23948sdkhjf

Vind ska driva oljefält

Norge kan bli först i världen med att delvis driva oljefält med el från flytande vindkraftverk till havs.

Bakom projektet ligger det norska energibolaget Equinor, som tidigare hette Statoil där målet nu är att ansluta två oljefält.

– Vi ska bygga elva flytande havsmöllor som ska förse två gamla oljefält med ren kraft, säger Pål Eitrheim, ansvarig för nya energilösningar på Equinor, i en intervju med Sveriges Radio.

Han menar att flytande vindkraftverk ute till havs ska ge minskade koldioxidutsläpp med 200 000 ton per år. Utsläppen kommer från de gasturbiner som i dag ger kraft till de tunga processerna på Nordsjöns oljeplattformar.

En fjärdedel av alla Norges klimatgasutsläpp kommer från just produktionen av olja och gas.

Equinor har redan en flytande vindkraftpark utanför Skottland. Nu vill bolaget bygga vidare på den tekniken för att kunna ge ren el som ska täcka runt 35 procent av kraftbehovet på oljefälten Gullfaks och Snorre.

– Detta är inte den enda åtgärden vi gör för att reducera CO2. Vi har en målsättning om att vi mellan 2020-2030 ska reducera med 2,5 miljoner ton utsläpp per år. Detta som vi har berättat om i dag, Hywind Tampen, är en viktig men långt ifrån den enda åtgärden vi gör.

Det beräknas kosta runt fem miljarder norska kronor att bygga vindkraftverken vid oljefälten i Nordsjön. Enligt Equinor förutsätter projektet att norska staten tar uppemot halva kostnaden.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.359