23948sdkhjf

Kry kör pilot med medicinteknikbolag

Patienter som söker vård för hjärtklappning hos Kry kan få testa trådlös EKG-mätning från Rithm. – Vi vill med innovativa lösningar förenkla för patienterna och korta tiderna för diagnos och behandling, säger Johan Flodin på Kry.

KRY och medicinteknikbolaget Rithm har inlett ett pilotprojekt där patienter över 65 år som söker vård hos KRY för hjärtklappning kan få möjlighet att testa trådlös EKG-mätning och digital läkarkontakt som ett första steg i den medicinska utredningen. Målet med piloten är en kortad patientresa från symptom, via diagnos och sedan behandling.

– Vi söker hela tiden efter nya innovativa sätt att hjälpa patienterna och detta är ett sätt som vi tror kan hjälpa patienterna till en enklare och snabbare resa från första kontakt till eventuell diagnos och behandling, förklarar Johan Flodin, läkare och chef för medicinteknisk utveckling på Kry, som varit med hos den digitala vårdgivaren från början.

Patienter med förmaksflimmer löper kraftigt ökad risk för blodpropp och stroke. Väntetiderna till den fysiska vårdens EKG-mätningar kan vara lång. Mellan 3 - 5 % av de som är över 65 år lider av förmaksflimmer, ett tillstånd med symtom som kan vara påtagliga eller mycket diffusa. Ett av de vanligaste kännetecknen är hjärtklappning eller oregelbunden puls i perioder. Genom att tidigare upptäcka förmaksflimmer kan man minska risken att drabbas av stroke.

I pilotprojektet ska upp till 200 personer över 65 år som kontaktar Kry på grund av hjärtklappning få möjlighet att testa trådlös EKG-mätning och digital läkarkontakt som ett första steg i den medicinska utredningen.

– Vi samarbetar med den fysiska vårdgivaren GHP Artymi Center i Stockholm. Hittar vi något i EKG-mätningen som behöver vidare omhändertagande slussar vi patienterna vidare direkt, förklarar Johan Flodin.

Långtids-EKG-mätaren Rithm, från det svenska medicinteknikbolaget med samma namn, är trådlös och man kan duscha, arbeta, motionera och sova under tiden som ett långtids-EKG genomförs.

En vecka förklarar Johan Flodin att det ungefär kan ta från patientens första kontakt med Kry tills dess att ny kontakt med läkare är aktuell för att diskutera resultaten av mätningen. Under den tiden har utrusningen skickats hem till patienten, mätningen har pågår under 72-timmar och data från EKG-mätningen har analyserats av läkare.

Pilotprojektet är i gång och de första EKG-mätarna har redan skickats hem till patienterna.

Läs mer om: Kry
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.376