23948sdkhjf

Hit kan Högkvarteret flytta

Försvarsmakten genomför just nu en förstudie för att utreda möjligheten att flytta Högkvarteret från Lidingövägen till förorten.

Järfälla kommun, Fortifikationsverket och Försvarsmakten har tecknat ett så kallat intentionsavtal för att genomföra en förstudie om en möjlig flytt av Försvarsmaktens högsta ledning till Barkarbystaden i Järfälla.

En ny lokalisering av Högkvarteret skulle bland annat möjliggöra förbättrad säkerhet, menar Fortifikationsverket.

Det skulle även ge möjligheter till en samlad arbetsplats för de delar av Högkvarteret som ÖB beslutat och förbättrade och modernare tekniska förutsättningar liksom en förbättrad arbetsmiljö

För Järfällas del kan det i så fall blir den största nyetableringen för kommunen i modern tid: 

– En flytt av Försvarsmaktens högkvarter till Barkarbystaden skulle innebära ett stort antal arbetsplatser som blir ett fantastiskt underlag för service, restauranger och butiker samt dagbefolkning som bidrar till liv och rörelse i den framväxande staden, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

Dock krävs en stor portion tålamod. En flytt kräver politiska beslut på såväl regerings- som riksdagsnivå och det kan ta upp mot åtta år innan flytten kan genomföras.

Förbandet Högkvareteret skapades 1994 genom en omorganisation av Försvarsmaktens ledning. Innan dess hette dess motsvarighet Försvarsstaben. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081