23948sdkhjf

Bra fart för uthyrare

"Vårt mål är att växa med 25 procent  per år".

Allt från paddor till jättegrävare ryms i Rondellen Maskins maskinpark, Kinnaföretaget tror på uthyrning och siktar högt.
– Vårt mål är att växa med 25 procent  per år.

Kinna. Rondellen Maskin har vuxit rejält sedan starten 2011, i fjol omsatte företaget 100 miljoner kronor och målet är högt ställt.

– Vårt mål är att växa med 25 procent  per år, säger Samuel Lundberg, majoritetsägare och vd.

Han räknar därför med cirka 125 miljoner kronor i omsättning 2018.

– Det kommer vi att klara.

2011 körde han maskin som F-skattare, han hyrde också ut maskiner i liten skala, en verksamhet han sedermera byggde vidare på i Rondellen Maskin, som han startade tillsammans med en handfull kamrater.

–  Fokus låg till en början enbart på att köpa och sälja begagnade importmaskiner, minns Samuel Lundberg.

2012 kom Urban Lundström in i leken, i dag delägare och vice vd. Han var gammal reparatör, vid sidan om köpte och sålde han begagnade maskiner och hans insteg ledde till att verksamheten kunde växla upp.

– Det blir stor skillnad när vi blev fler som var aktiva, ett par gubbar i en en byggbod med lite byggstaket runt såg inte seriöst ut, när vi kunde dra igång ”på riktigt”, med ordentliga lokaler fick vi ett riktigt lyft, säger Samuel Lundberg.

– Det blev full fart – allt lyfte och vi började köra på heltid allihop, säger Urban Lundström.

Försäljningen gick bra men siktet var inställt på uthyrning redan från början.

– Det är väldigt roligt med uthyrning, men det är väldigt kapitalkrävande – man måste ha rätt många maskiner. Därför fick vi vänta ett tag, säger Samuel Lundberg.

När uthyrningen väl tog fart 2014 lade Rondellen Maskin ner maskinförsäljningen, företaget började i stället sälja redskap och drog också igång en tämligen omfattande skoptillverkning (läs mer om ema-skoporna och redskapsförsäljningen här)

– Vårt mål är att hyra ut maskiner men också att tillhandahålla allt runt maskinerna, säger Samuel Lundberg.

Företaget har i dag cirka 150 maskiner, grävmaskiner från 800 kg till 35 ton, banddumprar på 1-11 ton och hjuldumprar på 6-25 ton, liftar är allt ifrån små saxliftar till bomliftar som når 30 meter, hjullastare finns i storleken 500 kg till 18 ton, vältar från 1,5 ton till 16 ton och banddrivna minikranar i storleken 1 000 kg till 4,5 ton.

– Sedan har vi massor av paddor och andra mindre maskiner, vi hyr också ut elverk, kompressorer och utrustning för avstängning, säger Samuel Lundberg.

Maskinparken förändras efter de behov som finns och företaget sätter en ära i att kunna erbjuda även lite ovanligare maskiner och redskap.

–  Det är till exempel inte många som har stora banddumprar, vi har flera från Hitachi och Komatsu, kommenterar Samuel Lundberg.

Rondellen Maskin arbetar med många olika märken.

– Grävmaskinerna upp till 14 ton är Takeuchi, bland de riktigt stora har vi ett gäng Doosan, säger Samuel Lundberg.

– Bland de små lastmaskinerna har vi mycket Cat och de större lastarna är Case, säger Urban Lundström

Samuel Lundberg ser en fördel i att samla maskiner i samma storlek hos samma leverantör.

–  När det gäller Takeuchi har vi till exempel ett bra samarbete med leverantören, det underlättar också vid service, om en kund ringer för att fråga om något har alla klart för sig hur just den maskinen fungerar.

Rondellen Maskin var till exempel först att köpa Takeuchis 14-tonnare 2150 tidigare i år och när Leveranstidningen Entreprenad hälsar på i Kinna står den första svensksålda TB225 i verkstaden för att göras redo för uthyrning.

2,5-tonnaren är breddningsbar och passar därför bra där det är ont om utrymme, förklarar Urban Lundström.

–  Det är rätt stor efterfrågan på de mindre maskinerna, den tar sig fram där det är trångt och kan dessutom dras efter en personbil.

Uthyrningen sker från huvudkontoret i Kinna och från den anläggning företaget öppnade i Landvetter 2017.

– Vi hade mycket kunder där  och ville också komma lite närmare Göteborg, säger Samuel Lundberg.

Uthyrningsperioderna är ofta korta, från någon timme till ett par veckor.

– Det är gött med längre perioder, korthyrningar innebär en kostnad med alla administration, service och transporter, säger Samuel Lundberg.

Kunderna behöver ofta maskinen redan ”i morgon”, Rondellen gör sitt bästa för att kunna leverera och kniper det går det nästan alltid att få hjälp av någon uthyrarkollega.

– Det är det jag gillar med hyrbranschen – alla hjälps åt, kommenterar Urban Lundström.

Ena dagen är det du som hjälper konkurrenten, dagen därpå är det konkurrenten som hjälper dig, konstaterar han.

– Låter man andra tjäna pengar brukar man kunna tjäna pengar själv!

Samuel Lundberg lyfter fram vikten av att jobba nära kunden.

–  Vi vill ge kunden rätt maskin, som passar just dem och där vi kan ge bra service så att det funkar på arbetsplatsen – blir det bra för kunden blir det bra för oss.

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.437