23948sdkhjf

Allt värre bostadsbrist

Glappet mellan behovet av bostäder och det faktiska nybyggandet bli allt större, enligt Boverket.

Fram till år 2020 behöver vi bygga 90 000 nya bostäder varje år, enligt Boverkets senaste prognos. Det är avsevärt fler än de 56 000 nya bostäder som Boverket förutspår kommer att byggas såväl i år som under 2019.

243 kommuner har underskott på bostäder, enligt Boverkets senaste bostadsmarknadsenkät. På tre års sikt bedömer 97 procent av kommunerna att det behövs fler bostäder, men behovet är akut. Boverket har i flera år betonat vikten av att öka bostadsbyggandet eftersom ett redan uppdämt behov av främst mindre bostäder förvärrats av en befolkningsökning som skett snabbare än förväntat.

Nybyggandet har dock inte på långa vägar nått upp till den nivå Boverket efterlyst och sedan amorteringskraven skärpts har nybyggnadstakten sjunkit märkbart. Glappet mellan faktiskt byggande och behov blir därmed allt större.

För många grupper finns det fortfarande ett stort behov av bostäder, till exempel för äldre och unga som efterfrågar bostäder till skäliga priser. Bostäder är viktiga för tillväxt, arbetsmarknad och för att ungdomar ska kunna flytta hemifrån, säger Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren.

Boverkets senaste prognos är att det behöver byggas 90 000 bostäder varje år fram till 2020 för att täcka behovet, för att sen avta till 50 000 per år fram till 2025.

Vi behöver bygga motsvarande ett drygt Linköping eller ett knappt Uppsala på kort sikt. Konsekvensen blir annars att vi får dras med underskott en lång tid framöver, säger Boverkets bostadsmarknadsanalytiker Bengt J Eriksson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078