23948sdkhjf

Cramo starkare på moduler

Cramo stärker sin position på den nordiska modulmarknaden genom förvärv av Nordic Modular Group.

I och med förvärvet av Nordic Modular Group kompletterar Cramo sin modulverksamhet med egen utveckling och produktion av moduler.

Förvärvet är helt i linje med vår strategi ”Shape and Share” och kommer att stärka våra ambitioner att växa lönsamt. NMG är ett idealt komplement till vår nuvarande modulverksamhet då vi stärker vår konkurrenskraft i Norden och skapar en plattform för fortsatt internationell expansion, säger föregets vd och koncernchef Leif Gustafsson.

Förvärvet tillför kompetens inom utveckling och produktionskapacitet. Därmed förväntas de strategiska alternativen för Cramo affärsverksamhet att breddas. Till detta expanderas vår affärsmodell och vi skapar förutsättningar att utveckla nya produkter och lösningar.

NMG har sedan starten 1956 utvecklats till en väletablerad leverantör på den nordiska modulmarknaden, om än med Sverige som huvudmarknad. Företaget sysselsätter 230 personer och redovisade för 2017 en omsättning på 779 miljoner kronor och ett resultat EBITA på 160 miljoner kronor. 2018 har börjat ännu bättre med en försäljning som ökat med 26 procent under årets första kvartalet jämfört med samma period 2017.

Kunderna består huvudsakligen av kommuner, landsting och privata företag med primärt fokus på lokaler för skolor, förskolor, äldreomsorgslösningar och kontor. Företaget utvecklar, tillverkar, säljer och hyr ut flyttbara lokaler genom sina tre dotterbolag Temporent, Nordic Modular Leasing och Flexator.

Temporent har en flotta bestående av cirka 6 500 moduler, vilka främst hyrs ut till kommuner och stora privata företag. Nordic Modular Leasing hyr ut moduler med primärt fokus på långtidskontrakt. Flexator designar, tillverkar och säljer modullösningar baserade på standardiserade byggsystem för allt från byggbodar till mer avancerade lösningar.

Detta är en utmärkt möjlighet att kombinera NMG:s verksamhet med ett annat väletablerat företag på modulmarknaden med kapacitet att lyfta modulverksamheten till nästa nivå. Jag är övertygad om att företaget har hittat en ny bra ägare i Cramo som kommer att fortsätta utveckla och växa företaget tillsammans med NMG:s medarbetare”, säger Henrik Jonsson, vd för Nalka Invest, som är moderbolag till den nuvarande huvudägaren Strukturfonden HC11.

Köpeskillingen uppgår till cirka 2,725 miljarder svenska kronor. Delar av finansieringen utgörs av konvertibler som under vissa villkor kan ligga till grund för återinvesteringar i Cramos modulverksamhet, något som Nalka Invest tycks vara klart intresserat av.

Cramo presenterade i slutet av 2017 planer på att redan i år undersöka och initera en process för en potentiell separation och särnotering för affärsområdet Modular space (Cramo Adapteo).

Utvärderingen av olika strategiska alternativ pågår och fortsätter under 2018, säger Leif Gustafsson

Förvärvet kräver godkännande från Konkurrensverket, vilket kan ske i slutet av 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.406