23948sdkhjf

Svensk först i Europa med bandschaktarkoloss

GE Maskintjänst i Gällivare blev första företag i Europa att plocka hem Liebherrs PR 776 – en nästan åtta meter lång och 4,3 meter hög bandschaktare på 74 ton.

Sedan lanseringen Bauma 2016 har cirka 30 exemplar av Liebherrs steglöst hydrostatiska bandschaktare PR 776 sålts till användare i Asien, Australien, Sydamerika och Nordamerika. Nu har även Europa fått sin första leverans och det är GE Maskintjänst i Gällivare som tänker använda 74-tonnaren för att höja dammvallarna vid sedimenteringsbassänger vid Bolidens gruva i Aitik

Det här är världens enda bandschaktarmodell i denna storlek som har hydrostatisk drift. För maskinföraren betyder det steglös drivning utan växling. Det är smidigt och maskinen har alltid 100 procents drivkraft, även i sväng. Hydrostatdrivningen höjer effektiviteten och risken för fastkörning vid växling minskar, säger Peder Karlsson, Liebherrs säljare i Västerbotten och Norrbotten.

För den nye ägaren innebär det exempelvis, enligt Liebherr, att den nyinköpta maskinen ensam kan klara sin uppgift i Aitik, ett uppdrag som tidigare krävt mer än en bandschaktare för att klara angivna tidsramar.

PR 776 är 4,3 meter hög, har en schaktbredd på 5,2 meter och är 7,9 meter lång med schaktblad och rivare. I Aitik används 710 millimeter breda larvband och ett drygt två meter högt shaktblad av U-typ, vilket gör att maskinen ska kunna skjuta 23 kubikmeter massor framför sig.

Kraften hämtas från tillverkarens egen 12-cylindriga dieselmotor på drygt 24 liter som levererar 768 hästkrafter. Ett flertal tekniska lösningar ska medverka till en bränsleförbrukning som, enligt Liebherr, är mycket konkurrenskraftig. Exempelvis utlovas att det hydrauliska servotrycket i varje ögonblick baseras på det faktiska kraftbehovet. Om fullt tryck inte krävs vid driften regleras trycket automatiskt.

En inbyggd eco-funktion ingår som standard i företagets samtliga bandschaktare i generation 6. Det gör att maskinföraren kan välja mellan höga prestanda och maximal effektivitet eller sparsammare drifteffektivitet vid lättare eller medelhårt arbete.

Bland nyheterna finns även så kallad proaktiv effektstyrning med minnesfunktion, något som helt enkelt innebär att motoreffekten vid behov ökar automatiskt under en kort period baserat på aktuella krav som känns igen av maskinen.

Sammantaget resulterar det i ett intelligent motorstyrningssystem som utlovas ge ett mer konstant motorvarvtal, ökad effektivitet och minskad bränsleförbrukning.

Även förarmiljön har fått ett lyft. Rymlig förarhytt med luftfjädrad och ventilerad förarstol ska tillsammans med utformning och placering av joysticks och reglage ge en lättkörd maskin med bra överblick. Ett exempel är flerfunktionella joysticks för manövrering av blad och styrning.

Peder Karlsson väljer att även lyfta fram den nya undervagnen.

Den är kraftigt byggd och har fjädring som ger säker och bekväm gång. Servicepunkterna är enkla att komma åt, säger Peder Karlsson.

Den nya generationen bandschaktare från Liebherr har tagits emot väl i Sverige. Liksom övriga modeller tillverkas PR 776 i österrikiska Telfs. Leveranstidningen Entreprenad besökte fabriken härom året. Läs mer här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109