23948sdkhjf

Satsar på gruvbrytning i rymden - kan bli extremrik

Det brittiska rymdbolaget Asteroid Mining Corporation som grundades 2016 av Mitch Hunter-Scullion planerar att sända upp en ”gruvbrytningssatellit”.

Grundaren som forskat i ämnet har konstaterat att alla företag som bryter från en asteroid kommer att bli oerhört rika eftersom asteroider helt enkelt är otroligt värdefulla resurser. En asteroider på över en kilometer i diameter värderas nämligen till flera biljoner pund på grund av deras relativa överflöd av platina. Nyligen gick företaget ut med siffran att en enda asteroid med en diameter på 25 meter kan innehålla 29 ton platinametaller till ett värde av 725 miljoner pund. I sin avhandling lyfter han dessutom flera andra argument till att satsa på gruvbrytning i rymden.

Bolaget har nu utvecklat en farkost kallad Asteroid Prospecting Satellite One (ASP1) som ska kunna skanna av 5 000 asteroider i nära omloppsbana runt jorden för att identifiera fyndigheter av platina. Tanken är nu att finna investeringar på 2,3 miljoner pund och sända upp satelliten före 2020.

– Vårt mål är att utveckla banbrytande teknik som så småningom möjliggör utvinning, bearbetning och användning av material som härrör från de många miljoner asteroider som man vet finns nära jorden, säger Mitch Hunter-Scullion.

Enligt sajten mineral-technologies finns det inte någon internationell lagstiftning som reglerar gruvdrift i rymden, så möjligheter för privata företag att utvinna mineraler är stora.

Mitch Hunter-Scullion tanke är att Storbritannien, som varit med att driva världens första och andra industriella revolutioner, ska få en lika viktig roll i den tredje tack vara detta.

Men den största utmaningen återstår - att föra ner malmen till jorden, något bolaget i dagsläget inte beskriver hur det ska gå till. Snarare verkar planen vara mer långtgående, nämligen att produktion ska genomföras i rymden för att minska miljöbelastning på jorden.

– Vi strävar efter att driva utvecklingen av mänskliga framsteg och civilisation genom att föra världen mot den tredje industrirevolutionen där vi bör flytta så många förorenande industrier till rymden och bort från jordens ömtåliga biosfär som möjligt så att jorden kan bli solens trädgård, säger han själv.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.344