23948sdkhjf

Enkät om arbetsmiljön – bra start

Nu finns Prevents anonyma arbetsmiljöenkät i en ny och förbättrad version.

Arbetsmiljölagen kräver att alla arbetsgivare undersöker hur de anställda upplever arbetsmiljön. Att skicka ut en anonym enkät där var och en får tycka till är ett första steg, skriver Prevent i ett pressmeddelande.

Prevent har en sådan ankät som anställda kan fylla i anonymt och den har rönt uppskattning. Nu har den förbättrats ytterligare och den nya versionen går att på www.prevent.se/osaenkaten.

Prevents projektledare Frida Fossland säger att enkäten är helt kostnadsfri.

− Förutom det är vår enkät också mycket uppskattad för att den är lätt att använda både för chefer och medarbetare, säger hon.

För att garantera anonymiteten måste minst sex anställda i ett företag fyllt i enkäten anonymt på datorn eller mobilen. Därefter skickas en automatisk sammanställning till chefen, som tydligt kan se vilka områden som fungerar bäst och vilka som behöver förbättras.

Om färre än sex anställda fyller i enkäten fungerar inte anonymiteten. I de fallen uppmanar Prevent företagen att i stället sitta ner med personalen i arbetsgrupper och diskutera frågorna tillsammans.

− När man kommit fram till vilka områden som behöver förbättras ska man åtgärda dem. Även det är arbetsgivarens skyldighet. I anslutning till enkäten finns tips och råd om hur man kan komma igång med förbättringarna, säger Frida Fossland.

Enkäten kallas OSA-enkäten, vilket är en förkortning för organisatorisk och social arbetsmiljö. De handlar om hur arbetet är organiserat och hur det sociala samspelet på jobbet fungerar. För två år sedan kom Arbetsmiljöverket med nya föreskrifter om OSA, och enkäten matchar de områden som tas upp där. Därför är enkäten ett bra sätt att undersöka att föreskrifterna följs.

Här är exempel på påståenden i enkäten — värdet anges på en skala:

-        Min arbetsbelastning är acceptabel.

-        Min chef ingriper om jag har allt för mycket att göra.

-        Mina kollegor bemöter mig med respekt.

-        Jag har en positiv känsla när jag kommer till jobbet.

-        Mitt arbete är fritt från störande konflikter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109