23948sdkhjf

Bakslag för Dignitana

Amerikanska läkarförbundet kommer inte att ge bolagets kylningsteknik en egen kod vilket skulle förenklat patienternas dialog med försäkringsbolagen om ersättning.

Skalpkylningsbolaget Dignitana får avslag på sin ansökan till det amerikanska läkarförbundet AMA om en unik så kallad CPT-kod, current procedural terminology kod. Syftet med ansökan var att förenkla processen för patienten i dennes dialog med försäkringsbolag om ersättning för både cytostatikabehandlingen och kylning av hårbotten.

Försäkringsskydd för hårbottenkylning är ännu inte standardiserat i USA. De patienter som använder sig av bolagets teknik Dignicap erhåller idag ersättning från försäkringsbolagen för cancerbehandlingskostnaden inklusive kostnaderna för kylning av hårbotten sedan 2015 då tekniken blev godkänd av FDA. Nu har läkarförbundet AMA meddelat att de inte avser att införa en unik CPT-kod.

– Även om vi är besvikna över resultatet av vår ansökan om att upprätta en ny CPT-kod för kylning av hårbotten som en del av cytostatikabehandlingen så respekterar vi AMAs beslut. Vi kommer fortsätta att tillhandahålla nödvändig dokumentation och data som efterfrågas för att hjälpa till med framtida bedömningar. Beslutet förändrar inte patienternas ökande efterfrågan på kylning av hårbotten, kommenterar William Cronin, vd Dignitana, beslutet.

Dignitana är tillhandahåller medicintekniska system för kylning av hårbotten vid cytostatikabehandling mot tumörcancer för att motverka håravfall. Bolagets system Dignicap var det första medicintekniska systemet för kylning av hårbotten att erhålla FDA godkännande. 2015 erhöll DigniCap FDA godkännande för bröstcancerbehandling och 2017 utökades FDA godkännandet till att även omfatta andra typer av tumörcancer.

– Vi är fortsatt engagerade i att arbeta för att alla cancerpatienter ska få tillgången till denna värdefulla behandlings-metod på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt. En unik CTP-kod hade inneburit en förenkling av ersättningsprocessen för alla berörda parter. Det hade också inneburit att den standardiserade behandlingsplanen för cancerbehandling av tumörcancer utökades till att inkludera kylning av hårbotten vilket ger cancerpatienten ökad livskvalitet då bieffekten håravfall av cytostatikabehandling kan undvikas eller kraftigt reduceras, forsätter William Cronin.

The American medical association, AMA, är den största läkarföreningen i USA. De ger ut den välkända tidskriften The journal of the American medical association, JAMA. Föreningen publicerar löpande en lista över standardiserade behandlingsmetoder för olika sjukdomar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062