23948sdkhjf

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Science Village ligger i nordöstra Lund och är en del av den nya stadsdelen Brunnshög. Marken omfattar 18 hektar och kommer att knyta samman de båda forskningsanläggningarna ESS och MAX IV. I området ska det byggas forskningsinstitut, kontor, tillfälliga forskarbostäder, filialbyggnader för universitetet, ett besöks- och businesskontor och annan nödvändig service.

Tidigare har Länsstyrelsen i Skåne upphävt kommunens beslut att anta detaljplanen med anledning av att ESS är en unik anläggning där kunskapsläget var bristande vad gäller risk- och säkerhetsfrågor. Lunds kommun bad då regeringen pröva frågan. Strålsäkerhetsmyndigheten har därefter gjort bedömningen att det inte kan inträffa händelser vid ESS som leder till allvarliga hälsoeffekter utanför anläggningen. Underlaget visar att man kan bygga Science Village som planerat. Därför ger regeringen nu klartecken till detaljplanen.

– Det var rimligt att invänta Strålsäkerhetsmyndighetens utredning. Nu visar utredningen att det är säkert att bygga Science Village, säger bostadsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11