23948sdkhjf

Seniorer slet i sommarvärmen

De gamla maskinerna fick jobba hårt när det återigen vankades vintageutställning i Åsele. "Vi ska göra nytta, vi ska ta bort båda högarna och bygga upp en liten vägbank."

Åsele. Arbetsmiljöverket skulle nog ha en del att invända, men Ivar Danielsson ser mer än förtjust ut där han står upplyft i skopan på en lätt ålderstigen hjullastare – hans egen Michigan Clark från tidigt 1980-tal. 

–  Vi ska få leka här i dag!

”Här” är Åsele marknad, närmare bestämt på den vintageutställning som anordnades för andra året i rad (läs gärna om fjolårets Bullriga gamlingar här!).

Männen bakom arrangemanget är även denna gång Ivar Danielsson, Christer Lundeberg och Ulf Öberg, med stöd av Maskinhistoriska föreningen.

–  Det blev ju riktigt bra i fjol, konstaterar Ivar Danielsson.

Att göra om det kändes därför mer eller mindre självklart och en het lördag i juli var det dags – fortfarande i samband med Åsele marknad men nu på en annan spelplan.

– I sista sekunden fick vi låna en yta av ett lokalt åkeri, säger Ivar Danielsson.

En väl tilltagen sandplan med ett par rejäla högar och ett torrt skogsparti ställdes till maskinernas förfogande. Totalt finns närmare 25 exemplar på plats, Ivar Danielsson har till exempel med sig sin Michigan Clark 75 B från 1981, en Scania lastbil från 1978 och en trailer från 1968.

De gamla maskinerna måste dock jobba för husrummet.

– Vi ska göra nytta, vi ska ta bort båda högarna och bygga upp en liten vägbank, det ska byggas nåt lastbilsgarage här, kommenterar Ivar Danielsson.

Till publikens stora glädje måste veteranerna alltså hugga i och det dröjer inte länge innan motorerna mullrar och svarta rökpuffar stiger mot den blå sommarhimlen.

Först ut är bandschaktarna.

– Vi måste få dit maskiner för att laga till högen så att lingrävarna kommer upp – de behöver höjd, beordrar Ivar Danielsson från sin upphöjda position.

Publiken kan ta det lugnare, gratis fika finns i tältens skugga och brandsläckare finns i hamburgerståndet förklarar Ivar Danielsson.

Han rekommenderar också att alla ser till att ha roligt, om än med ett visst avstånd till maskiner i rörelse.

Den som vill åka med en sväng har dock chansen, fastslår han.

– Det är bara att fråga – vi tycker det är roligt att köra!

Rörliga bilder och fler foton finns att se i klippen längre ned på sidan!

Läs gärna mer om en "ny" maskin som visades på årets utställning - en Åkerman 700 från 1964. Länk finns här!

VI har också skrivit om premiärutställningen i fjol - läs mer om den här.

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.396