23948sdkhjf

Energisnålt värre när Skebo bygger nytt

Ramirent sätter som leverantör av den utrustning som behövs under byggtiden sin prägel på hållbarhetsarbetet vid byggandet av stadsdelen Strömsör i Skellefteå.

Strömsör är ett av de största bostadsprojekten i Skellefteå under de senaste 20 åren. Ett viktigt fokus vid planeringen är hållbarhet, något som också ska genomsyra byggfasen. En huvudroll i det arbetet spelar Ramirent som ska leverera den utrustning som behövs under byggtiden.

I centrala Skellefteå, i direkt anslutning till älven, utvecklar Skebo, Riksbyggen och Polaris tillsammans stadsdelen Strömsör med NCC som huvudentreprenör.

Ett projekt omfattar 108 bostadsrätter till Riksbyggen, men först igång är 118 hyresrätter fördelade på fyra hus i det som är den kommunala fastighetsägaren Skebos största byggprojekt på 2000-talet.

Avsikten är att skapa en promenadvänlig stadsmiljö vid vattnet med ett kontors- och parkeringshus som barriär mot den intilliggande och hårt trafikerade E4:an.

Ett av projektets honnörsord är hållbarhet, vilket bland annat kommer till uttryck genom att energianvändningen i de nya byggnaderna ska ligga 30 procent under rådande myndighetskrav. Andra detaljer som ska minimera energiförbrukningen är att avfallshanteringen ska skötas via utvändiga semi-underjordsbehållare och att ett underjordiskt fördröjningsmagasin ska bidra till att uppfylla kommunens dagvattenstrategi där lokalt omhändertagande av dagvatten är prioriterat.

Ambitionen är att även byggprocessen ska präglas av omtanke om miljön och energisnåla lösningar. Ett tungt ansvar får Ramirent som fått uppdraget som ensam leverantör av all utrustning för bygget, vilket bland annat innebär det mesta från skalskydd, el och etablering till kranar.

Det gröna tänket sticker ut. Det är första gången vi på Ramirent levererar till ett bygge i Skellefteå där energibesparing har så hög prioritet, säger Kent Sundqvist, kundcenterchef på Ramirent i Skellefteå.

Energibesparingen går som en röd tråd genom leveransen. Exempelvis kan modulerna kompletteras med ett energisparpaket som bland annat innehåller reglerad uppvärmning, dörrstängare, värmepump, rörelsevakt på belysningen, snålspolande kranar och fuktkontrollerad avfuktningsmodul i tillfälliga matsalar och omklädningsrum. Ramirent utlovar dessutom moduler med en isolering som ska begränsa energiförbrukningen ytterligare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062