23948sdkhjf

Norell Bergendahl vann Bussförar-SM

Anders Norell Bergendahl tog hem Bussförar-SM 2018. Tvåa blev fjolårssegraren Marcus Edlund och trea P-O Ängegärd från Aneby buss.

Det blev en stentuff final i årets Bussförar-SM som kördes på Gillinge Stockholms Trafiksäkerhetscenter i Vallentuna. Flera moment hade vässats än mer än tidigare år, men det verkade som om bussförarna också hade blivit snäppet vassare i årets final, många gjorde mycket bra ifrån sig på alla tävlingsmoment.

Flera deltagare hade varit med i finalen flera gånger tidigare, bland dem vinnaren Anders Norell Bergendahl som i år körde sin andra final. Det gick riktigt bra:

-- Det känns jättebra att vinna Bussförar-SM, jag är faktiskt helt överväldigad. Jag var med förra året men då missade jag pallen helt. I år gick det hela vägen, verkligen riktigt roligt, säger Anders Norell Bergendahl som kör för Keolis i Stockholm.

Hur känns det att bli tvåa för en tidigare mästare i Bussförar-SM?

-- Jag tycker det känns helt okej, liksom förra året satsade jag på en topp-5-placering och det har jag lyckats med två gånger i rad, det är jag mycket nöjd med, säger Marcus Edlund som tog andraplatsen i Bussförar-SM 2018. Till vardags kör han buss för Nobina i Örebro.

Tredjepristagare blev P-O Ängegärd från Aneby Buss i Aneby utanför Tranås som körde sin första final i år. 

-- Det gick mycket bättre än jag trodde, speciellt som jag praktiskt taget slutat köra buss, säger P-O Ängegärd. Nu sitter jag mest på resebyrån och producerar resor. Men det här var riktigt roligt.

-- Bussförare behöver inte enbart kunna manövrera en buss utan även vara serviceinriktade, hantera olyckor och konflikter samt kunna köra ekonomiskt och miljömässigt korrekt. Tävlingen lyfter fram de omfattande och breddade kompetenser som bussförare behöver ha och skapar på så vis viktiga förebilder som kan bidra till att öka, yrkesstoltheten i en bransch med stort rekryteringsbehov, säger Maria Sjölin, branschutvecklare utbildning och arbetsmarknad, Transportföretagen.

Läs hela reportaget om Bussförar-SM i Trafikforum nr 6 som utkommer senare i september!

FAKTA/Bussförar-SM 2018

Avgjordes 3 september på Gillingebanan i Vallentuna, norr om Stockholm. De tre bästa förarna blev Anders Norell Bergendahl, Keolis, Stockholm; Marcus Edlund, Nobina, Örebro och P-O Ängegärd, Aneby buss, Aneby.

16 bussförare från hela landet tävlande i fem moment: halkkörning, katastrofövning, sparsam körning, manövrering och komfortkörning. Vinnaren kan titulera sig Sveriges Bästa Bussförare 2018 och får ett pris om 6 000 kr i resecheckar.

Bussförar-SM arrangeras av Sveriges Bussföretag i samarbete med tidningarna Resforum och Trafikforum, som är Nordens ledande tidningar inom persontrafik. Samarbetspartners är Gillinge Stockholms Trafiksäkerhetscenter, Arbetsförmedlingen, Yrkesakademin och Drivec. Partners/Sponsorer är Transdev, Nettbuss, Kommunal, Keolis och Bergkvarbuss.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062