23948sdkhjf

Skåne-Alliansen attackerar Eneroth

Det är kaos i den skånska tågtrafiken – Därför riktar sig Allianspartierna i regionen direkt till infrastrukturministern med krav på omedelbar bättring.

Ledande Alliansföreträdare från samtliga 33 kommuner i Skåne har skickat ett brev till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) med anledning av de senaste veckornas kaos i skånsk tågtrafik.

Försenade, inställda och till och med evakuerade tåg har blivit vardag för de skånska resenärerna. Vi har varnat för den eskalerande situationen i skånsk infrastruktur tidigare och nu har situationen nått nya värre proportioner. Det är inte bara opålitligt att resa med tåg - det har blivit otryggt, säger Christer Wallin (M) oppositionsråd Lund.

Tillsammans uppmanar Alliansen i Skåne regeringen att akut tillsätta en kriskommission för infrastrukturen i Sverige, samt att göra en regeländring som möjliggör förskottering av medel för tidigareläggande av järnvägsunderhåll och nyinvesteringar i den regionala infrastrukturen.

Regeringen lägger kraft på att försvåra alternativ till tåg, som flyg och dieselbilar, samtidigt som man låter tågkaoset fortsätta på flera håll landet. Det är helt oförståeligt och faktiskt respektlöst mot människors vardag, säger Torkild Strandberg (L) kommunalråd Landskrona.

Kaoset i tågtrafiken är en återkommande bromskloss för Skånes höga ambitioner om tillväxt, flexiblare arbetsmarknad och bättre miljö. Skåne behöver en tågtrafik som fungerar och det omedelbart, säger Niklas Larsson (C) oppositionsråd Osby.

Orsaken till tågkaoset i Skåne är eftersatt underhåll som leder till elfel och strömförsörjningsproblem. Eftersom järnvägens underhåll och utbyggnad är en statlig angelägenhet är det i huvudsak staten som fallerar i sina åtaganden och måste ta sitt ansvar.

Det eftersatta underhållet av de svenska järnvägarna och otillräckliga nyinvesteringar slår hårt mot människors vardagspussel. Den rådande situationen är ohållbar. Vi måste nu tillsammans ta ett krafttag för att vända utvecklingen, säger Lars Thunberg (KD) kommunalråd Helsingborg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078