23948sdkhjf

Storsatsning på elnätet

Stockholmsregionen växer och därmed växer också behovet av el. För att möta befolkningstillväxten ska Vattenfall höja spänningen i delar av regionnätet.

Det ökade behovet kräver förstärkningar i elnätet för att säkra tillförlitliga elleveranser. Därför planerar Vattenfall att höja spänningen i delar av regionnätet i Stockholm från 70 kV till 130 kV.

Sweco har fått uppdraget att genomföra förstudier för att utreda hur berörda kraftledningar och stationer kan byggas om. Totalt 16 stationer och 11 kraftledningar handlar det om.

– Kraven på leveranssäkerheten av el ökar samtidigt som elnätet i Sverige hela tiden behöver anpassas till samhällets framtida behov av el. I regioner med stark befolkningstillväxt behövs mer kapacitet i elnätet och Stockholm växer så det knakar. Tillsammans med Vattenfall kommer vi ta fram den bästa lösningen för projektet för att fortsatt ha en säker elleverans till stockholmarna, säger Conny Udd, vd för Swecos energiverksamhet.

Swecos uppdrag omfattar att söka erforderliga tillstånd för kraftledningarna och stationerna, utreda alternativ för etablering av ställverken och säkra markåtkomsten. Det innebär att studera olika lösningar, framkomlighet och tekniskt utförande för anläggningarna samt samråda med berörda parter och genomföra miljöbedömning. Uppdraget pågår till år 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141