23948sdkhjf

Fortsatt het maskinmarknad

Gott om jobb för maskinentreprenörerna - svårare att hitta rätt kompetens.

De svenska maskinentreprenörerna ser ljust på framtiden. Maskinentreprenörernas konjunkturbarometer – Meko – visar fulla orderböcker och fortsatt behov av maskininvesteringar. Baksidan är personalbrist och svårigheter att hitta rätt kompetens.

Midsommar-Meko är trevlig läsning för de svenska maskinentreprenörerna. Trots att branschen gick för högtryck redan under hösten 2017 så har trenden stärkts under det senaste halvåret. Orderböckerna beskrivs som fulla och behovet av investeringar i nya maskiner som stort. Detta trots att maskinentreprenörernas investeringar i maskiner har ökat i tre år i rad.

Det är lite överraskande för mig att det fortsatt går så bra. När förra Meko-undersökningen kom så kändes det som att toppen var nådd. Vi har också sett att byggentreprenörerna har fått en ganska kraftig inbromsning inom bostadsbyggandet, men för maskinentreprenörer har det ännu inte kommit någon rekyl. Meko visar till och med att trenden fortsatt under våren, säger Maskinentreprenörernas vd Hampe Mobärg.

Såväl maskinentreprenörer saom deras leverantörer ser den närmaste framtiden an med stor tillförsikt. Stämningen är god och förväntningarna höga. Trots att optimismen var stor vid de båda senaste mätningarna för tolv respektive sex månader sedan visar rapporten att optimismen vuxit ytterligare.

Visserligen väntas både arbetsvolym och beläggningsgrad falla tillbaka det närmaste halvåret, men nedgången är styrd av säsongen och förväntningarna är att nivån kommer att stanna kvar på en nivå som är högre än under förra året – som var ett mycket bra år.

Inte ens det förväntade minskade bostadsbyggandet påverkar bedömningen i någon större utsträckning.

Analysföretaget Industrifakta, som gör Meko åt Maskinentreprenörerna, konstaterar att byggandet i Sverige visserligen halkar efter de andra länderna i Norden, men att samma trend inte kan avläsas vad gäller maskinentreprenörerna.

Behovet av infrastrukturinvesteringar i Sverige är fortsatt mycket stort, och det väger i viss mån upp nedgången i bostadsbyggandet. Även om det är en nedgång så kommer produktionsnivåerna att ligga kvar på en historiskt hög nivå, och det ökar efterfrågan på gator, vägar och annan infrastruktur, säger Industrifaktas projektledare Magnus Johansson.

Även gruvnäringens återhämtning gynnar utvecklingen. Ökad efterfrågan på både metall och mineral driver priserna i en för leverantörerna positiv riktning och kan i sin tur leda till ett ökat behov av maskiner i gruvor och stenbrott. Rapporten lyfter bland annat fram att SCB:s prognos är att bygg- och anläggningsinvesteringarna blir 30 procent högre nästa år inom stål- och metallverk.

Viss reservation måste ändå göras på grund av de amerikanska skyddstullar som riskerar att kasta in världen i ett förödande handelskrig. Men det finns också en mer närliggande baksida.

Utmaningarna för maskinentreprenörer återfinns i kompetensförsörjningen samt finansiering på kommunal- och riksnivå, säger Magnus Johansson.

Enligt rapporten har 95 procent av företagen svårt att hitta rätt maskinförare. Nu börjar det även ta slut på tjänstemän. 88 procent har svårt att hitta personal ur den kategorin. 87 procent har problem att hitta personal i ledningsfunktion. Inget talar för att problemet kommer att minska i närtid, tvärtom pekar det mesta på att rekryteringen till branschen blir maskinentreprenörernas största utmaning det kommande halvåret.

Hampe Mobärg sticker inte under stol med att det trots alla ljusa signaler finns inslag av oro i branschen, inte minst på grund av rekryteringsproblematiken. Visst finns arbetskraft tillgänglig, det som saknas är arbetskraft med rätt kompetens.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063