23948sdkhjf

Gigantiskt markjobb grundar för vindkraft

Anläggningsjobb för närmare en halv miljard kronor lägger grunden för Vattenfalls hittills största landbaserade vindkraftsprojekt i Sverige.

Med en satsning på cirka 3,5 miljarder kronor i södra Lappland fördubblar Vattenfall sin elproduktion från landbaserad vindkraft i Sverige. Den blivande vindkraftparken består av två områden; Blakliden i Åsele kommun med 50 kraftverk och Fäbodberget i Åsele och Lycksele kommuner med 34 kraftverk. Den maximala kapaciteten anges till 353 MW, vilket ska ge en årsproduktion kring 1,1 TWh. Det är, enligt Vattenfall, tillräckligt mycket förnybar energi för att förse 220 000 svenska hem med hushållsel. Det gör anläggningen till Vattenfalls största och en av Sveriges största vindkraftsparker när den tas i drift 2021/22.

Projektet ägs av Vattenfall (30 procent) tillsammans med Vestas och det danska pensionsbolaget PKA som tillsammans står för 70 procent. Vestas levererar turbinerna och redan nu finns ett 20-årigt elleveransavtal med Norsk Hydro som åtagit sig att köpa 60 procent av produktionen

Med Blakliden/Fäbodberget tar vi ett betydande steg i vår strategi att bli fossilfria inom en generation och denna gång gör vi det ihop med starka partners i form av Vestas och PKA, säger Magnus Hall, vd och koncernchef i Vattenfall.

Sandra Grauers Nilsson, chef för Vattenfalls affärsområde Onshore Wind, menar att regionen spelar en viktig roll för Vattenfall både nu och i framtiden. Redan nu drivs exempelvis vattenkraftverk i närheten liksom Stor-Rotliden vindkraftpark som är belägen strax utanför Fredrika, bara några kilometer bort.

Det är viktigt för norra Sverige att stora investeringar hamnar här. Vi har utvecklat de här projekten från första början och haft god hjälp från kommunerna, ansvariga myndigheter, Sveaskog och andra markägare, säger Sandra Grauers Nilsson, chef för affärsområde Onshore Wind på Vattenfall.

En tung aktör i satsningen är Peab som fått i uppdrag att anlägga 6,7 mil ny väg, 5,5 mil kabelschakt och kabelförläggning samt bygga de 84 fundament som ska bära vindkraftverken med en total höjd på 180 meter från mark till rotorbladsspets.

Uppdraget är en totalentreprenad värd cirka 430 miljoner kronor med beräknat färdigställande i slutet av 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094