23948sdkhjf

Lööf attackerade högerextremisterna

3900 personer lyssnade på centerpartiers ledare Annie Lööf 4 juli i Almedalen – En bråkdel av åhörarna var högerextrema som snart nog fick svar på tal av centerledaren.

Annie Lööf drog fler åhörare än de föregående tre partiledarna i Almedalen. Hon var också den som tydligast frontade mot extremhöger och annan extremism då hon beskrev ett Sverige där mörkare tider hotar.

- Det är allvar nu. Vinden som blåser genom Sverige. Som viner över hela västvärlden. Som är ytterst påtaglig i Europa. Den är iskall, sa Annie Lööf och tog upp många exempel på sådant som hänt nyligen. Som attacker mot synagogor i Sverige, den ökande rasismen och det nattsvarta hat som blivit vardag. Hon manade alla att göra motstånd mot hatet och våldet och möttes av en talkör från extremhögern som hon riktade några väl valda korta men hårda ord till.

Ännu närmare stod representanter för ett annat extremhögerparti där unga män hade iklätt sig niqab och svarta särkar för att visa hur de ser på mångkulturen. Kanske var det därför polisbevakningen var extra påtaglig då centerledaren här och tidigare fått motta hot från dem och andra.

- Mina vänner, Vi ska aldrig låta dem lyckas. Det finns inget annat alternativ. Vi måste vinna kampen om värderingarna. Det handlar om vilket land Sverige ska vara. Mot hatet måste vi stå tillsammans, sa Annie Lööf.

Hon deklarerade också med stor tydlighet att hon inte kan tänka sig någon form av samarbete med Sverigedemokraterna efter valet i höst:

- Centerpartiet vill bilda regering tillsammans med Alliansen. Skulle det behövas ökat stöd för att få igenom politiken vill vi söka det över blockgränsen. Men vi kommer aldrig att förhandla med partier som inte står upp för alla människors lika rätt och värde. Vi kommer aldrig att förhandla med Sverigedemokraterna.

Ingenting blev sagt om kollektivtrafiken som inte fick plats i Annie Lööfs starka tal för demokratin och mot mörkrets krafter i Sverige och ute i världen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11