23948sdkhjf

Vilken krog är bäst på viltmat? – nominera kandidater nu

| Av Lisbeth Rauden | RS & FastFood | Tipsa redaktionen

Årets bästa viltmatsrestaurang och Årets bästa viltmatskock ska utses i höst.

Syftet med tävlingen Årets viltmatsrestaurang är att uppmuntra restauranger och krögare att satsa på vilt. Priset tilldelas den restaurang i Sverige som på bästa sätt använder viltkött för lönsamhet och utveckling i sin verksamhet. De restauranger som nomineras kommer juryn att bedöma efter följande uppfyllda tre kriterier: hur man använder och presenterar råvaran svenskt viltkött samt ett recept med viltkött som huvudingrediens.

För läsare som tycker sig känna igen arrangemanget så beror det på att tävlingen tidigare genomfördes åren 2010-2013.

Första gången priset delades ut fick Fäviken Magasinet utmärkelsen. Året efter gick utmärkelsen till Skebo Herrgård. Nu kommer tävlingen tillbaka i förändrad form. Den ena nyheten är att vem som helst kan nominera restauranger som satsat på viltkött på ett föredömligt sätt, den andra nyheten är att Årets bästa viltmatskock också ska utses.

Bland alla nominerade restaurangers recept kommer juryn att välja ut de två som faller dem bäst i smaken. Dessa rätter ska tillagas av respektive restaurang/kock vid en tävling på Eriksberg Hotel & Nature Reserve i Blekinge, som är en av arrangörerna. Segraren vinner titeln Årets viltkock och en weekend på Eriksberg med upplevelse och gästspel.

I år är vildsvinskött råvaran på menyn. Detta för att vildsvinsstammarna växer, det finns allt mer vildsvinskött på marknaden och då måste konsumtionen av vildsvinskött öka.

– Det finns ett stort intresse för matlagning och sunda råvaror, där är viltköttet helt rätt. Tyvärr tvekar många när det gäller vildsvinskött, vilket vi vill ändra på, säger Rolf Salomonsson, ansvarig för tävlingen från Svenska Viltmatakademin.

I juryn för Årets viltmatsrestaurang och Årets bästa viltkock sitter Gert Klötzke, vinnare av Årets kock, ledamot i Svenska Viltmatakademin och mångårig ledare för Svenska kocklandslaget. Juryn består även av Fredrik Eriksson, också han vinnare av Årets kock, samt representanter från Eriksberg Hotel & Nature Reserve och samt R&S chefredaktör Lisbeth Rauden.

Kort om Svenska Viltmatakademin: Består av 20 ledamöter med det gemensamma målet att öka kunskapen och användandet av viltkött. Som en del i det delar de ut Årets viltmatsrestaurang och Årets bästa viltkock.

Arrangör är Svenska Viltmatakademin tillsammans med Eriksberg Hotel & Nature Reserve, Restauranggrossisten Mårdskog och Lindqvist samt branschtidningen R&S. Svenska Jägareförbundet stöder också utmärkelsen och uppmanar alla som vill att nominera till Årets viltmatsrestaurang.

Maila ditt förslag före den 7 oktober till viltmatrestaurang2018@viltmatakademin.se.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Lättare att asfaltera i Skåne

Bioolja hamnade i fokus när Svevia invigde ett nytt asfaltverk i skånska Hurva. Dagen till ära serverades pommes frites som en påminnelse om att uppvärmningen i asfaltverket sker med hjälp av bioolja som bland annat är en restprodukt av olja använd vid fritering.

Uppsala säljer åter mark för bostadsrätter

300 000 skäl att fira i Norge

Hitachis kompakta grävmaskiner har fått ett rejält fotfäste i Norge. Därför är det föga förvånande att den 300 000:e kompakta grävmaskin som lämnat produktionsanläggningen i Japan hamnat hos en norsk kund.

Söderberg & Haak på offensiven

"Vi flyttar nu fram positionerna i såväl norr som söder."

70 år med mobila byggkranar

Det är nu nästan på dagen 70 år sedan Hans Liebherr fick sitt efterlängtade patent på mobila tornkranar. Därmed lades också en stabil grund till det som utvecklats till en av världens största tillverkare av entreprenadmaskiner.

Debatt i glödhett ämne

Nyhetsbrev

Franskt insamlingsalternativ för pappersmuggar

Största kraftledningsprojektet försenat - igen

Kraftledningsprojektet Sydvästlänken, som ska förse södra Sverige med ström, försenas återigen.

Kommunerna uppmanas planera för växande e-handel

Göteborgsjärnväg flyttas till tunnel

Inom kort inleds den tredje och sista etappen i utbyggnaden av Hamnbanan på Hisingen. Efter färdigställandet 2024 är Trafikverkets förhoppning att mer gods till och från Göteborgs Hamn ska transporteras på järnväg i stället för på väg.

Investerar 50 MSEK i ny linje

IT-säkerhet har blivit ett omöjligt pussel

Många företag är på väg att förlora striden om IT-säkerheten. Det framkommer i en ny global undersökning.

Ny VD till Emballator Metal Group

Kraftig prestandaökning på ny fyllningsmaskin

Dina vaccinationer kan samlas digitalt

Mer hållbart bränsle i skogen

80 procent mindre utsläpp av växthusgaser från drivmedel ska vara en värdefull effekt när nu Sveaskog tecknar avtal med Preem och Skoogs Bränsle om förnybart drivmedel.

Huddig satsar hårdare i Östeuropa

Ny ordförande sökes

Live Expo – Ny mässarrangör för Easyfairs

Skogens konung kör grävmaskin

Mörka vintrar och myggiga somrar. Att bygga skogsväg i Småland har sina sidor men Tomas Karlsson älskar sitt jobb ändå. – Det är skapandet som är kul.

Byggpraktik för kvinnor

23 augusti arrangerar Riksbyggen, NCC och Arbetsförmedlingen en informationsträff för arbetslösa kvinnor i Karlstad med omnejd om möjligheten att få praktikplats på byggarbetsplatser.

Thomas Concrete Group shoppar i Tyskland

Koncernen har köpt en tysk sand- och grustäkt.

De tänker förändra mässbranschen

Han blir ny vd för Stena Recycling

Stena Recycling Sverige får 1 september ny vd.

Fyrby ny rederichef

Goldmann till Sweco

1

Ska göra karta över hjärnan

Ny vd i Lambertsson

Raukas vice vd i SJ

Anorexi mer än en psykiatrisk sjukdom

NCC bygger åt HSB

Hon får Fernströms pris

Papperssugrör på dryckeskartonger

Walki köper extruderingsanläggning

Adidas tar täten med ny doja

Hittade orsak till ALS-symptom hos spädbarn

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.121