23948sdkhjf

Björklund lyfte liberalismen

2 700 lyssnade på Liberalernas ledare Jan Björklund i Almedalen 3 juli – Han fick en smakstart genom Sveriges seger mot Schweiz i fotbolls-VM alldeles innan.

- Vad gör vi om det går till förlängning och det kanske blir straffläggning som inte är klar klockan sju då jag ska börja tala? Svaret är att det inte hade blivit någon lyckad tillställning här i Almedalen i så fall. För då hade vi inte haft någon publik och inte heller någon talare, sa Jan Björlund innan han övergick till allvaret.

Det blev en återgång till hur Sverige och Europa såg ut för länge sedan då världsdelen var delad av taggtråd men också de nationella gränserna bemannade med nitiska tullare.

Jan Björklund räknade sedan upp allt som blivit bättre sedan Europa utvecklats i demokratisk riktning, bland annat att livslängden ökat, barnadödligheten minskat liksom analfabetismen.

- Det är inte nationalism som har åstadkommit det här. Inte socialism, inte islamism, inte populister på ytterkanterna. Orsaken till denna enorma utveckling är de värderingar som ligger bakom globaliseringen, i vår världsdel Europa är det de gemensamma värderingar som bär upp EU-samarbetet. De värderingarna stavas liberalism, sa Jan Björklund och fortsatte:

- Det är denna liberalism som Sverigedemokraterna nu pekar ut som sin huvudfiende. Jimmie Åkesson skriver i sin bok att han vill inte ha det själlösa samhälle som socialliberalerna har skapat. SD bekämpar det. Jimmie Åkessons ideologi är istället en av liberalismens största motsatser: nationalismen.

Han var också ytterst tydlig med att bedyra att Liberalerna vill se en Alliansregering, trots de problem som finns i form av motsättningar mellan dess fyra partier där det varit en aning oklart om huruvida Sverigedemokraterna kan tänkas spela en nyckelroll nu när det partiet kan bli det näst största av riksdagspartierna.

- Låt mig därför vara mycket tydlig om Liberalernas position. Vi kommer att jobba dygnet runt för att Sverige ska få en alliansregering med ett starkare Liberalerna. Men Liberalerna kommer inte att förhandla med Sverigedemokraterna, sa Jan Björlkund.

Kollektivtrafiken fick däremot ingen plats i Jan Björklunds tal, inget i övrigt om transportpolitik eller annat som skulle vara viktigt för branschen att höra. Risken finns att övriga partiledare också hoppar kollektivtrafiken när så många andra tunga valfrågor ska behandlas.

RT-Forum kommer att syna detta och göra en summering när politikerveckan i Almedalen har avslutats.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078