23948sdkhjf

Maskinjätte växlar upp

Det går bra för maskinjätten som återigen höjer vinstprognosen för helåret 2018.

Caterpillar redovisar historiens hittills högsta vinst per aktie för det andra kvartalet. Baserat på enastående resultat under den första halvan av året och en fortsatt styrka i många av våra slutmarknader, höjer Caterpillar återigen resultatprognosen för 2018, säger företagets vd Jim Umpleby i en kommentar.

Periodens försäljning uppgick till cirka 14 miljarder US-dollar, vilket är en markant förbättring jämfört med 11,3 miljarder under det andra kvartalet 2017. Rörelseresultatet har förbättrats i än högre grad, från 1,184 miljarder US-dollar till 2,167 miljarder. Anledningen till de kraftigt förbättrade siffrorna beskrivs helt enkelt som ökad försäljning – och det dessutom på samtliga kontinenter. Bäst är utvecklingen i Kina, delvis drivet av en förstärkning av den lokala valutan yuan.

Den marknad som utvecklas långsammast är Latinamerika som redan från början ligger på en väldigt låg nivå. Bara vetskapen om att den börjat återhämta sig lovar dock gott för framtiden.

Företaget kan dessutom glädjas åt att flertalet marknader fortsätter att förbättras, något som märks i orderingången och företagsledningen beskriver orderboken som stabil med tryggade leveranser ända in i 2019.

Framför allt kan företaget glädjas åt en rejält förbättrad efterfrågan från energiinriktade företag och inte minst från gruvnäringen, vars bristande investeringsvilja i flera år varit ett sänke för den amerikanska maskingiganten.

Det finns dock en baksida – produktionskostnaderna tenderar nämligen att öka på grund av att såväl råvaror som transporter blivit dyrare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062