23948sdkhjf

Tungt uppdrag i Norvik

"Det blir ett jäkligt kul projekt, det är mycket att bita tag i!"

JM Entreprenad kan inte förlita sig på rutin i Norvik, den gigantiska hamnen kräver oerhörda mängder kanalisation och ledningar, allt under jord måste dessutom gjutas in i betong för att palla trycket från tunga grensletruckar och containrar.

Nynäshamn.  En långgrävare, en Volvo EC250 ELR på 25-30 ton bidar sin tid vid Norvikfjärden, den har bäddat fint för en tolv meter lång 1 000-ledning som ska ner i en vattenfylld kanal, just nu väntar den dock på att en kollega, en Volvo EC 300 bandgrävare på cirka 30-35 ton, ska göra sitt på andra sidan kanalen.

– Vi använder långgrävaren nu för att jämna till ledningsbädden, längre ut får vi ta in dykare som kan hjälpa till att göra ledningsbädden och lägga rören, kommenterar Torbjörn Dahlquist, arbetsledare på JM Entreprenad.

Grävmaskinen på den andra sidan lyfter försiktigt ned röret i kanalen.

–  Vi får vikta ner ledningen och när den ligger rätt då fyller vi fast den, säger Torbjörn Dahlquist.

Röret vilar på vattenytan och nere i kanalen står tre man, varav två i vadarstövlar och flytväst, redo. De hjälps åt att trycka ner rörspetsen och justera in ledningen, långgrävaren och bandgrävaren tynger sedan ner den med sina skopor så att röret sjunker ner i vattnet.

De två maskinerna är inte ensamma på udden, JM Entreprenad bygger en gigantisk hamnplan för Stockholms hamnars nya godsterminalhamn och flera arbetslag jobbar på olika fronter i det som är företaget största fastprisprojekt någonsin, ett kontrakt värt 365 miljoner kronor.

För att göra sig förtjänta av pengarna ska JM Entreprenad leverera en plan för container- och trailerhantering, totalt ca 36 hektar varav tio ska asfalteras och resten förses med marksten.

–  När allt rullar på kommer vi att ta in ca 1 300 SJ-pallar sten i veckan, säger Torbjörn Dahlquist.

Företaget ska också förbereda för ett framtida järnvägsspår.

JM Entreprenad kom till platsen i februari, till en avsprängd yta en meter under färdig markhöjd – NCC hade sprängt bort berg som de fortsatt krossar och levererar till de många byggena i den blivande hamnen.

– Stockholms hamnar tillhandahåller och kör ner allt krossmaterial till oss, kommenterar Torbjörn Dahlquist.

Krossleverantören har ett enormt lager att ta av, ett helt berg med uppskattningsvis 1,5 miljoner kubikmeter bergkross har byggts upp i den blivande hamnen och det finns mer att hämta, förklarar Torbjörn Dahlquist.

– De ska spränga och schakta loss cirka 7-8 miljoner kubikmeter till.

Att fylla upp en förberedd yta låter kanske simpelt. I Norvik handlar det dock om betydligt mer än att bara ösa på krossmaterial, förklarar Torbjörn Dahlquist.

– Det är så oerhört mycket som ska ner i marken!

Kraven som ställs på en hamnanläggning är höga, det avspeglar sig i kraven på entreprenören.

–  Det är ett riktigt kul projekt, dels på grund av storleken men också för att det är så många nya saker inblandade, säger Torbjörn Dahlquist.

Det är inte mycket som kan göras på rutin.

–  Det är mycket nytt material vi har att jobba med, sedan är omfånget mycket större än det brukar vara.

JM Entreprenad ska bygga reningsanläggningar, pumpstationer, vattenreservoarer, katastrofytor, tvättytor, ledningar för brandvatten, vatten och avlopp, linjeavvattningsrännor och OPI-kanalisationer.

Sammantaget blir det mycket att sätta sig in i, ett exempel är linjeavvattningen, de så kallade Q max rännorna.

–  De ska monteras, armeras och gjutas in, det är många moment och det finns mycket små marginaler i höjdled, det är inte svårt men det gäller att tänka till så att det blir rätt med detsamma, man vill ogärna börja bila sönder gjutningarna för att göra om, kommenterar Torbjörn Dahlquist.

Linjeavvattningssystemet måste ligga i våg och JM Entreprenad har fått prova sig fram för att få det att fungera.

–  Samtidigt är det tjusningen, det blir en utmaning och man får se till att vara vaken så att man inte missar något – materialet skiljer sig upp till fem millimeter på en tvåmeterssektion, säger Torbjörn Dahlquist.

Rännorna måste ligga exakt rätt när de gjuts fast.

– Vi gjuter en 20 centimeter tjock betongkaka under och sedan sätter vi  Q Max rännorna i jordfuktad betong, vi tänker testa att använda träkilar för att montera rännorna – vi får prova oss fram för att hitta en metod som är enkel och snabb.

OPI-kanalisationen är ett annat exempel. Att gjuta fast plaströr i betong som man sedan kan dra kablar i är en väl beprövad teknik, men i Norvik är skalan en annan.

– Det är såna mängder och volymer på det här projektet, bara på den första etappen drar vi 24 mil tomrör för elkanalisation, kommenterar Torbjörn Dahlquist.

–  På en månad gör vi slut på det en fabrik tillverkar på ett år, vi behöver jättevolymer på kort tid, därför måste vi ha mycket god framförhållning.

Många nya material innebär också många frågetecken som måste rätas ut.

–  Vi frågar våra leverantörer, vi är ute på nätet och letar fakta samt att vi har en bra dialog med Stockholms hamnar som också hjälper till att ta fram underlagen som behövs, säger Torbjörn Dahlquist.

Noggranna arbetsberedningar med berörda parter ska säkerställa att arbetet sker på ett korrekt och säkert sätt.

–  Vi är en tajt platsorganisation, en platschef, två entreprenadingenjörer, tre arbetsledare och tre mättekniker som ser till att alla vet vad alla ska göra, säger Torbjörn Dahlquist.

En fördel är att marken är relativt förlåtande, det är en jungfrulig yta utan befintliga ledningar.

Stora truckar som lyfter tunga containrar ställer dock krav på underlaget, de 26 hektar som ska förses med marksten får därför ett 15 centimeter tjockt asfaltlager under markstenen förutom bergkross och lite flis.

– Anledningen till att man lägger marksten är att de stora truckarna riskerar att vrida sönder asfalten och att containrarna kan ”sjunka ner” i asfalten under sommaren då asfalten blir mjuk. När de sedan staplar containrarna på varandra så finns det risk för olyckor om underlaget inte är tillräckligt stabilt, kommenterar Torbjörn Dahlquist.

De tio hektar som asfalteras ska hysa den mindre tunga trailerhanteringen.

Eftersom större delen av hamnplanen måste tåla 90 tons tryck ska allt under jord dessutom gjutas in – all kanalisation och alla linjeavvattningsrännor.

Det blir därför svårt att ändra på något i efterhand.

–  Vi måste göra allt i rätt ordning, det gäller både för att få ekonomin att hålla men också för att kunna leverera en bra produkt, säger Torbjörn Dahlquist.

JM Entreprenad har flera underentreprenörer på plats och sysselsätter cirka 50 personer i Norvik.

Bellmans och VSM, som nyligen hamnade under samma paraply när Bellman Group förvärvade VSM Entreprenad, står för maskiner och lastbilar: sex bandgrävare på 25-30 ton, två hjullastare, en bandschaktare och två dumprar.

– Vi har ett par olika betongentreprenör som hjälper till med olika sorters betongarbeten och Teodoliten utför alla mätningar – ett omfattande uppdrag på ett projekt av det här slaget.

Än så länge har byggarna relativt gott om plats, JM Entreprenad är dock inte ensamma i Norvik – Boskalis bygger kaj, Implenia bygger en bro och NCC spränger för järnvägen samt bygger en logistikpark.

Fler entreprenörer är dessutom på väg in, JM:s entreprenad är indelad i 13 etapper och företaget ska löpande lämna över ytor så att andra kan ta vid för att bygga fastigheter med mera.

–  I vissa fall får vi lämna ifrån oss en krossyta för att sedan återvända till den senare och asfaltera eller lägga plattor, säger Torbjörn Dahlquist.

Ju längre projektet fortskrider, desto fler aktörer ska alltså dela på ytan.

–  Det krävs mycket planering och en god logistik om vi ska få allt att rulla på – vi får inte heller låsa in oss själva när vi schaktar.

Långgrävaren tynger försiktigt ner det stora röret, bandgrävaren på andra sidan kanalen gör detsamma och mannarna i vattnet trycker på för att skjuta det på plats, till sist åker mätinstrumenten fram för att säkerställa att ledningen hamnat rätt.

Röret har penslats med fett för att enklare kunna skjutas in i den befintliga ledningen, det har också dubbla väggar och det yttre skalet har perforerats – totalt 180 hål ska få röret att sjunka.

– Såna här rör ska egentligen fyllas med betong, men när grannentreprenören gjorde det då gick röret av – därför fyller vi med vatten, det fungerar mycket bättre, kommenterar Torbjörn Dahlquist.

Den första av de 13 etapperna ska överlämnas i augusti och JM Entreprenad ska vara klara med sin del av projektet i september 2020, en månad innan hamnen ska öppnas för trafik.

De dryga två år som återstår blir intensiva och Torbjörn Dahlquist väntar sig ett pressat tidsschema och många utmaningar framöver.

– Det blir ett jäkligt kul projekt, det är mycket att bita tag i!

Fakta Norviks hamn

  • En ny hamn för rullande gods och containrar byggs på Norvikudden utanför Nynäshamn, cirka fem mil söder om Stockholm.
  • Hamnen anses ha det naturliga djup som krävs för att bli ett nytt logistiknav i Stockholms- och Mälardalsregionen.
  • Hamnen ska ha det djup (som mest 16,5 meter), den kajlängd och den terminalyta som moderna fartyg kräver, med en kort och enkel insegling från de stora farlederna.
  • Förutom hamnkonstruktionen byggs också en järnväg som ska ansluta till Nynäsbanan och en logistik- och företagspark intill hamnen.
  • Den fullt utbyggda hamnen blir 44 hektar stor.
  • Norviks hamn ska kunna hantera cirka 500 000 containrar och 200 000 fordon med rullande gods per år.
  • Byggstart skedde i september 2016. Det första fartyget ska kunna lägga till 2020.

Källa: Stockholms hamnar

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125