23948sdkhjf

Tänker nytt med spindelprotein

Universitetslektor My Hedhammar vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) tilldelas utmärkelsen Nytänkaren och 400 000 kronor av stiftelsen Forska Utan Djurförsök.

Hon arbetar med att använda spindeltrådsproteiner för att ta fram nya cell- och vävnadsmodeller.

I människokroppen omges cellerna av ett tredimensionellt nätverk som dels ger stöd och dels signalerar hur cellerna ska växa ihop till olika vävnader. I laboratoriemiljö odlas celler traditionellt på botten av plast- eller glasskålar; en tvådimensionell och hård miljö. Då det är väldigt olikt den naturliga cellmiljön är det svårt att använda laboratorieodlade celler för relevanta utvärderingar av t ex läkemedelskandidater.

My Hedhammars forskningsgrupp har uppfunnit en metod som gör det möjligt att odla celler i ett tredimensionellt nätverk och därigenom få fram mer verklighetstrogna vävnadsmodeller i laboratoriet baserat på spindeltrådsproteiner

De har en unik förmåga att bilda ett starkt, elastiskt och tunt nätverk under skonsamma förhållanden. Gruppen utvecklar metoden för att tillverka vävnadsmodeller som kan användas som alternativ till djurförsök vid bland annat läkemedelsutveckling.

Forskningsstiftelsen Forska Utan Djurförsök, grundad 1964, stödjer forskning som leder till att djurförsök ersätts med moderna djurfria forskningsmetoder. Stiftelsen är ofta en av de första bidragsgivarna till innovativa projekt som har små möjligheter att få anslag från annat håll.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078