett sätt som de verkligen kan dra fördel av. Att samla in information är en sak, att tolka den på rätt sätt är dock inte alltid helt lätt. Vi bygger hela tiden på den kunskap vi har med nya tillämpningar och nya sätt att presentera informationen för användarna. Resultatet är att vi i dag verkligen kan visa var tid och pengar kan sparas.

Framför allt lyfts fyra verktyg fram:

  • Förarutbildning;
  • Statusrapporter;
  • Utvärdering av arbetsplatser;
  • Co-Pilot.

På Bauma 2016 lanserades rapporter som klargjorde bränsleeffektiviteten. På årets Intermat breddades statusrapporteringen och i dag kan återförsäljaren exempelvis övervaka larm och felkoder på kundens maskin. Detta tillsammans med information om bland annat bränsleförbrukning, väntetid, tomgångskörning och koldioxidutsläpp kan användas för att fjärrdiagnostisera en enskild maskin eller en hel maskinflotta och därmed underlätta planering av underhåll eller flagga för problem till följd av felaktig användning. Därigenom finns goda förutsättningar till minskad stilleståndstid och sänkta reparationskostnader.

Vi kan till exempel se om en maskin eller en hel flotta har problem med långa tomgångstider. Det kan kosta användaren stora pengar, men en enkel lösning kan vara att byta ut en eller flera maskiner, säger Stefan Pettersson.

På Intermat var det även Europapremiär för Haul Assist och Dig Assist – tillämpningar i det så kallade Co-Pilotprogrammet som utlovas öka produktiviteten, effektiviteten och säkerheten genom att i realtid visa relavanta data på operatörens display i ramstyrda dumprar respektive grävmaskiner. Haul Assist-funktionen inkluderar dessutom information från företagets vågsystem som finns som tillval. Därmed får operatör och arbetsledare betydligt lättare att kontrollera laststatusen.

Co-Pilot monteras med fördel direkt i fabrik, men kan även eftermonteras. Utöver Haul Assist och Dig Assist finns sedan tidigare Load Assist, Pave Assist och Compact Assist.

Därmed kan vi säga att programmet är komplett, säger Stefan Pettersson.

Assistfunktionerna erbjuds i tre olika nivåer beroende på önskad noggrannhet. Alternativen är 2D, 3D och mellannivån In Field Design, som tagits fram av Volvo och som hamnar någonstans mitt emellan.

3D-lösningen lämnas i samarbete med Topcon, men i framtiden ska även 3D-programvara från Trimble och Leica finnas bland alternativen.

Utvärderingen av arbetsplatser är även det en färsk tjänst som inte minst kan användas för att bryta den slentrian som baseras på vanans makt. Genom att bland annat klocka arbetscykler, mäta upp arbetsplatsen, analysera maskinval och redskap tas en kostnad per ton fram. Utifrån de data som tas fram ges förslag till såväl stora som små förändringar som förväntas effektivisera arbetet.

Vi kan bland annat ”testa” olika maskinalternativ. I grunden handlar det helt enkelt om att använda rätt maskin till rätt jobb . Användaren får ett kvitto på hur maskinerna utnyttjas samtidigt som det blir lättare att sätta upp mätbara mål för både den enskilda maskinen som hela maskinflottan, säger Stefan Pettersson.

Andra exempel på teknikutvecklingen är hur 5G banar väg för autonoma maskiner (läs mer här) och hur säkerheten kan förbättras med hjälp av artificiell intelligens (läs mer här).

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Han skrev bästa avhandlingen

Nu står Sverige och Norge för dörren

Kinas näst största på formsprutningsmaskiner.

VPK förvärvar Corenso

Minskad risk för alzheimer hos kulturellt aktiva

Viking Line till Almedalen

Viking Cinderella kryssar från Stockholm till Visby och tillbaka tre dagar under Almedalsveckan - kryssningarna prickar in Moderaternas, Liberalernas och Socialdemokraternas dagar.

Fler går över till returpall

Nyhetsbrev

De ska sköta de statliga vägarna i Arvidsjaur

Fosterdiagnoser ökar markant

Utvecklar ny sorts sensor

Tribologiforskare vid Luleå tekniska universitet utvecklar en sensor som kan bli självförsörjande på el.

Pant på festivalen

Rekordsiffror för Svevia

Rörelseresultat, omsättning, orderingång och orderstock hamnade på rekordnivåer för Svevia under 2018. Men fortfarande återstår en del att göra, bland annat visar anläggningsdivisionen fortsatt förlust.

De ska säkra antibiotikan vid kris

”Riskerar att bli kännbart för många företag”

Vikande lönsamhet när kemiindustrin förbereder för hård Brexit. IKEM:s chefsekonom Carl Eckerdal varnar.

Ny plattform för automatiserad palltransport

Förvärvar franska Synova

Rådström till Scaniatoppen

Svagare än väntat för Recipharm

Ny mötesplats för livsmedelsindustrin

Intelligent handske

Illegal sopdumpning bekämpas med oväntad teknik

Möjligt att minimera avbrottens påverkan i industrin

Hur påverkas monteringspersonal inom tillverkningsindustrin av avbrott i datorbaserade informationssystem? Varför påverkar vissa avbrott som de gör? Hur kan vi skapa strategier för att hantera dem?

Tryckluftsprocess lagrar förnybar energi

Ascelia börsnoteras – Stor vd-intervju

Läkemedelsbolaget går direkt in på Nasdaqs huvudlista och blir första bolag att noteras i år. Läs intervjun med bolagets vd Magnus Corfitzen med anledning av noteringen.

Abbott och Novo Nordisk i diabetessamarbete

Krav för biobanker standardiseras

Ny svensk cykelkedjesatsning

Flybmi i konkurs

Plastföretag i konkurs

Stopp för kontanter på grund av rån

AstraZeneca slår förväntningarna

Tvärstopp för Odd Molly

Peab bygger i Falkenberg

Nyupptäckt sjukdom viktigt för diabetiker

NCC tryggar i Kalmar

Framgång för Gasporox

Ny USA-topp i Recipharm

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.097