23948sdkhjf

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.
Portello, Vira blåtira, Loranga – Vasa bryggeri sitter på tillverkningen av en del klassiska läskvarumärken och har genom detta satsat på att bli kända som "nostalgibryggeriet".

Ett annat varumärke man suttit på sedan millennieskiftet är Sundsvalls öl, som inte producerats sedan 1970-talet.

Nu ser ägarna att det är dags att börja producera ölet igen, något som gör att Vasa för första gången ger sig in på ölmarknaden.

Det innebär också att man satsar på ett lokalt märke, eftersom man är baserade i Njurunda, söder om Sundsvall.

– Det är en högtidlig känsla att nu även kunna erbjuda öl i vårt sortiment. Och inte vilken öl som helst, Sundsvalls öl som verkligen är en nostalgisk klassiker av rang här i Sundsvall. Det passar in perfekt i vårt nostalgikoncept av drycker, säger Niclas Nilsson, vd för Vasa bryggeri, i ett pressmeddelande.

Krönleins producerar till en början
En utmaning inför starten har bland annat varit att få till samma smak som originalet, något som bryggeriet säger inneburit "många smaktester och detektivarbete".

En annan är själva produktionen – Vasa har undersökt möjligheterna att tillverka i egna lokaler eller hos lokala mikrobryggerier, men valet föll istället på Halmstadsbryggeriet Krönleins.

Enligt Vasa beror det dels på produktionskapaciteten och möjligheten att snabbt kunna lansera produkten, men också för att det Halmstadsbaserade bryggeriet kan pastörisera ölet för längre hållbarhet.

Produktion på hemmaplan
Planen är dock att man själva ska kunna brygga och tappa ölet på hemmaplan i framtiden.

– Vi ser fram emot att inom en snar framtid själva hålla med ölbryggningen i våra lokaler i Njurunda, säger Niclas Nilsson i en kommentar.

Ölet blir ekologiskt och kommer i tre varianter (både lägre och lite högre alkoholhalter) med start i veckan. Först ut blir restauranger och butiker i Sundsvalls-området, och produkten planeras även gå in i Systembolagets beställningssortiment senare i sommar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078