23948sdkhjf

Ägarbyte i Protab

Efter 30 år väljer Protabs grundare och huvudägare Jan Hörnberg att sälja sin andel i företaget med övertagande nu under sommaren.

Efter moget övervägande har jag bestämt mig för att det är rätt tid att sälja. Samtidigt som det känns vemodigt känns det väldigt bra. Vi har arbetat fram en trygg och långsiktig lösning med Protabs bästa i åtanke, lovar Jan Hörnberg.

Protab har valt att primärt fungera som underleverantör till andra tillverkande företag med flera av de stora maskin- och utrustningstillverkarna inom skog, entreprenad som jordbruk bland uppdragsgivarna, exempelvis Cranab, Rototilt, Komatsu Forest och Ålö liksom pumptillverkaren Sulzer.

Företaget sysselsätter ungefär 45 medarbetare och har en uttalad tillväxtstrategi. I dag omsätts runt 100 miljoner kronor i de två anläggningarna i Nordmaling och Vindeln.

– Framtiden är ljus. Flera av våra kunder finns inom industrin för skogs- och jordbruksmaskiner och de har en fortsatt hög tillväxtpotential. De sista åren har kunderna också kommit från andra områden inom industrin.

– Under flera år har vi sett en trend att företag vill tillverka mer på sin hemmamarknad och ta hem underleverantörsjobb från lågkostnadsländer. Man kan göra saker snabbare och säkrare med kortare ledtider och flöden. Allt fler inser att lokalt eller nationellt producerat faktiskt är lönsamt, säger Jan Hörnberg.

Däri ligger en del i förklaringen till att det Vännäsbaserade investeringsbolaget Comby går in som ny majoritetsägare. Combys verksamhet har så här långt främst baserats på fastighetsinvesteringar. Det finns dock ett industriellt arv då bolaget grundades av Nils Byström som tidigare varit vd på Ålö och delägare i Cranab under 1980-talet.

– Investeringen är långsiktig, vi tror mycket på Protab och ser fram emot att äga ett tillverkande företag, det känns som att cirkeln sluts med tanke på historien, säger Combys vd Lena Sjöström.

Det är rätt läge för oss att gå in som ägare och vår ambition är att Protabs verksamhet ska växa och att omsättningen och lönsamheten ska öka.

Nya som delägare är även Protabs vd Jens Johansson med tio procent och företagets ekonomichef Maria Byström via bolaget Mi Amarias. Sedan ett par år finns även Ackra Invest och Partnerinvest bland delägarna.

Det är en spännande ägarförändring och vi får en bra konstellation av ägare. Vår finansiella bas blir ännu starkare och det lägger en god grund för Protabs fortsatta utveckling, säger företagets styrelseordförande Arne Morén.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.344