23948sdkhjf

Skola dammsuger mattan en gång om året

I Asmundtorps skola i Landskrona dammsugs heltäckningsmattan en gång om året och ventilationen är dålig. Skolan har fått ett föreläggande.

Om man vill att ett fint textilgolv ska förbli fräscht och inte slitas ner av skavande smuts från många skosulor, bör det borstvalsdammsugas två gånger i veckan och fläckar tas bort så snabbt som möjligt. Utöver det ska golvet yttvättas (interimsrengöras) minst en gång om året.

I Asmundsskolan dammsugs golvet en gång om året, vid storstädningen. Hur ofta det interimsrengörs förtäljer inte Helsingborgs Dagblad som rapporterat om bristen i skolans städning.

I höstas följde miljöförvaltningen upp en tidigare gjord inspektion på skolan. Denna andra inspektion resulterade i ett flertal anmärkningar. Nu föreläggs utbildningsförvaltningen att åtgärda bristerna på den kommunala grundskolan.

Kritiken handlar om bristande egenkontroll, ventilation och förvaring av kemikalier som används i träslöjden – men också om städning.

Miljöinspektör Isabelle Bjärås, som genomförde inspektionen, säger till Helsingborgs Dagblad att just städning och ventilation ofta är problemområden när det gäller skolmiljön. Det kan bland annat bero på otydliga   rutiner, säger hon och förklarar: 
– Det är ju inte reglerat i lagstiftningen hur ofta en sådan matta ska dammsugas. Men allt tyg drar åt sig både dammpartiklar och kemikalier, så att dammsuga heltäckningsmattor en gång om året tycker vi låter lite för lite.
Senast i oktober ska bristerna på Asmundtorps skola ha åtgärdats.

Fakta: Ett textilgolv bör borstvalsdammsugas två gånger i veckan och fläckar tas bort så snabbt som möjligtför att  förbli fräscht och inte slitas ner av skavande smuts i luggen. Utöver det ska golvet yttvättas (interimsrengöras) minst en gång om året. Interimsrengöringen kan göras med både torra (s.k. kapslingsmetod) och våta metoder, beroende på vad som passar det aktuella golvet bäst. Idag finns ett antal utmärkta extraktionsmaskiner på marknaden med funktioner för både torr- och våtrengöring. Men de textila golven måste också djuprengöras minst en gång om året.

Källa:   Städbranschen Sveriges råd för skötsel av textila golv
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.38