Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

| Av Niklas Kallin Thander | Food Supply SE | Tipsa redaktionen

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 restauranginspektioner genomföras i landet – blodiga hamburgare är i fokus.

I och med det senaste decenniets burgartrend har nya vanor också smugit fram. Allt oftare beställs hamburgare i stekgraderna rare eller medium rare – något som gör att det ringer varningsklockor hos Livsmedelsverket.

Därför drar man nu igång ett nytt kontrollprojekt, som omfattar cirka 500 inspektioner i landet.

Det är kommunernas livsmedelskontroll som ska ge sig ut bland restauranger som serverar rätter med ogenomstekt malet kött, medan Livsmedelsverket kontrollerar kötthanteringsanläggningar som levererar färdigmald färs eller färdiga hamburgare till restauranger.

Restaurangerna ska göra rätt
Genom insatsen hoppas man öka kunskapen kring riskerna att få i sig tarmbakterien Ehec, något som kan hända vid konsumtion av understekta burgare som hanterats på fel sätt.

Läs också: Giftäggsskandalen är över i Sverige

Målet är både att livsmedelskontrollen ska bli bättre på att kontrollera och att restaurangerna ska göra rätt.

– Vi vill ta reda på hur bra restauranger och köttproducenter är på att hantera hamburgare som ska ätas ogenomstekta. Det är viktigt både för att skydda konsumenterna och för att utföra kontrollen på ett effektivt sätt, säger Ulrika Andersson, statsinspektör vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Kärntemperatur på 70 grader
Risken med färs är att bakterierna blandas in i köttet vid malning, vilket gör att det inte räcker med ytlig stekning som vid en köttbit.

Läs också: Därför kommer inte Max att börsnoteras

För att hamburgare ska vara genomstekta krävs enligt Livsmedelsverkets riktlinjer en kärntemperatur på cirka 70 grader. Vanligtvis brukar stekgraderna för hamburgare ligga på 45-50 grader för rare, 50-55 grader för medium rare och runt 55-60 grader för medium.

Samtidigt har man hos myndigheten bara fått in ett fåtal rapporterade utbrott där konsumenter smittats av hamburgare som avsiktligt serverats i stekgrader under 70 grader.

På flera håll i landet har restauranger och kommuner varit oense i frågan om genomstekta burgare– bland annat i Göteborg där restaurangen Burgerssons blev ett uppmärksammat fall efter att ha hamnat i luven med kommunen.

Kontrollprojektet beräknas vara klart i december 2018 och erfarenheterna kommer att användas för att förbättra livsmedelskontrollen.


Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

De kan få Nobelpriset

Genom analyser av en stor mängd data förutspår analysföretaget Clarivate analytics varje varje år vilka som ska tilldelas årens Nobelpris. Tre forskare pekas ut som tänkbara till priset i fysiologi eller medicin.

Peggy Rothe från Leesman till Facility Nordic-dagen

Roboten fixar käket – med precision

Nööjd är nöjd

Drop in om lokalvårdaren som ville upp och lyckades

Går från Coor till Newsec

Nyhetsbrev

Leksaksjätten köper in sig i 3d-verksamhet

Granskning av preventivmedels-app klar

Lagom stor multiplog

Siljum Mekan presenterar ännu en multiplog – 4 000 X-line ska passa maskiner i storleken L50- L60.

Rapsolja sänker utsläppen

Byggsektorn bland de bättre inom kompetensutveckling

Bygg- och fastighetssektorn hör till de bättre vad gäller kompetensutveckling bland privatanställda tjänstemän.

Ett ökat utflöde med nästan 50 %

Svenska företag investerar utomlands som aldrig förr.

ECJ ropar något för högt

Enligt European Cleaning Journal visar en svensk forskningsstudie att lokalvårdare är en av de yrkesgrupper som kan ha ökad risk att få MS (multipel skleros). Detta är dock något som studiens försteförfattare Dr Anna Hedström förnekar.

Skoogs fixar bränsle till gruvverksamhet

Kompakt arm på ny klippare

Ystamaskiner kommer att premiärvisa nya Spearhead Twiga Kompakt 360 på Elmia Lantbruk.

Miljonregn till Stadsmiljöavtal

Trafikverket fördelar 825 miljoner kronor till cykel- och kollektivtrafik via 12 nya stadsmiljöavtal - avtalen ska borga för hållbart resande i framtiden men de har också kritiserats av bland andra bussbranschen.

Samarbete för smartare användande av elnätet

Plus

EU-kritik mot Alstom-Siemens

Den planerade jättefusionen mellan Alstom och Siemens har stött på patrull i EU – men Alstoms vd Henri Poupart-Lafarge säger att planerna på ett samgående fortsätter som vanligt.

Tre som kan bli Årets Städföretag

Sydafrikansk gruva satsar svenskt

Sabic släpper tekniska plaster till Clariant

Möjliggör för Clariant att etablera ett nytt bolag.

Ny metod ger säker diagnos för Alzheimer 

Tåligare plogar

En ny svepform ska få snön att rulla bättre i Drivex nya plogar som dessutom fått smalare spetsfunktion och fjädrade skärhållare.

Total släpper fabriker till Ineos

Ica lanserar designerkasse

AR och VR blir snart vardagsmat

Ny chans att lyssna till Jesper Low

Tips för att bli en bättre ledare

Toppchefen på Ica berättar om könsbytet

Lämnar Göteborg för Arendal

Miljösatsning ger resultat

Först ut på Facility Nordic-dagen

Drop in-seminarie: Dags att städa upp i patriarkatet

Stärker sin position i Nordamerika

Praktikertjänst värvar från Capio

Gruvdäck ska stå pall

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.122