23948sdkhjf

Skåne satsar miljoner på klinisk forskning

Skånes universitetssjukhus delar ut 22,3 miljoner kronor till klinisk forskning. Forskningsbidragen kan sökas av forskare på SUS, Laboratoriemedicin Skåne samt Psykiatri Skåne.

SUS delar årligen ut pengar från donationer och stiftelser till klinisk forskning. Forskningsbidragen kan sökas av forskare på SUS, Laboratoriemedicin Skåne samt Psykiatri Skåne, verksamma i Malmö eller Lund. I år tilldelas 155 forskare av 255 sökande forskningsbidrag på mellan 80 000 till 260 000 kronor.

– Jag är väldigt glad för att vi i år i princip kan dela ut lika mycket forskningsbidrag som förra året vilket var ett rekordår. Att stärka forskningen är avgörande för oss som universitetssjukhus och kommer på sikt att leda till bättre behandling och vård för våra patienter, säger Björn Eriksson, förvaltningschef på Skånes universitetssjukhus.

Generösa gåvor och testamenterade pengar från privatpersoner till SUS gör att utdelningen kan bli så omfattande, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande. Årets urval har genomförts av elva professorer med stöd av Vetenskapsrådets granskningskriterier. Bedömningsgrunderna har utgått från klinisk patientnära forskning, innovationspotential och samhällsnytta. Nytt för i år är att prioriteringskommittén valt att satsa på yngre forskare, disputerade inom fem år, och vårdvetenskaplig forskning.

Ingemar Petersson, forskningschef på SUS, har i samråd med Kristina Åkesson, prodekan på Medicinska fakulteten på Lunds universitet, identifierat fem av forskarna som så kallades rising stars inom sina specialiteter:

  • Specialistläkaren Emma Niméus, Cancer
  • Överläkaren Annelie Carlsson, Diabetes
  • Sjuksköterskan Annika Malmborg Kisch, Vårdvetenskap
  • ST-läkaren Alexandru Schiopu, Hjärt- kärlsjukdomar
  • Överläkaren Meliha Kapetanovic, Reumatologi
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.072