23948sdkhjf

Rekordsnabb snöröjning med förarlös traktor.

Efter en rekordvarm sommar redovisas nu en rekordsnabb snöröjning med förarlös traktor.

Våren 2015 satte en finsk treenighet världsrekord i hastighetskörning för traktorer. Det var den flerfaldige rallyvärldsmästaren Juha Kankunen som bakom ratten till en av Valtras traktorer, bestyckad med däck från Nokian Tyres, kom upp i aktningsvärda dryga 130 kilometer i timmen under nordiska vinterförhållanden. Läs mer här

Samarbetet mellan de båda finska tillverkarna har gått vidare, men den här gången utan den finländske rallylegendaren. Tillverkarna tycks ha klarat sig utmärkt helt utan förare eftersom de i vintras slog hastighetsrekordet i snöplogning med självkörande traktor.

Rekordförsöket gjordes med en förarlös Valtra T254 Versu som försetts med Nokian Hakkapeliitta TRI-däck som bedömdes lämpliga i vinterväglaget. Det var för övrigt även en finsk tillverkare som levererade plogen – FMG. en sluten väg i södra Finland klockades det snöröjande ekipaget, enligt de närvarande aktörerna, för rekordhastigheten 73,171 km/h.

Tillverkarna lyfter bland annat fram traktorns Powershift som i korta steg ska anpassa motorns varvtal till körhastigheten och därigenom bland annat ge distinkta hastighetsförändringar utan ryck och andra störande moment oavsett hastighet.

Att köra med frammonterat redskap i hög hastighet på halt underlag ställer även höga krav på däcken. Bland annat hävdas att de valda däcken har ett blockmönster som utformats speciellt för stabilitet på isiga och snöiga ytor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095