23948sdkhjf

Kvinnliga städare har svårast att få heltid

Dubbelt så många städare arbetade deltid under 2017 jämfört med arbetsmarknaden som helhet. Och de som jobbade allra mest deltid var kvinnliga städare.

Tidningen Fastighetsfolket har sammanställt siffror från Statistiska centralbyråns senaste arbetskraftsundersökning och för städbranschen är det dystra fakta. 

På arbetsmarknaden som helhet minskade deltidsarbetet med 1 procentenhet mellan 2014 och 2017. I städbranschen ökade i stället deltidsarbetet med 4 procentenheter under samma period.

För kvinnliga städare ser det värst ut. Under 2017 arbetade 53 procent av alla kvinnliga städare deltid, 2014 var det 46 procent, en ökning med hela 7 procentenheter.

Av de manliga städarna arbetade 31 procent deltid 2014 och exakt lika stor andel 2017. För männan ökade alltså inte deltidsarbetet.

En tung anledning till att just städbranschen har så många deltidsarbetande torde vara att kontraktstiderna för upphandlade städtjänster kortats rejält under senare år. Samt att leverantörer som förlorar ett stort uppdrag ofta sitter med övertalig personal. Att just kvinnliga städare är mest drabbade är dock svårare att se anledningen till.

Fastighetsanställdas förbunds avtalsansvariga ombudsman Ewa Edström, säger till Fastighetsfolket att det eventuellt kan bero på att städyrket ofta är ett genomgångsyrke och att män kanske söker sig vidare på ett tidigare stadium, i stället för att bli kvar med en deltid.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094