23948sdkhjf

”Det blev alldeles kolsvart i luften”

Den senaste tidens torka har som bekant lett till ett stort antal skogsbränder runt om i landet. Skog Supply var med vid ett eftersläckningsarbete i Gesebol i Bollebygds kommun.
Det var i lördags som larmet inkom till räddningstjänsten om en brand i Gesebol, efter att en pilot uppräckt den när han flög över området och slog larm.

Räddningstjänsten kunde sedan snabbt få tre släckbilar och två tankbilar till platsen.

De tog sig an branden från två olika håll för att få den att sluta brinna, men eftersom det är så torrt i marken tog eftersläckningsarbetet tid.

När Skogs Supply kom till platsen under söndagen pågick det fortfarande.

– Branden är omringad och under kontroll, sa Mats Hermansson, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund, och fortsatte:

– Det var aldrig risk för att branden skulle antända några byggnader och ingen har skadats, men vi måste se till att branden inte sprider sig och har hållit på med eftersläckningsarbetet hela natten.

20-årig ungskog
Området som brann var på en gånger två kilometer, cirka sju till åtta hektar. Markägarna Åsa Olausson och Sten Olof Olausson känner stor bedrövelse över att deras 20-åriga ungskog brunnit upp.

Redan i fredagskväll kände de brandrök då de satt ute i trädgården och de misstänker därför att branden kan ha startat då.

– Men det var inte förrän på lördagen som en granne ringde och sa ”skogen brinner”, som vi såg brandröken över skogen. Det blev alldeles kolsvart i luften, sa Sten Olof Olausson.

Skogen har funnits i släktens ägo sedan 1700-talet. Det är hittills inte fastställt hur branden uppkom och chocken det innebär att se sitt livsverk brinna upp går naturligtvis inte att förklara eller att förstå för den som inte upplevt det själv.

Värdet på skogen har makarna svårt att bedöma i dagsläget, men de hoppas att de har en försäkring som kommer att täcka det mesta av kostnaderna.

Försäkringar blir väldigt viktiga vid dylika katastrofer och ett par grannar som också är skogsägare kom förbi och talade en stund om hur viktigt det är att se över sitt försäkringsskydd.

– Jag kunde inte sova i natt, låg vaken och var orolig, även om det inte var i min skog det brunnit. Det första jag gjorde i dag var att se efter om brand ingick i min försäkring, sa en av grannarna.

Tur i oturen
Sten Olof Olausson tog med Skog Supply in i skogen där eftersläckningsarbetet pågick. Där fanns brandmän från två kårer som använde vatten från en intilliggande sjö till sina slangar.

– Jag var med och hjälpte räddningstjänsten att bära slangar i går. Det är i alla fall tur i oturen att sjön ligger så nära så att vi kunnat ta vatten därifrån, sa Sten Olov Olausson.

När Skog Supply på måndagen talar med Mauri Sköld, räddningsledare vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund berättar han att eftersläckningsarbetet kommer att avslutas under dagen.

– Vi kommer att avsluta och ta hem slangarna i dag. Sedan har markägaren fortsatt skyldighet att bevaka området.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078