23948sdkhjf

Coop vill sälja Miró för miljoner

Unikt konstverk får dock inte lämna Värmland.

Ända sedan 60-talet har Coop Värmland innehaft en seriegrafi i sidentyg skapad av den kända konstnären Joan Miró i sin ägo. Men nu vill kooperationen frigöra pengar och sälja konstverket.

Seriegrafin köptes urpsrungligen in av reklamchefen Hans Walday 1962 för 10 000 kronor (motsvarande cirka 110 000 kronor idag). Rullen har lite ovanliga mått då den är 48 cm bred och 9 meter lång och är därför svår att hänga upp om lokalen inte har utrymme och den levererades även i en särskild låda. Verket placerads först i Domusgrillen 1962 men har sedan dess flyttats till Obs-varuhuset på Bergvik utanför Karlstad och senast till restaurang Miró i centrala Karlstad.

Själva konstverket beräknas vara värt mellan 1-2 miljoner men den unika lådan är förmodligen värt det dubbla.

Coop Värmland lade först upp verket för försäljningen via Galleri Bergman men har sedan dess tagit bort objektet, även om galleriet fortfarande är inblandad i försäljningsprocessen och Coop Värmland har fortfarande för avsikt att hitta en köpare.

– Det är inte riktigt lika enkelt att sälja ett sådant här verk som att sälja en fastighet. Det här är en del av Karlstads kulturarv och vi vill att verket ska stanna i Värmland och vi vill också hitta en köpare som kan visa upp den för allmänheten, säger Klas Olsson, kommunikationschef på Coop Värmland till Fri Köpenskap.

Har ni hittat en sådan köpare?

– Nej vi har inte hittat en köpare ännu så nu avvaktar vi, den får helt enkelt ligga i sin låda några veckor till.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063