23948sdkhjf

Rätt maskin på rätt plats

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Totalkostnaden för ägandet blir allt viktigare för maskinägarna - och därmed även för tillverkarna.

Eskilstuna. Produktiviteten är viktig liksom bränsleeffektiviteten. Men det räcker inte. Nu erbjuder Volvo CE en verktygslåda som ska ge maskinägarna en fingervisning om var tid och pengar kan sparas. Nu står totalkostnaden för ägande i fokus.

Total Cost of Ownership – TCO – har blivit ett allt viktigare begrepp för tillverkare av entreprenadmaskiner. I många år har det stått klart att de flesta kunder inte bara köper en maskin – de köper en funktion. Till att börja med kunde det handla om att maskinvalet påverkades av exempelvis tillgången till service och reservdelar liksom finansieringsmöjligheter. I dag är bilden betydligt mer komplicerad. Den totala kostnaden för ägandet har blivit allt mer betydelsefull, något som inte minst Volvo tagit till sig.

Ambitionen är att kunna erbjuda lägst TCO i EMEA-regionen och vi har nu en hel rad verktyg som ensamma eller tillsammans kan bidra till att användaren får maximalt utbyte av våra maskiner, säger Stefan Pettersson, application engineer på Volvo CE.

Företaget har länge verkat för att förarna ska ha rätt utbildning och hantera maskinerna på ett sätt som är både produktivt och minskar belastningen på miljön.

Det spelar ingen roll hur många hästkrafter maskinen har om inte föraren kan sitt jobb, säger Stefan Pettersson.

Men verktygslådan är betydligt bredare – där finns allehanda tekniska finesser som ger föraren ovärderlig hjälp i det dagliga arbetet, där finns information samlad från alla de maskiner som i dag knyts samman i ett globalt nätverk och där finns möjligheter att analysera arbetet på olika arbetsplatser och därigenom med stor exakthet bedöma hur valet av maskiner påverkar produktiviteten.

Vi har mycket bra hjälp av våra kunder både vid insamlandet av informationen och när vi försöker hitta de bästa sätten att tillämpa de erfarenheter vi har. Det samlade resultatet blir bland annat minskad stilleståndstid och lägre ägandekostnader för de som använder våra maskiner, säger Stefan Pettersson.

Nu har vi tagit fram en serie verktyg som kan hjälpa våra kunder att utnyttja den information som finns på ett sätt som de verkligen kan dra fördel av. Att samla in information är en sak, att tolka den på rätt sätt är dock inte alltid helt lätt. Vi bygger hela tiden på den kunskap vi har med nya tillämpningar och nya sätt att presentera informationen för användarna. Resultatet är att vi i dag verkligen kan visa var tid och pengar kan sparas.

Framför allt lyfts fyra verktyg fram:

  • Förarutbildning;
  • Statusrapporter;
  • Utvärdering av arbetsplatser;
  • Co-Pilot.

På Bauma 2016 lanserades rapporter som klargjorde bränsleeffektiviteten. På årets Intermat breddades statusrapporteringen och i dag kan återförsäljaren exempelvis övervaka larm och felkoder på kundens maskin. Detta tillsammans med information om bland annat bränsleförbrukning, väntetid, tomgångskörning och koldioxidutsläpp kan användas för att fjärrdiagnostisera en enskild maskin eller en hel maskinflotta och därmed underlätta planering av underhåll eller flagga för problem till följd av felaktig användning. Därigenom finns goda förutsättningar till minskad stilleståndstid och sänkta reparationskostnader.

Vi kan till exempel se om en maskin eller en hel flotta har problem med långa tomgångstider. Det kan kosta användaren stora pengar, men en enkel lösning kan vara att byta ut en eller flera maskiner, säger Stefan Pettersson.

På Intermat var det även Europapremiär för Haul Assist och Dig Assist – tillämpningar i det så kallade Co-Pilotprogrammet som utlovas öka produktiviteten, effektiviteten och säkerheten genom att i realtid visa relavanta data på operatörens display i ramstyrda dumprar respektive grävmaskiner. Haul Assist-funktionen inkluderar dessutom information från företagets vågsystem som finns som tillval. Därmed får operatör och arbetsledare betydligt lättare att kontrollera laststatusen.

Co-Pilot monteras med fördel direkt i fabrik, men kan även eftermonteras. Utöver Haul Assist och Dig Assist finns sedan tidigare Load Assist, Pave Assist och Compact Assist.

Därmed kan vi säga att programmet är komplett, säger Stefan Pettersson.

Assistfunktionerna erbjuds i tre olika nivåer beroende på önskad noggrannhet. Alternativen är 2D, 3D och mellannivån In Field Design, som tagits fram av Volvo och som hamnar någonstans mitt emellan.

3D-lösningen lämnas i samarbete med Topcon, men i framtiden ska även 3D-programvara från Trimble och Leica finnas bland alternativen.

Utvärderingen av arbetsplatser är även det en färsk tjänst som inte minst kan användas för att bryta den slentrian som baseras på vanans makt. Genom att bland annat klocka arbetscykler, mäta upp arbetsplatsen, analysera maskinval och redskap tas en kostnad per ton fram. Utifrån de data som tas fram ges förslag till såväl stora som små förändringar som förväntas effektivisera arbetet.

Vi kan bland annat ”testa” olika maskinalternativ. I grunden handlar det helt enkelt om att använda rätt maskin till rätt jobb . Användaren får ett kvitto på hur maskinerna utnyttjas samtidigt som det blir lättare att sätta upp mätbara mål för både den enskilda maskinen som hela maskinflottan, säger Stefan Pettersson.

Andra exempel på teknikutvecklingen är hur 5G banar väg för autonoma maskiner (läs mer här) och hur säkerheten kan förbättras med hjälp av artificiell intelligens (läs mer här).

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Peab asfalterar i Olofström

Klockan tickar för Bergnäsbron

Hon blir Wästbyggs nya Stockholmschef

Ny säckfabrik invigdes av näringsministern

Avfall Sverige avbryter samarbete kring förpackningar

Avfall Sveriges styrelse har beslutat att tills vidare avbryta arbetet med den samverkansplattform som skapats med Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

Samarbete ska minska matsvinn i livsmedelsbranschen

Nyhetsbrev

Nya krafter i Svenska Förpackningsgillet

Hon ska leda PE:s satsning på infrastruktur

PACK POINT NORDIC av stapeln – Konferensen i bilder

ÅI till Holmen: Låt oss inte sprida fake news

Holmen skapar förvirring kring klimat- och miljönyttan med återvunnet papper.

Fokus på rugby för Polarcool

Ny strategi att behandla tuberkulos

Industrin orolig för fortsatt svag tillväxt

Stockholm vill införa avgifter

Stockholms stad efterlyser bättre samordning när det ska grävas och vill därför införa avgifter för ”trafikstörande” arbeten. "Det måste till någon form av incitament."

Förvärvar tre företag

Visolit expanderar och stärker sin position i Norden ytterligare med förvärvet av H2O Data AB, Aison AS och Netscenario AS.

Stavdal vill minska klimatpåverkan

Ökad användning av elektricitet är en av de viktigaste pusselbitarna när Stavdal nu höjer ambitionen att begränsa miljöutsläppen. I satsningen ingår bland annat fler eldrivna liftar samt ökad användning av miljöanpassad elektricitet i lokalerna.

”Vi måste bygga omvärldstryck”

För att få professionen, administrationen och politikerna att göra upp krävs omvärldstryck genom en samlad patientkår. Det menade Anders Lönnberg under första upplagan av mötet Fokus Patient.

Han blir ny chef för ABB Sverige

DSM gör förvärv

Stabilt läge för smittsamma sjukdomar – men gonorré ökar

Lämnar TLV för IVO

Sofia Wallström blir ny generaldirektör för IVO och lämnar därmed TLV.

Ny metod skyddar mot extrema solstormar

FOI har utarbetat en metod som bidrar till att skydda samhällskritisk infrastruktur vid extrema solstormar. Metoden kan bli ett kraftfullt verktyg för att förutsäga var i Sverige ett solutbrott kan påverka kraftnätet mest.

Volvo och Lego ställer ut framtidens maskiner

Självkörande och fossilfria fordon och maskiner finns redan. Men begränsningarna för hur entreprenadmaskiner konstrueras och utformas i framtiden tycks hela tiden flyttas framåt. Idéerna är många, vilket framgår av ett projekt Volvo CE driver med Lego Technic.

Coromatic får ny ägare

De två bolagen går samman

Ledare: Vårbudget utan svar

Stora bostadsbyggen på Slakthusområdet

Förändringar i producentansvaret riskerar snedvrida konkurrensen

SIS får nytt namn och utseende

Ny hållbarhetschef på Svevia

Vill ha mer tid att täcka deponi

Här vill flest jobba

Nytt tjänsteföretag etableras i Sverige

Nytt bostadsområde byggs i Ale kommun

Uppländskt uppdrag för Peab

Förtätning i Umeå

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.127