23948sdkhjf

Vässad maskinförarutbildning i Skellefteå

Den utbildning av maskinförare som bedrivs vid Anderstorpsgymnaseiet i Skellefteå vässas i höst genom ett samarbete med ME-skolan.

I höst inleder Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå utbildning av framtidens maskinförare i nära samarbete med ME-Skolan som utvecklats inom ramen för Maskinentreprenörerna, bransch- och arbetsgivarförbund för maskinentreprenörer. Inriktningen beskrivs helt enkelt som anläggningsfordon inom bygg- och anläggningsprogrammet.

– Efterfrågan på anläggningsförare är just nu väldigt stor. Vi ser samarbetet med ME-skolan som en möjlighet att ytterligare förbättra kvalitén på vår utbildning, säger Anderstorpsgymnasiets rektor Johanna Smitt.

– Eleverna blir väl förberedda för arbetslivet i nära samarbete med branschen. Skellefteå kommun kvarstår som huvudman och ansvarar för utbildningens gymnasiegemensamma ämnen. Vi kan då erbjuda våra elever det bästa av två världar.

Utbildningen är inte ny för Skellefteå. Den har bedrivits i traditionell kommunal regi under flera år. Det nya är att den i fortsättningen drivs i betydligt närmare samarbete med branschen.

– Vi känner det som ett fint förtroende att få ta vid och fortsätta utveckla denna utbildning för framtiden tillsammans med kommunen och branschen. Efterfrågan på kunniga maskinförare är rekordhög och vi hoppas kunna attrahera både tjejer och killar till ett mycket intressant yrke som är i stark utveckling säger Jonas Thorstenson på ME-skolan.

Behovet av maskinförare är stort av flera skäl. Dels går byggbranschen fortfarande på högvarv med många pågående och aviserade bygg- och infrastrukturprojekt, dels är vi mitt inne i ett generationsskifte med stora grupper på väg in i pension. Enligt Maskinentreprenörerna kan de flesta elever efter avslutad maskinförarutbildning räkna med jobb så snart utbildningen avslutats.

ME-skolans utbildningscenter finns för närvarande på sju orter. Primärt bedrivs maskinförarutbildning inom bygg- och anläggningsprogrammet och genom den kommunala vuxenutbildningen. Därutöver bedrivs företagsanpassade kurser inom de flesta områden för de som arbetar i branschen, liksom kompetensprov eller komplettering av yrkesbevis. Målsättningen är att det ska finnas ME-utbildningscenter etablerade på närmare tolv orter runt om i Sverige inom två år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078