23948sdkhjf

Startskott för laboratorium för njurforskning

Nu är Lundbergslaboratoriet för njurforskning vid Sahlgrenska akademin invigt. En rekorddonation på 27 miljoner kronor från IngaBritt och Arne Lundbergs forskningsstiftelse har möjliggjort labbet.

Här kommer forskning inom kronisk njursjukdom, njurtransplantation och njurcancer att bedrivas. Under invigningen berättade Christina Backman, styrelseordförande i IngaBritt och Arne Lundbergs forskningsstiftelse, om bakgrunden till donationen, som är den största i stiftelsens historia. Diskussionerna påbörjades redan 2015. Det fanns då redan ett Lundbergslaboratorium för cancer och ett för ortopedi men inte för njurforskning, som är stiftelsens tredje fokusområde.

– Det känns otroligt roligt att laboratoriet nu blivit verklighet och att arbetet med uppbyggnaden påbörjats. Här kommer viktig forskning att kunna bedrivas under ledning av professor Jenny Nyström. Vi ser fram emot att följa det fortsatta arbetet och är övertygade om att denna donation kommer att göra skillnad för de alla tusentals människor som redan lider av och som kommer att drabbas av njursjukdomar, kommenterar Christina Backman.

Invigningen innebär startskottet för uppbyggnaden av den tekniska utrustningen, som beräknas stå klar lagom till Göteborg Stads 400-årsjubileum år 2021.

I det nya laboratoriet kommer forskning kring kronisk njursjukdom, njurtransplantation och njurcancer att bedrivas och det finns ett nära samarbete med andra universitet, i Sverige och utomlands samt med partners som Astrazeneca och Wallenberg center for molecular and translational medicine. Professor Jenny Nyström vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, som är ansvarig för det nya laboratoriet, kommenterar:

– Satsningen ger oss en fantastisk möjlighet att lyfta njurforskningen vid Sahlgrenska akademin till nya höjder. Det känns både spännande och inspirerande och vi är oerhört tacksamma för förtroendet.

Lundbergs forskningsstiftelse grundades av IngaBritt Lundberg år 1982 till minne av hennes make grosshandlaren Arne Lundberg. Stiftelsen har till ändamål att främja medicinsk vetenskaplig forskning huvudsakligen rörande cancer, njursjukdomar samt ortopedi och prioriterar inköp av apparatur, hjälpmedel och utrustning. Under åren 1983 till 2017 har 512 anslag beviljats uppgående till sammanlagt drygt 778 miljoner kronor. Stiftelsens förmögenhet är ca 1,5 miljarder. Forskning inom Göteborgsregionen har företräde. Stiftelsen har sitt säte i Göteborg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064