23948sdkhjf

Totalsanering av vattenkraftverk

| Av Christer Åkerlundh | UochD | Tipsa redaktionen

Finska energibolaget Savon Voima Oy har valt VEO Oy till sin partner i totalsaneringen av turbin- och generatorutrustningen på Salahmi vattenkraftverk, i Vieremä i Norra Savolax.

I saneringen ersätts kraftverkets befintliga små propellerturbiner med en större justerbar turbin, som möjliggör ett jämnare flöde i vattendragen och en högre verkningsgrad.

Läs också: Levererar turbiner med serviceavtal

VEO och Savon Voima har kommit överens om en tydlig arbetsfördelning för projektet: VEO får en totalentreprenad som omfattar turbin- och generatorleveranserna, liksom kraftverkets automationssystem och elektrifiering.

VEO har förbundit sig att utnyttja så mycket som möjligt av kraftverkets befintliga utrustning för att minimera behovet av strukturella ombyggnadsarbeten. På detta vis kan projektet färdigställas snabbt och kostnadseffektivt. Projektet står klart senast i slutet av mars år 2019. Savon Voima svarar själv för det byggnadstekniska ombyggnadsarbetet.

-VEO stod för Salahmi vattenkraftverks automation på 90-talet och nu kan vi effektivt utnyttja vårt tidigare arbete och våra konstruktioner i denna förnyelse, berättar Juha Mäki, projektchef på VEOs Kraftproduktion.

Savon Voimahar elva vattenkraftverk. Under årens lopp har VEO varit företagets samarbetspartner i flera av dessa. Juha Räsänen, Maintenance Manager på Savon Voima, berättar att valet av samarbetspartner påverkades av de tekniskt lyckade tidigare leveranserna, goda erfarenheter av VEOs produktsupport samt VEOs gedigna nästan 30-åriga bakgrund i totalentreprenader av flera fungerande turbin- och kraftverksautomationssystem i Finland.

Totalsaneringen av vattenkraftverkets utrustning är ett omfattande projekt som orsakar ett driftstopp på fem månader. Eftersom livslängden på vattenkraftverkens turbiner och generatorer närmar sig sitt slut, och fördelarna med saneringarna är många, förnyas nu allt fler vattenkraftverk i Finland.

För Salahmi vattenkraftverk har man valt en fullt reglerbar Kaplan-turbin som har hög verkningsgrad och är klart miljövänligare än sina föregångare. Med den nya turbinen kan vattenflödet och vattennivån mellan Salahmi sjö och floden Murennusjoki stabiliseras, samtidigt som man minskar de dagliga växlingarna.

Den nya turbinens verkningsgrad, liksom vattenflödet, kan steglöst justeras från 20 procent till 100 procent. De gamla turbinerna kunde endast köras på hel- eller halveffekt i on/off-läge.

Med hög verkningsgrad och omfattande regleringsmöjligheter kan vattenkraftverket nu bättre följa vattendragens naturliga vattenflöden, samtidigt som årsproduktionen av elenergi kan höjas.Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Rusning efter Interrail-kort

Effektivare halkbekämpning i sikte

Har hittat tillväxtfaktor för fettceller

Viktuppgång beror både på att fettcellerna växer i storlek och ökar i antal. Nu har forskare identifierat en tillväxtfaktor som styr fettcellstillväxten. "Nu vill vi testa på människa".

Ny marknadschef

Hållbart för medvetna

Rättschef till E-hälsomyndigheten

Nyhetsbrev

Ny Skalax för flexibla material

Svagt bostadsbyggande oroar träindustrin

En kraftig minskning av antalet sökta och beviljade bygglov för bostäder skapar oro i träindustrin.

Ännu en rekordsäsong i Stockholm

Antalet kryssningspassagerare i Stockholms Hamnar ökar stadigt och slår även i år nytt rekord – det innebar mer körningar för bussföretagen.

VTI: så blir halkbekämpningen bättre

Nytt system ska underlätta både för entreprenörer och för maskinförare.

Santa Maria backar efter proteststorm

Ny look för Caterpillar

1920-talsrött när maskinjätten moderniserar.

Skånsk rivarfusion

Miljörivarnas expansion fortsätter nu med förvärvet av Lindqvist Sanering och Rivningsfirma i Malmö.

Extrem fetma - är vi beredda?

Beredskapen för att ta emot patienter med extrem fetma i sjukvården är väldigt dålig. – Detta är inte rimligt utan handlar om dålig planering, menar Kicki Reifeldt.

Nya elbussar till Ale

Automatiserar i Lomma

21 dog på septembervägarna

Tiptapp överklagar

Ett sista farväl i Malmberget

"Det är lite tragiskt men gruvan ger och gruvan tar."

Unga vill jobba på Sodexo

Svensk immunterapi prövas mot njursjukdom

I en stor internationell fas 3-studie prövas bolaget Calliditas kandidat mot njurinflammation. Tidigare resultat har varit mycket lovande.

Multidocker ökar försäljningen

2018 har försäljningsmässigt börjat bra för Multidocker, som även i höst ser en fortsatt god efterfrågan.

Slangfabrik på hjul

”Det rinner olja”. Ett telefonsamtal senare ska den fullastade verkstadsbussen vara på väg.

Byt slangarna i tid

"Genom att byta ut slangarna i tid minskar risken för driftstopp."

Global Handwashing Day 15 oktober

Koldioxid - så tungt väger resmålet

EU-förslag: 35 % återvunnet i plastflaskor

Genombrott för PEF

FTI-vd lämnar

Compass Group får ny vd

Inspira får ny affärsområdeschef

Procurator får nytt avtal med Statens inköpscentral

Tiptapp stöter på patrull

Veidekke köper borrfirma

H&M köper in sig i Klarna

Båt eller bil, samma återvinningsprocess

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.122