23948sdkhjf

”Det är slöseriet som ska ner, inte priset”

Glöm långsiktiga avtal - snabba affärer på digitala marknadsplatser kan öka lönsamheten i en bransch som halkat efter hävdar Loop Rocks Carl Zide.

Norrtälje. Loop Rocks affärside går ut på att matcha utbud och efterfrågan när det gäller återanvändning och försäljning av stenmaterial, jord och andra fyllnadsmassor.

Tjänsten – en digital marknadsplats och app – lanserades för två år sedan och skapades i princip ur intet, förklarar Carl Zide, operationellt ansvarig för Loop Rocks.

Vi har inte kunnat kopiera någon, vi har fått skapa verktygen helt själva och utveckla tjänsten tillsammans med partners och användare.

Det har saknats förebilder inom byggsektorn, Loop Rocks har dock funnit riklig inspiration i andra branscher och sneglat på IT-bolag som Facebook, Tinder och Google.

Vi har också sett på logistikbranschen med deras optimerade rutter, just-in-time leveranser och agila beteende, de ligger långt före stenbranschen, säger Carl Zide.

Även asfaltbranschen har kommit långt anser han.

90 procent av asfalten återvinns, de måste i och för sig inte kontrollera materialet lika noggrant, men vi har en del att lära där.

Loop Rocks har i dag 11 500 användare.

Vi har en hyfsat bra räckvidd, framförallt i Stockholm där vi har cirka hälften av våra användare, täckningen är bra även i Göteborg och Skåne.

Nyttan är kanske störst just i storstäderna, förklarar han.

Där blir det en marknadsplats för återanvändning, återvinning och nytt material, där kan vi få till just-in-timeflöden helst utan att materialet måste passera en terminal.

Nyttan finns dock även på landsbygden, tillägger han.

Det finns enormt mycket att vinna på ett effektivare flöde – bara att öka fyllnadsgraden i bilarna från 43 till kanske 55 procent ökar inkomsterna och sänker kostnaderna enormt.

För att nå dithän krävs en öppnare marknad där man inte längre binder upp sig i stora ramavtal, i stället kan man använda digitala marknadsplatser för att sluta bättre och snabbare avtal, föreslår Carl Zide.

– I en tid av snabb förändring måste man vara öppen för nya samarbeten och allianser – dagens kunder kan bli konkurrenter i framtiden och dagens konkurrenter kan bli samarbetspartners i framtiden.

Det finns i dag cirka 1 600 täkter och 1 000 återvinningscentraler, att ha koll på samtliga är omöjligt och enligt Carl Zide kan en tjänst som Loop Rocks bistå med den nödvändiga överblicken – var finns materialet, vilken kvalitet håller det och vad kostar det?

Genom att vara på hugget får man den bästa möjliga lösningen både när det gäller material och när det gäller transporter.

Byggjättarna har förstås redan hela avdelningar som ägnar sig åt detta.

– Men vår app är smidigare, och för mindre transportbolag, entreprenörer och byggbolag är det en ekonomisk fördel att bli av med massor eller att återanvända i stället för att köpa nytt, det kan skapa vinstmarginaler för en liten entreprenör.

Han uppger att 85 procent av byggföretagen är just små eller mellanstora, de måste dessutom vara på tårna för att stå sig i konkurrensen.

De mindre täkterna saknar ofta marknadsföringsmöjligheter, de har kanske inte ens säljare och behöver synas, för att få nya kunder men även för att nå sina gamla kunder.

Större företag har andra förutsättningar, de hanterar större volymer och har ofta specialister som sköter masshantering och återvinning.

Men vi kan hjälpa dem också, deras system är ofta rätt primitiva, vi kan också minska deras byråkrati och göra dem mer agila.

Somliga befarar att appen innebär att priset dalar. Enligt Carl Zide är farhågan inte befogad.

Vår ambition är snarare att höja priserna, säljaren ska kunna dela nyttan med kunden så att lönsamheten ökar för båda.

Slutpriset till kund kan till och med bli detsamma eller lägre även om prislappen på materialet höjs, om kostnaderna för till exempel transporter minskar, förklarar han.

– Det är slöseriet som ska ner, inte priset.

Det är inte längre ”lägsta pris” som säljer, det är snarare säkra leveranser, snabba svar och rätt kvalitet.

Enligt Carl Zide kan digitaliseringen dessutom leda till mer än ”bara” bättre kvalitet och säkrare leveranser.

– 50 procent av arbetstiden på arbetsplatserna går ut på att identifiera material och vänta på material som dessutom ofta kommer i ”fel ordning”.

Med ett digitalt flöde kan man få ett mer effektivt byggande.

Här sneglar han en del på betongleveranser, som av naturliga skäl alltid måste vara ”just in time”, han slipper gärna följesedlar på papper och gläds åt att Beast, den elektroniska standarden för bygg- och anläggningstransporter, slagit igenom allt mer.

Det är numera ett krav från Trafikverket i vissa projekt och vi kommer att integrera Beast i Loop Rocks.

Loop Rocks startades 2016 som en startup inom NCC, sedan dess har företaget bolagiserats som Loop Industries och öppnat upp för att kunna ta in externt kapital.

Att vi nu är bolagiserade och oberoende är något vi hoppas ska få de andra stora byggbolagen att ansluta sig i högre grad än de gjort hittills.

Konceptet ska dessutom vidareutvecklas, flera nya produkter är på väg ut från techbolaget Loop Industries, däribland kan nämnas Hauly, för byggmaterialtransporter, och Loop Rock Express, som ska vara ett Loop Rocks för konsumenter och som lanseras i sommar.

Vi märkte att en tredjedel av Loop Rocks användare var konsumenter som hade delvis andra behov, Loop Rocks Express ska vara en komplett e-handelslösning där köparna inte bara matchas ihop med leverantörerna utan också får hjälp med betalningslösningar och transporter, säger Carl Zide.

Loop Industries arbetar också med en pro-version av Loop Rocks.

Loop Rocks är inte byggt för intern masshantering, därför prövar vi en pro-version där företag kan använda systemet internt, hantera sina resurser internt och först när de får ett överskott de inte kan använda själva lägger de ut det på publika Loop Rocks, säger Carl Zide.

Tanken är att även kommuner ska ha nytta av pro-versionen, som ska testas i full skala senare i år.

Loop Rocks står också inför vissa förändringar.

Det har kommit önskemål om att få en bättre communitykänsla, så det jobbar vi på, vi bygger ut tjänsten så att det blir mer av en marknadsföringskanal jämfört med dagens ”dejtingsajt”, säger Carl Zide.

Han tror stenhårt på att den svenska återvinningsgraden kan ökas rejält om digitaliseringen kommer igång.

– Bara 15-30 procent av sten- och sekundära massor återvinns eller återanvänds, resten läggs på deponi och sedan måste vi hugga ny sten, många av våra grannländer återvinner betydligt mer.

Allt kan inte återvinnas men enligt Energimyndigheten har cirka 80 procent ha ett kommersiellt värde, förklarar Carl Zide.

Då borde vi kunna återvinna åtminstone 50 procent.

Han ser flera anledningar till att vi inte återvinner mer.

I Sverige klassas allt stenmaterial, grus och jord som som avfall och måste bedömas innan det får användas.

Men man behöver inte ha ätbart grus under en motorväg, det borde gå att göra fler undantag, även lätt smutsigt material bör kunna användas på platser där varken människor eller natur kan komma till skada.

De långa handläggningstiderna är ett annat hinder.

Det borde räcka att man gör en anmälan, materialet måste förstås vara spårbart, men om du äger massorna och de är rena måste de få användas.

Carl Zide efterlyser också centraliserade miljökrav, så att entreprenören inte måste ställa krossen på ”rätt” sida kommungränsen för att kunna göra jobbet på ett bra sätt.

Det finns stora möjligheter – vi kan öka återvinningen och minska transporterna om vi får ett rimligt regelverk.

Fakta Loop Rocks

  • Loop Rocks är en marknadsplats för för återanvändning och försäljning av stenmaterial, jord och andra fyllnadsmassor.

  • En tilläggstjänst innebär att materialet dessutom provtas.

  • Loop Rocks grundades sommaren 2016, 2017 lanserades tjänsten i Danmark och Finland. I mars 2018 tillkom även Norge.

  • Handeln sker i en app och tanken är att Loop Rocks ska matcha utbud och efterfrågan.

  • Det kostar inget att använda marknadsplatsen Loop Rocks tar i stället betalt av sina partners när det blivit affär – när någon sålt stenmaterial, transporter, miljöprovningstjänster eller deponi/recyclingtjänster.

  • Antalet användare var i slutet av maj 11 500, flertalet av dessa uppges vara mindre eller medelstora byggföretag, entreprenörer och transportföretag.

  • Loop Rocks ägs av NCC.

Källa: Loop Rocks

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079